Η αλήθεια στην υπηρεσία της εξαπάτησης

Η ομοφωνία στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μετά τις αποφάσεις για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες ήταν εντυπωσιακή. Επρεπε να ανατρέξει κανείς σε πιο κραυγαλέα έντυπα (Αυριανή, Βραδυνή) για να ανακαλύψει κάτι που ήταν πιο κοντά στην αλήθεια. Είναι περίεργο αυτό; Μάλλον όχι. Ο κίτρινος τύπος έχει μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας. Θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει συμφωνία κυρίων: μπορείς να γράψεις την αλήθεια, αρκεί να την ευνουχίσεις με την αναξιοπιστία σου – να τη μετατρέψεις δηλαδή σε συνωμοσιολογία – ή να την κάνεις λιγότερο πιστευτή λόγω του κιτρινισμού σου. Και οι δύο πλευρές λοιπόν βγαίνουν κερδισμένες.

Μιλάμε πάντα μόνο για πρωτοσέλιδα. Διότι αν ξεφυλλίσει κανείς τις ίδιες εφημερίδες θα βρεί πχ:

μια πιθανή εκδοχή για το έναυσμα της κρίσης:

«Και αν το ΠΑΣΟΚ για λόγους βλακώδους ρεβανσισμού δεν ούρλιαζε το φθινόπωρο για έλλειμμα πάνω από 8% σήμερα δεν θα γινόταν αυτή η σφαγή του νηπίου.»

μια ατάκα (από το ίδιο κείμενο) όπως:

«Θεωρητικός της δήθεν αριστεροδιεθνιστικής παπαρολογίας από καθέδρας»

ακόμα και νηφάλια παρουσίαση των ελληνοτουρκικών:

«Εκτός από τις φαινομενικά άσκοπες διελεύσεις – περιπλανήσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο, η επιλογή της Αγκυρας να διαμορφώσει και να συντηρήσει κλίμα έντασης στα ελληνοτουρκικά, εκδηλώθηκε πρόσφατα με τις επιχειρήσεις αναχαίτισης ελικοπτέρου του Λιμενικού από τουρκικά μαχητικά. Το ελικόπτερο περιπολούσε στο ανατολικό Αιγαίο, στο πλαίσιο της FRONTEX, για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης. […]

Οταν άρχισαν οι περιπολίες των εναέριων μέσων της FRONTEX, οι εικόνες σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, που συμπεριφέρονται ως συνοδευτικά των δουλεμπορικών σκαφών, διευκολύνοντας την πλεύση τους προς τα ελληνικά νησιά, αντί να προσπαθούν να την αποτρέψουν, έφθασαν στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και μέσω αυτού του διαύλου.»

Για το τελευταίο θέμα, σημειωτέον ότι, τώρα που ξεπεράστηκε ο σκόπελος της οικονομίας, καιρός να μπουν και τα θεμέλια της ειρήνης στην περιοχή.  (Μην χάσετε το καιρό σας, ο Ριζοσπάστης το έγραψε – άρα πρόκειται εξ ορισμού για κομματική προπαγάνδα, έτσι δεν είναι; ).

Και για να επανέλθουμε στο αρχικό θέμα, ορίστε και μία νομικίστικη λύση για τις πολιτικές ευθύνες (μην χάσετε τον καιρό σας, το έγραψε ο Γιανναράς)

30 thoughts on “Η αλήθεια στην υπηρεσία της εξαπάτησης

  1. >Και αν το ΠΑΣΟΚ για λόγους βλακώδους ρεβανσισμού δεν ούρλιαζε το φθινόπωρο για έλλειμμα πάνω από 8% σήμερα δεν θα γινόταν αυτή η σφαγή του νηπίου.

    Αν όμως δεν επρόκειτο γι αυτό αλλά για μία πολύ καλά μελετημένη κίνηση με στόχο τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος και την θετική-κατά το δυνατόν- πρόσληψη των μέτρων που ακολούθησαν? Για να πιστέψει κάποιος ότι το Πασόκ δεν ήταν έγκαιρα ενημερωμένο θα πρέπει να έχει απωλέσει την οποιαδήποτε επαφή με την πραγματικότητα.

    Ασε που το παραδέχονται οι πάντες: αν τα ίδια μέτρα τα έπαιρνε η Ν.Δ.θα ξεσηκώνονταν και πέτρες.Μήπως το ίδιο ακριβώς σενάριο δεν παίχτηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη?
    Πάντως το ζήτημα είναι τι γίνεται με τις αντιστάσεις

    • Επιμένω, ίσως μόνος, να λέω ότι πρέπει να πάει σε εκλογές. Με αφορμή αυτά που τονίζει ο νίκος, το επαναλαμβάνω.
      Δεν τον ψήφισε ο κόσμος, να εφαρμόσει αυτήν την πολιτική.

      Να πάει, λοιπόν σε εκλογές, τώρα που ξέρει(!!!) τα πραγματικά δεδομένα, με πραγματικό πρόγραμμα, να δούμε το θα προτείνει τότε!!!! και επάνω σε πραγματικό πρόγραμμα να δούμε τι θα ψηφίσει ο λαός.

  2. Φίλε Herr K.,

    «Θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει συμφωνία κυρίων: μπορείς να γράψεις την αλήθεια, αρκεί να την ευνουχίσεις με την αναξιοπιστία σου – να τη μετατρέψεις δηλαδή σε συνωμοσιολογία – ή να την κάνεις λιγότερο πιστευτή λόγω του κιτρινισμού σου».

    Ευφυές. Θα λέγαμε -για να τα λέμε όλα!- ευφυέστατο.

    Τα λέμε.

  3. Λεφτ, ευχαριστώ. Οντως αυτή είναι η κεντρική ιδέα!

    Κανάλι, εσένα πάλι δεν σ ευχαριστώ – μα είναι να αναρωτιέσαι γιατί είσαι ο μόνος που υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν εκλογές!! Τέλος πάντων, ως μεγαλύτερος και πιο έμπειρος άσε με να σου εξηγήσω… :
    Αμα πέσει αυτή η κυβέρνηση υπό καθεστώς λαϊκής κατακραυγής (τώρα δεν υπάρχει κατακραυγή αλλά απρόθυμη συναίνεση) η επόμενη (είτε Σαμαράς είτε Πασόκ υπό άλλη ηγεσία, αδιάφορο) θα λάβει αναγκαστικά κάποια σημαντικά μέτρα προστατευτισμού της ελληνικής οικονομίας. Αρα μην προτρέχεις :)

  4. Δέχομαι ότι η συμβουλή σου είναι πατρική, αλλά μόνο αυτό.

    Αν πάμε σε εκλογές, θα μαζέψουν όλο αυτό το πακέτο μέτρων. Θα αναγκαστούν να το επεκτείνουν και προς τα μεγάλο κεφάλαιο που τώρα δεν το ακουμπάνε.

    Δεν πιστεύω οτι θα μπορέσουν να ζητήσουν ψήφο προτείνοντας αυτά τα μέτρα που τώρα περνάνε για πλάκα.

  5. Επειδή είσαι παππούς μου νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα!!!;;;

    Συμφωνώ. Αλλά επιμένω οτι με εκλογές τα μέτρα λιτότητας(;;;) θα ανοίξουν και προς τα πιο πλούσια στρώματα και προς το μεγάλο κεφάλαιο ενώ τώρα δεν το πειράζουν (και επειδή δεν το πειράζουν για να μην γίνουν αντιπαθητικοί, παράλληλα δεν προωθούν αναπτυξιακή πολιτική).

    Ίσως με τις εκλογές ξεκινήσει συζήτηση για μια εναλλακτική λύση και σίγουρα θα κάνουν πίσω στα μέτρα που έχουν αρχίσει να επιβάλουν και που ενώ δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί είναι δυσβάστακτα.

  6. Herr K.,

    θα το τρομάξεις το παιδί.

    Του λες για πολεμο, πείνα και κατοχή όταν δεν υπάρχει σήμερα κατι αντίστοιχο του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ να κάνει Αντίσταση…

  7. Αφιερωμένο εξαιρετικά!!!

    (και μην μου αρχίσεις με τα που κατέληξαν πολιτικά ο κάθε ένας από αυτούς κλπ. Είμαι μικρός και δεν γνωρίζω)

    ;)

  8. pavlosk
    έχεις δίκιο, θα είμαι πιο προσεκτικός ;)
    καλο μπλογκοξεκίνημα

    Κανάλι, λογικά αυτό συμβαίνει μόνον όταν μπαίνεις ασύνδετος. Δικό τους είναι το «Ανθρωπε αΓΑΠα;» Κομματάρα…

  9. Δεν το λέω μόνο εγώ οτι πρέπει να γίνουν εκλογές. Υπάρχει και άλλος!!!!

    3. Τίθεται ζήτημα δημοκρατίας. Η κυβέρνηση δε νομιμοποιείται για τα μέτρα που παίρνει. Βγήκε ο λαγός μέσα από το καπέλο. Οι εκλογές δεν είναι καλλιστεία, είναι συμβόλαιο με το λαό.

    Δες εδώ

    Αλέκος Αλαβάνος: O Παπανδρέου θα φύγει με ελικόπτερο από το Μαξίμου

  10. ευχαριστώ. πιασάρικη συνέντευξη, βέβαια ο Αλαβάνος λέει για την Ουγγαρία:
    «Στις εκλογές της Κυριακής, είδαμε το πλειοψηφικό κόμμα των Σοσιαλιστών να φτάνει στο 19%(Σ.Σ. από 44% πριν!!..), μία δεξιά, να παίρνει τη λαϊκή πλειοψηφία και να φτάνει στο 55% (Σ.Σ. από 28%)και μία ακροδεξιά, η οποία φτάνει στο 17%. Ο δρόμος που έχει πάρει ο κ. Παπανδρέου οδηγεί εκεί.»

    Συμπέρασμα: ο Αλαβάνος πρέπει να σταματήσει να διαβάζει Κανάλι :)

  11. Εδώ το διαβάζουν καθημερινά ο Όλιν Ρεν, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, η Ελένα Σαλγκάδο, ο Ντομινίκ Στρος Καν και δεν θα το διαβάζει ο ημέτερος Αλαβάνος; Μα τι είναι αυτά που λες; Μάλλον πρέπει να πας δακοπές!
    Όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι, πρώτα ακούνε -στα κρυφά- Deutsche Welle και μετά διαβάζουν -στα κρυφά- Κανάλι.

    Καλό ΣΚ! ;)

  12. Ιδού και κάποιος άλλος που διαβάζει κανάλι…

    «…Το χέρι που τον ταΐζει δεν το δαγκώνει ο Γ. Παπανδρέου. Ο οποίος, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, χρησιμοποιεί το μονοπώλιο της βίας που κατέχει το κράτος…»
    Από την πρώτη σελίδα του σημερινού «δρόμου της Αριστεράς»

    χεχε, σιγά σιγά μαζευόμαστε…

  13. ..οχι, δεν συμφώνησαν…
    Δεν το κάνουμε έτσι εμείς. Πρώτα γράφουμε (ή και λεμε) και μετά συμφωνούμε.

    Ο Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του προχθές είπε οτι «….για μια κυβέρνηση που για άλλα ψηφίστηκε και άλλα κάνει…»

    Δες και αυτό αν έχεις χρόνο http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=24920

  14. …Πρόκειται πεντακάθαρα για μια απόφαση που δεν έχει καμία λαϊκή συναίνεση και έρεισμα, ούτε “δημοκρατική” νομιμοποίηση, μια και το εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών ανακλά την επιλογή των πολιτών σύμφωνα με τα υποσχεμένα και όχι τα πραχθέντα. Αντίθετα η “λαϊκή βούληση” και επιλογή της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος, έστω και στα πλαίσια της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ήταν “τιμωρία των υπευθύνων”, “αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ασθενέστερων”, “πράσινη ανάπτυξη”, “πάταξη της διαφθοράς και κάθαρση του πολιτικού συστήματος” και ο “εκδημοκρατισμός της χώρας και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δομών του στα πρότυπα του σκανδιναβικού μοντέλου”. …

    και λίγο πάρα κάτω σε ένα σχόλιο

    Έχει ήδη παραβιασθεί το σύνταγμα :
    “ο σφετερισμός, με κάθε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας …. “, η σκόπιμη και με δόλο παραπλάνηση του εκλογικού σώματος είναι σφετερισμός.

    Όχι μόνο δεν είμαι μόνος αλλά όπως πάει βλέπω και δίκες στο Γουδί.

    http://wp.me/pPn6Y-CF

  15. Αλέκος Αλαβάνος

    «Την σημερινή πολιτική Παπανδρέου κανένας δεν την επέλεξε. Είναι χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και είναι προσβολή, πρώτα απ’ όλους, για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ»

    Από την συνέντευξη Αλέκου Αλαβάνου στον «δρόμο» (Σάββατο 17/04/2010)

  16. Εκτακτο συνέδριο ζητεί με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ιστορικό στέλεχος του Κινήματος, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό ρεπορτάζ του defencenet.gr περί προβληματισμού των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την ύπαρξη πολιτικής «νομιμοποίησης» των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, αλλά κυρίως των όσων πρόκειται να συμβούν (προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, ΔΝΤ, νέα μέτρα κλπ).

    http://citypress-gr.blogspot.com/2010/04/blog-post_1872.html

    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=11765&Itemid=131

Σχολιάστε