Ενεργός αποστράτευση

[…] Δεν θα αρνιόμουν ότι ο άνθρωπος πρέπει κάποτε να αποχωρεί, η αποχώρησή του όμως αυτή θα πρέπει να είναι βαθμιαία, χωρίς να παραδίδει τις σημαίες του, χωρίς να χάνει τη στρατιωτική του τιμή.

[…] Αν η τύχη σε έχει στερήσει από ηγετική θέση στο κράτος, συ οφείλεις πάντως να μείνεις ακλόνητος στη θέση σου και να προσφέρεις τη βοήθειά σου με τις κραυγές σου, και αν κάποιος σου φράξει τη φωνή, συ και πάλι θα πρέπει να μείνεις σταθερός και να βοηθήσεις με τη σιωπή σου. Η υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει ένας καλός πολίτης ποτέ δεν είναι ανώφελη: με το να ακουστεί, με το να γίνει ορατός από τους άλλους, με την έκφρασή του, με τις χειρονομίες του, με τη σιωπηλή του επιμονή και με την ίδια του ακόμη την παρουσία προσφέρει τη βοήθειά του. Οπως υπάρχουν μερικά σωτήρια πράγματα που χωρίς να τα γευθούμε και να τα αγγίξουμε μας ωφελούν, απλώς και μόνο με την οσμή τους, έτσι και η αρετή διαχέει τα ευεργετικά της αποτελέσματα ακόμη και από απόσταση, ακόμη και αν είναι κρυμμένη […] Ο καλύτερος δρόμος είναι ο συνδυασμός της απραξίας με το έργο στις περιπτώσεις εκείνες όπου είτε η τύχη εμποδίζει, είτε οι πολιτικές συνθήκες αποτρέπουν να ζήσει κανείς μια ουσιαστικά δραστήρια ζωή.

[…] Οποιος αναλαμβάνει ένα έργο οφείλει να είναι ισχυρότερος από το έργο που ανέλαβε.

Πρόκειται για συμβουλές του Σενέκα περί της πνευματικής γαλήνης [de tranquillitate animi, μτφ. Ν. Πετρόχειλος] για όσους θέλουν να αποχωρήσουν από την Αγορά και να συνεχίσουν να προσφέρουν. 

2 thoughts on “Ενεργός αποστράτευση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s