Δώρο Μαϊου

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα περικόψει το δώρο Μαϊου. Μία προκαταβολή μάλιστα δόθηκε προχτές:

Ταυτοχρόνως δώρα προσφέρονται και σε δικαιούχους στο εξωτερικό:

Οπως σημειώνει η Κ. Αδάμ, (Ελευθεροτυπία, 5.5)

«Με πέντε «δώρα», που έχουν ήδη δοθεί στην Αγκυρα, υποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Τ. Ερντογάν στην Αθήνα. Τα «ελληνικά δώρα», που έχουν ήδη δοθεί στην Αγκυρα, πολύ διακριτικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ίσως αποδειχθούν μακροπρόθεσμα, πολύ πιο σοβαρά από τις τρέχουσες «συμφωνίες κορυφής» που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα»

Επιτρέψτε εδώ μία εμβόλιμη μεθοδολογική παρατήρηση: Η δημοσιογράφος δε μιλά για προδοτική στάση, μιλάει για «δώρα». Δε μιλά για συνωμοσία αλλά λέει: «μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας». Δεν λέει ότι είναι καταστροφικά, αλλά προβλέπει ότι «θα αποδειχθούν μακροπρόθεσμα πολύ σοβαρά». Δεν εκφράζει ακλόνητη βεβαιότητα αλλά λέει ότι «ίσως» η πρόβλεψή της επαληθευθεί. Συμπέρασμα: το άρθρο τηρεί στοιχειώδη δεοντολογία. Επιστρέφουμε στα πέντε «δώρα»:

1 «Καλλικράτης»

Εφερε τα πάνω κάτω στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα, από άποψη πληθυσμιακών αναλογιών, χριστιανών και μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών του Νομού Ξάνθης. Οι αναδιατάξεις του δρουν υπέρ της διαμόρφωσης πλειοψηφικών μουσουλμανικών δήμων τα επόμενα χρόνια […]

2. Τζαμί

Η ανέγερση του μουσουλανικού τζαμιού στην Αθήνα είναι αναμφισβήτητη υποχρέωση του ελληνικού κράτους απέναντι στους μουσουλμάνους κατοίκους της Ελλάδας, ως ευρωπαϊκής χώρας. Η επιλογή όμως της τελικής ανακοίνωσης ανέγερσής του, με κρατικά χρήματα εν μέσω αιματηρών περικοπών των δημοσίων δαπανών, λίγες μόνον ημέρες πριν από την έλευση του κ. Ερντογάν, δίνει όλες τις δυνατότητες στην Αγκυρα να εκμεταλλευθεί το γεγονός και φυσικά να πείσει ότι το τζαμί στην Αθήνα γίνεται πραγματικότητα χάρη μόνον στις πιέσεις και απαιτήσεις της Αγκυρας για όλους «τους Τούρκους αδελφούς της οικουμένης». Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι στα υλοποιήσιμα τουρκικά σχέδια περιλαμβάνεται η δημιουργία θέσης «οικουμενικού μουφτή», με πρώτο «επιλαχόντα» τον ψευδομουφτή Μέτε, που θα «συνενώσει» τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων.

3 Δαπάνες εξοπλισμών

Η εκφρασμένη ελληνική πρόθεση να μειώσει μονομερώς και δραστικά τις δαπάνες εξοπλισμών, χωρίς ανάλογη κίνηση της Αγκυρας, η οποία έτσι και αλλιώς έχει ολοκληρώσει πριν από λίγο καιρό τις παραγγελίες της για τους επόμενους εξοπλισμούς της χώρας.

4 Συμβούλιο συνεργασίας

Η «αυθόρμητη» αποδοχή της Αθήνας στην πρόταση της Αγκυρας απ’ τον περασμένο Δεκέμβριο, να δημιουργηθεί το «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» με τη στενή συνεργασία 10 υπουργείων από κάθε χώρα, βρίσκει την Ελλάδα με σοβαρό έλλειμμα οικονομικής δύναμης απέναντι στην Τουρκία του κ. Ερντογάν[…]

5 Υποχώρηση στο Αιγαίο

Η σιωπηλή αλλά έμπρακτη «υποχώρηση» της Αθήνας στο Αιγαίο, από τον 25. παράλληλο και ανατολικά, με τις μόνιμες τουρκικές υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου, τις μόνιμες σχεδόν 12μηνες δεσμεύσεις περιοχών στο Αιγαίο για τουρκικές ασκήσεις κατά παράβαση του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ, την ελαχιστοποίηση των ελληνικών αναχαιτίσεων, γίνεται προσπάθεια να «εξισορροπηθεί» από την «αύξηση» της διμερούς συνεργασίας στον τουριστικό τομέα και τα οφέλη για τα ελληνικά νησιά, τα οποία όμως κατ’ ανάγκην θα «προσδεθούν» στην οικονομική τροχιά της Τουρκίας.

Απ’ όσο γνωρίζω, η μοναδική αντίδραση κατά της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού – για την ακρίβεια: κατά της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας – είναι η ακόλουθη συζήτηση (την ερχόμενη Δευτέρα, ώρα 7.30 μ.μ.) στο Χίλτον και όχι στο Πολεμικό Μουσείο όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί:

και το συλλαλητήριο στις 14 Μαϊου:

4 thoughts on “Δώρο Μαϊου

  1. Παράθεμα: Tweets that mention Δώρο Μαϊου « Herr K. -- Topsy.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s