Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο (Ι)

Φθινόπωρο του 1944. Οι Γερμανοί ετοιμάζονται να δώσουν το πράσινο φως για την μεταβίβαση της εξουσίας στα αστικά κόμματα ΕΑΜ και ΕΔΕΣ -υπό την υψηλή τους εποπτεία εννοείται:  εξακολουθούν να είναι οι πιο ισχυροί στην Ευρώπη. Οι Ελληνες συνεργάτες των Γερμανών, από την άλλη, ελπίζουν ότι θα συνεχίσουν να κυβερνούν.

Η ελπίδα τους δεν είναι αδικαιολόγητη: τους υποστηρίζει το εν τρίτον και πλέον του ελληνικού πληθυσμού – πολύς κόσμος τρώει ακόμη ψωμί χάρη σε αυτούς. Η ξένη οικονομική κυριαρχία μέχρι τώρα δεν ήταν τόσο δυσβάστακτη: ναι μεν πολλοί έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή απολύθηκαν, αρκετοί τρεφόντουσαν από συσσίτια αλλά, αν εξαιρέσεις κάποιες αυτοκτονίες, οι υπόλοιποι συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους, έστω και μέ κάποιες στερήσεις. Οπως και να το δείς, η μακροχρόνια συνεργασία τους με τους Γερμανούς είναι μια εγγύηση σταθερότητας. Και, σκέπτονται πολλοί, καλύτερα ν’ αποφύγουμε τα χειρότερα.

Οσο αυτά συμβαίνουν στη χώρα, διάφορες φήμες αρχίζουν να διαδίδονται. Κι η πιο περίεργη – άκου να δεις τώρα! – λέει ότι οι Γερμανοί χάνουν σιγά σιγά. Και στη χώρα, συνεχίζει η φήμη, δεν υπάρχει απλώς ξένη οικονομική κυριαρχία, αλλά κατοχή με χιλιάδες νεκρούς. Το πιο απίστευτο απ’ όλα: έξω από την Ελλάδα μαίνεται πόλεμος! 

(συνεχίζεται)

Advertisements

One thought on “Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο (Ι)

  1. «Δεν θα έπαυε ασφαλώς να είναι η ιθύνουσα δύναμη, αλλά στον εαυτό της δεν επεφύλασσε τον μεταπολεμικό ρόλο ενός στυγνού κατακτητή που διά της βίας θα ασκούσε την εξουσία στα ευρωπαϊκά κράτη. Ενδιαφερόταν πρωτίστως για την αδιαμφισβήτητη οικονομική επιρροή της επ’ αυτών μετά το τέλος του πολέμου.»

    http://aera2012.blogspot.gr/2012/05/blog-post.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s