Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο (ΙΙ)

(περίληψη προηγουμένου: τέλη του 1944 και στην Ελλάδα διαδίδεται μία απίστευτη φήμη: ότι η χώρα τελεί υπό γερμανική κατοχή)

Η φήμη ξεκίνησε από το ερειπωμένο σπίτι του Εξαρχου, στην Αθήνα. Οι γείτονες το λέγανε «κάστρο»: το κοροϊδεύανε που στεκόταν μόνο του, αλλά και το ζηλεύανε που ήταν χτισμένο πάνω σε βράχο. Το κάστρο είχε γνωρίσει καλύτερες μέρες, που λέει και το κλισέ. Μέρες που τα γέλια των οργισμένων επισκεπτών κάνανε γκελ πάνω στους παλιούς τοίχους.

Τα βράδια ο Εξαρχος επιθεωρούσε όλα τα δωμάτια του κάστρου του. Το τελευταίο ήταν ένα γραφείο με έναν χάρτη κρεμασμένο στον τοίχο. Πάνω στο χάρτη ήταν καρφίτσες με τα μέρη όπου είχε φτάσει η χοντροκομμένη φήμη του για την κατοχή.

(συνεχίζεται)

5 thoughts on “Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο (ΙΙ)

  1. Μη λες ονόματα :-)
    Λοιπόν την έχω κάνει αυτή τη διαδρομή και χιλιάδες φορές και δεν το θυμάμαι. Φαίνεται από τον ηλεκτρικό; είναι στην πάνω μεριά; Πες μου να πάω επί τούτου

    • Από Κηφισιά προς Ομόνοια, είναι στα αριστερά, λίγο πριν κατέβουν οι γραμμές κάτω από το δρόμο. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει μείνει το μισό, μια και μια πολυκατοικία χτίστηκε στο άλλο μισό. Ήταν ίσως το τελευταίο δείγμα αθηναϊκής «αυλής των θαυμάτων».
      Περίμενα να το δω, θυμάμαι, κάθε μέρα που πήγαινα φροντιστήριο, το, χμ, ’91, και μια φορά δεν αξιώθηκα να το φωτογραφήσω όπως ήθελα.

  2. Εγώ που πήγαινα Σχολαρχείο με τον ηλεκτρικό δεν το θυμάμαι πάντως. Εχουν περάσει και κοντά 60 χρόνια βέβαια.

    Θα πάω να το δω αν δεν το βρω στο νετ

Σχολιάστε