manual

Τόσα χρόνια που καταναλώνω ειδήσεις μέσα στις κρίσεις έμαθα ένα πράγμα: μπορείς να εμπιστεύεσαι ελάχιστες πηγές. Αυτές οι πηγές καταπιάνονται με ελάχιστα θέματα: αυτά που γνωρίζουν καλά – γι’αυτό εξάλλου είναι άξιες εμπιστοσύνης. Αναγκαστικά λοιπόν θα μείνεις στο σκοτάδι για τη συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων της επικαιρότητας. Δεν γίνεται διαφορετικά. Αν έχεις ερμηνεία για το κάθε τι, δεν έχεις ερμηνεία για τίποτα.


Υπάρχει κάποιος μπούσουλας για να αξιολογήσεις την εγκυρότητα των πηγών; Πολλοί. Παραδείγματα: Η προσωπική γνωριμία με τον συντάκτη – η εικόνα που έχεις για το ήθος του. Το ότι κανένα σημείο της επιχειρηματολογίας δεν αντιφάσκει με την κοινή λογική. Το ότι η γλώσσα δεν προσπαθεί να θολώσει τα νερά. Το ότι δεν αποδίδει τα πάντα σε ένα και μόνο αίτιο. Το ότι υπάρχουν αποχρώσεις, όχι όμως για να γίνει κανείς αρεστός. Το ότι ο τόνος είναι νηφάλιος, αλλά χωρίς να σε αποκοιμίζει.

Αν είσαι μορφωμένος, αξιολογείς καλύτερα τις πηγές σου; Θα έλεγα ότι, συνολικά, η μόρφωση δεν οξύνει ούτε αμβλύνει την κριτική ικανότητα για τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Σχολιάστε