Ερντογάν – τι κάνει η Ευρώπη;

Άρθρο της βελγικής εφημερίδας La Libre, 14.02.2018 

Φαίνεται ότι δεν περνάει ούτε εβδομάδα χωρίς μια επονείδιστη πράξη εκ μέρους του  Ερντογάν.

Σήμερα η τουρκική κυβέρνηση επικήρυξε τον Bahar Kimyongur, Βέλγο πολίτη και ακτιβιστή. Προσφέρει 214.000 ευρώ σε όσους δώσουν πληροφορίες που θα επιτρέψουν «να μην μπορεί πλέον να βλάψει κανέναν». Ο Bahar δεν ζει στην παρανομία. Η διεύθυνσή του είναι γνωστή, το ίδιο και οι δραστηριότητές του. Όλες οι διαδικασίες έκδοσης που κίνησε η Τουρκία απέτυχαν.

Ο αντίπαλος του καθεστώτος λοιπόν είναι σαν να καταζητείται «ζωντανός ή νεκρός». Οπως στα γουέστερν.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για αστείο. Ειδικά αν θυμηθεί κανείς ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν δολοφονήσει στο Παρίσι, έχουν αποπειραθεί να δολοφονήσουν στις Βρυξέλλες και προσλαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες πληροφοριοδότες στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ο Ερντογάν μπορεί να υπολογίζει σε μια συνένοχη σιωπή.

Μήπως η λεκτική βία του Τούρκου δικτάτορα μας κάνει και παραλύουμε; […]

Σήμερα, ένα προεδρικό διάταγμα με ισχύ νόμου (απόφαση 6965) επιτρέπει σε κάθε Τούρκο να σκοτώσει κάθε πολίτη της χώρας του, εάν πιστεύει ότι είναι τρομοκράτης, χωρίς να κινδυνεύσει να τιμωρηθεί. Λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιαίτερα ιδιόμορφο ορισμό της τρομοκρατίας στη χώρα του Ερντογάν, ο καθένας μπορεί να σκοτώσει τον οποιονδήποτε πει οτιδήποτε.

Υπενθυμίζουμε ότι διώκονται για τρομοκρατία διανοούμενοι που υπέγραψαν έκκληση για ειρήνη, μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας, δικηγόροι, δικαστές, καθηγητές … Με λίγα λόγια, ο καθένας που είναι ύποπτος ότι δεν θαυμάζει απεριόριστα τον σουλτάνο.

Αλλά εδώ και καιρό η ερντογανική τρομοκρατία δεν περιορίζεται στα σύνορα της χώρας. Προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποσταθεροποιήσει τις γειτονικές χώρες χωρίς να τον εμποδίζει κανείς […]

Στις 20 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ξεκίνησε πόλεμο εναντίον του Αφρίν, ενός κουρδικού θύλακα στο βόρειο τμήμα της Συρίας,  εναντίον μιας δημοκρατικής κυβέρνησης που διέπεται από πολυπολιτισμό και ισονομία. Αυτή η επιθετικότητα εναντίον μιας από τις πιο ήσυχες περιοχές της βόρειας Συρίας έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία οι κουρδικές δυνάμεις έχουν σχεδόν εξολοθρεύσει το Ισλαμικό Κράτος. Οι αγωνιστές της κουρδικής αντίστασης ήταν οι μόνοι που κατατρόπωσαν το ΙSIS. Χάρη στη θυσία τους το Αφρίν ήταν ασφαλές μέρος για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από άλλα μέρη της Συρίας. Σήμερα, όσοι πίστευαν ότι είναι ασφαλείς πεθαίνουν από τις βόμβες του τουρκικού στρατού, μέλους του ΝΑΤΟ.

Η επίθεση εναντίον του Αφρίν πρέπει να καταγγελθεί στα Ηνωμένα Έθνη και οι πράξεις του Ερντογάν πρέπει να καταδικαστούν και να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει ότι δεν βλέπει τι γίνεται στη Συρία, όπως είχε  εγκαταλείψει την Τσεχοσλοβακία. Η ιστορία μας έδειξε ότι η εθελοτυφλία έναντι ενός μεγαλομανούς δικτάτορα μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο.

«Προτιμήσατε την ατίμωση, διότι θέλατε να αποφύγετε τον πόλεμο: θα υποστείτε και την ατίμωση και τον πόλεμο». Με αυτά τα λόγια ο Τσώρτσιλ είχε καταγγείλει τη δειλία της γαλλικής και της βρετανικής κυβέρνησης μετά τις Συμφωνίες του Μονάχου.

Παρόμοια δειλή δειλία επιδεικνύουν και σήμερα οι δυτικές κυβερνήσεις που επιλέγουν να σωπάσουν μπροστά στην ολοκληρωτική παρεκτροπή του καθεστώτος Ερντογάν.

Πρωτότυπο: Erdogan met à prix la tête du Belge Bahar Kimyongur. Que fait l’Europe? (μτφ herrk). Οι συγγραφείς, Selma Benkhelifa και Olivier Stein, είναι γνωστοί μαχητικοί δικηγόροι του Βελγίου, ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το άρθρο φιλοξενείται στην έγκυρη συντηρητική βελγική εφημερίδα La Libre. 

One thought on “Ερντογάν – τι κάνει η Ευρώπη;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s