Οσο μένει η ανωμαλία, τόσο προχωρεί το κακό

«Η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει, αναπόφευκτη, στο τέλος. Το δράμα αυτού του τέλους μας βασανίζει, συνειδητά ή ασυνείδητα, όπως στους παμπάλαιους χορούς του Αισχύλου»

«Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει»

Αυτά δήλωνε πριν από 43 ακριβώς χρόνια ο Σεφέρης. Κρίμα να βλέπεις το κακό να έρχεται και να ξέρεις ότι δύσκολα μπορείς να το σταματήσεις. Ακόμα πιο κρίμα να βλέπεις τα μυγάκια να γυρίζουν ζαλισμένα γύρω από τους τυφλωτικούς προβολείς των κομμάτων εξουσίας και να καίγονται.

Κλείνουν κιόλας δύο χρόνια:

ΥΓ: Οι αρχαιοελληνικές αναπαραστάσεις του βίντεο θυμίζουν (πιο χοντροκομμένα και πιο άτσαλα, είναι αλήθεια) Ολυμπιακούς του 2004. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι πιο σικ.

11 thoughts on “Οσο μένει η ανωμαλία, τόσο προχωρεί το κακό

  1. Επαναλαμβάνεται με το εξής μοτίβο:

    βόλεμα-αδιαφορία για τα κοινά στην αρχή,
    έκπληξη για το κακό που μας βρήκε (τάχαμου αναπάντεχα)
    απόδοση του κακού σε προδοσία (η προδοσία υπάρχει βέβαια αλλά ανθίζει στο έδαφος της αδιαφορίας)

    Αυτός ο κύκλος φαύλων με τι σπάει μου λες;

  2. Δεν σπάει. Απλά κάποια στιγμή τελειώνει και πολύ φοβάμαι ότι αυτή η «στιγμή» συνεπάγεται (πάντα;) μια εθνική τραγωδία…

    Η μόνη μου ελπίδα επαφίεται στις -όποιες- εναπομείνασες αντιστάσεις των αγουροξυπνημένων… και στο χρονικό ‘τράτο’ που προσφέρει η τρέχουσα διασωλήνωση στον αναπνευστήρα…

  3. Η «διασωλήνωση», φοβάμαι, δίνει τράτο μόνο στις τράπεζες για να ολοκληρώσουν την αρπαγή. Οπότε μένουν οι αγουροξυπνημένοι. Προς το παρόν τεντώνονται. Μέχρι να βγάλουν και τις πρωινές τσίμπλες έχουμε καιρό ακόμα!

  4. μια καταστροφή φέρνει
    είτε μια εθνική αναγέννηση π.χ. Γαλλία 1870-1914, Ελλάδα 1897-1912,
    είτε το φασισμό π.χ. Γερμανία 1918,
    είτε την επανάσταση π.χ. Ρωσσία 1917
    είτε την αφασία π.χ. Ελλάδα 1974 (ήττα στην Κύπρο) που προετοιμάζει την επόμενη καταστροφή

    στο χέρι καθενός έθνους είναι να επιλέγει το δρόμο του

  5. Η χρονική απόσταση μεταξύ καταστροφής και αναγέννησης του πρώτου παραδείγματος (40 και πλέον χρόνια) δεν είναι και πολύ ελπιδοφόρα.

    Προς το παρόν πάντως μεταξύ φασισμού (τεχνοκρατικού) και αφασίας το πάει.

  6. Καλημέρα,

    δυστυχώς ο αγαπητός κύριος Γιώργος Σεφέρης δεν μπορεί να θεωρείται υπερασπιστής της Κύπρου με κανένα τρόπο. Το Νόμπελ το πήρε μετά από «εντολή» που βεβαίως εκτέλεσε, για να αποσύρει το βιβλίο του «Κυπρον ου με θέσπισεν» [το μετέπειτα Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ΄ ]
    από τη Φρειδερίκη…αυτός ήταν ένας από τους «όρους»…κάποιοι άλλοι όροι ήταν να υπηρετεί το πολιτικό και φιλολογικό κατεστημένο, να λογοκρίνει, να αποσιωπεί και να συναινεί…

    Μας τα λέει και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος: «Δεν έχω τίποτα με τον Σεφέρη με τον οποίον ήμουν και φίλος. Ο Σεφέρης, όμως, πήρε το Νόμπελ με την υποστήριξη της Βασίλισσας της Αγγλίας, η οποία του συζήτησε να πετάξει τον τίτλο «Κύπρον Ού με Θέσπισεν» και να τον αντικαταστήσει με τον τίτλο «ημερολόγιο καταστρώματος Γ» και το αντίτιμο, βέβαια, το Νόμπελ, ήρθε αμέσως. Περίμενα περισσότερη λεβεντιά από εκείνον»

    ας μην ξεχνάμε και τις «διαμεσολαβήσεις» της Φρειδερίκης ενάντια στον Νίκο Καζαντζακη που δεν επρεπε επουδενί να πάρει το Νόμπελ γιατί «ήταν άθεος και κομμουνιστής»…στρώθηκε καλά ο δρόμος για τον αγαπητό κ. Σεφέρη…ο εντεταλμένος της Φρειδερίκης Σπύρος Μελάς έκανε διεθνή «περιοδεία» προς υποστήριξη της υποψηφιότητας Σεφέρη εναντίον της υποψηφιότητας Καζαντζακη.

    άρα, δεν ξέρω πόσο χρήσιμο είναι να βγαζει εκ των υστερων διαγγελματα κάποιος, ο οποίος έβαλε επαρκώς το χεράκι του για να αποκτήσει και προσωπική διεθνή φήμη και για να «καψει» αλλους καλυτερους του επι δικτατορίας γιατί δεν ήταν επαρκούντως «συναινετικοί»

    ευχαριστω για τη φιλοξενία.

  7. Καλή σου μέρα, Δισδαιμόνα,

    Η ανάρτηση είναι για να προβάλει όχι αυτόν που μιλάει αλλά αυτά που λέει.
    Δεν γνωρίζω τις λεπτομερειες όσων αναφέρεις. Δεν θα με εξέπληττε αν ίσχυαν.
    Υπάρχουν πάντως σημαντικές διαβαθμίσεις μεταξύ όσων ανήκουν στο πολιτικό κατεστημένο.

  8. Γεια σου φίλε Herr K. Το βιντεάκι έχει κάπου μια εικόνα 2 (και κάτι) δευτερολέπτων, που μου έδωσε την ιδέα για ένα ποστ. Αν το εγκρίνει το Τμήμα Διαφώτισης και ανεβεί, θα σε ενημερώσω, μια και στην προκείμενη περίπτωση είσαι, κατά κάποιο τρόπο, αυτός που έβαλε φωτιά στο φυτίλι! ;-)

    Τα λέμε

Σχολιάστε