Πεθαίνοντας στην Καταλωνία

Σε όλους σχεδόν αρέσουν οι ανόητες συζητήσεις. Είτε συμμετέχουμε ως αυθεντικοί ανόητοι, είτε τις παρακολουθούμε για να κατακεραυνώσουμε τους πιο ανόητους από εμάς, είτε για να ενημερωθούμε: βρέθηκαν καινούργιες ανοησίες ή συνεχίζουμε να αναμασούμε τις παλιές; Οι συζητήσεις για την ισλαμιστική τρομοκρατία δεν αποτελούν εξαίρεση.

Οποια και να είναι, ωστόσο, η πρόθεσή μας, όση νοσταλγία, συμπόνια, κατανόηση, συγκαταβατικότητα ή χαιρεκακία κι αν νιώθουμε, ερχόμαστε κάποια στιγμή αντιμέτωποι με πιο απτά ερωτήματα.

Ένα σοβαρό ερώτημα φαίνεται να είναι το εξής: αν πληγεί η Ελλάδα από τρομοκρατική επίθεση, πώς εξασφαλίζεται ότι η κοινωνική ειρήνη δεν θα διαταραχθεί; Ακόμα πιο σύνθετο το ερώτημα αν η περιοχή που θα πληγεί γειτονεύει με γηγενείς μουσουλμάνους: Θράκη, Κύπρος.

Υποερώτημα: το κράτος, σε περίπτωση χτυπήματος θα πρέπει να συγκρατήσει τους παρακρατικούς. Είναι κάτι για το οποίο το κράτος είναι έτοιμο, ή θερμόαιμοι πυρήνες του ενδέχεται και να αυτονομηθούν, χτυπώντας πχ μουσουλμάνους;

(Παρόμοιο το ερώτημα και για τους μη ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς, αλλά εκεί έχει αναλάβει ο Σύριζα την καταστολή δια του διορισμού).

Συναφές ζήτημα: σε περίπτωση χτυπήματος, η αστυνομική / στρατιωτική παρουσία αναγκαστικά θα ενισχυθεί, φυσικά υπό την καθοδήγηση δυτικών δυνάμεων οι οποίες και έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα, χρηματοδοτώντας τον τζιχαντισμό και επεμβαίνοντας ως ιμπεριαλιστές στην Μ. Ανατολή, ασφαλώς, αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε επιλέξει να ανήκουμε στη Δύση, έστω και με μισή καρδιά, άρα μας αφορούν τα στρατιωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δύση, και στο κάτω κάτω όταν κινδυνεύεις να σε ανατινάξει ο, κατά τα άλλα συμπαθέστερος από τον Δυτικό, Αραβας, δέχεσαι πιο εύκολα την παρουσία φαντάρων στους δρόμους. Καλείσαι δηλαδή να διαλέξεις στρατόπεδο και, εφόσον η μάχαιρα του μουσουλμάνου αποτελέσει πολύ πιο παρούσα απειλή από την αποικιοκρατία, θα συνταχθείς με την αποικιοκρατία – όπως έχεις κάνει και σε άλλα πεδία, δηλαδή, έστω και από τακτικισμό.

Φυσικά μπορείς να συνεχίσεις να καταγγέλλεις τον ιμπεριαλισμό στο διαδικτυακό καφενείο, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον τζιχαντιστικό ολοκληρωτισμό – αλλά κοιτάζοντας ταυτόχρονα με καχυποψία τους μαυριδερούς γενειοφόρους στον δρόμο: η ψευδής συνείδηση είναι πάντα μια σανίδα σωτηρίας σε αυτόν τον άκαρδο κόσμο.

Δεν εννοώ ότι δεν πρέπει να στιγματίζεται η υποκρισία της Δύσης (π.χ. πολύ σωστά οι αριστεροί αυτονομιστές  Καταλανοί δεν συμμετέχουν στις τελετές του ισπανικού κράτους για τη σφαγή της Βαρκελώνης: καταγγέλουν την Ισπανία για επιχειρηματικές συμφωνίες με τους Σαουδάραβες οι οποίοι χρηματοδοτούν την ισλαμική τρομοκρατία). Αλλά ότι, αυτός ο στιγματισμός, αυτό ο πολιτικός αγώνας δεν μπορεί να διεξάγεται παρά με συναίσθηση του ανήκειν σε αυτό που καταγγέλλεις. Δυσχερής η διάκριση, αλλά ποτέ το σπαγγάτο δεν ήταν τέχνη για πολλούς.

Στην πράξη: θα βρεθείς στην άβολη θέση να χρειάζεσαι την προστασία αυτών που ουσιαστικά δημιουργούν το πρόβλημα ή που υπηρετούν εκείνους που δημιουργούν το πρόβλημα.

Στη συνέχεια, μπορούν να τεθούν ακόμα πιο λεπτά ερωτήματα: π.χ. αν το ISIS ή οι διάδοχοί του αλιεύουν αποκλειστικά αραβομουσουλμάνους για να τους χρησιμοποιήσουν σε τρομοκρατικές επιθέσεις, δεν είναι αναμενόμενο η εν λόγω μειονότητα να αποτελέσει αντικείμενο κρατικής καταστολής; Με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό, δεδομένου ότι ακριβώς αυτό επιδιώκουν και οι ιθύνοντες της τρομοκρατίας; Και δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα έστρεφε την κοινωνία σε μία εμπόλεμη κατάσταση;

Και μια που αφορμή ήταν η Ισπανία: οι Ισπανοί έχουν συναίσθηση ότι είναι στόχος μεταξύ άλλων και ως πρώην αραβικό έδαφος. Όπως δήλωνε κι ο Μπιν Λάντεν, ο οποίος βεβαίως είχε συναίσθηση της  γεωπολιτικής, δηλαδή της πολιτικής, δεν πρέπει να χάσουμε την Παλαιστίνη όπως χάσαμε την Ελ Ανταλούς. Οι Ελληνες έχουν συναίσθηση;

 

One thought on “Πεθαίνοντας στην Καταλωνία

  1. Παράθεμα: Πεθαίνοντας στην Καταλωνία – manolisgvardis

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s