Η Κούνεβα και τα κουνάβια

Η επίθεση με βιτριόλι εναντίον της συνδικαλίστριας καθαρίστριας από τη Βουλγαρία, Κωνσταντίνκα Κούνεβα, με βιτριόλι έγινε στα τέλη του 2008, λίγες μέρες μετά τον σκοτωμό του Α. Γρηγορόπουλου. Η εποχή ήταν έντονη και η ίδια η Κούνεβα έγινε έμβληματική φιγούρα.

Σήμερα η Κούνεβα είναι ευρωβουλευτής του Σύριζα. Της είχε γίνει κρούση και σε προηγούμενες εκλογές να κατέλθει ως υποψήφιά του, αλλά είχε αρνηθεί. Την θυμάμαι ακόμα να την έχει καλέσει και η Δαμανάκη σε μία εκδήλωση. Ουδείς τέλειος.

Δεν θα μπορούσα να ψέξω την Κούνεβα για αυτήν την εξαργύρωση, ούτε καν για το γεγονός ότι παρέμεινε στον Σύριζα όταν αυτός έκανε τη μνημονιακή στροφή: ένας άνθρωπος ξεκρέμαστος, με εμφανή αναπηρία (τα γυαλιά δεν τα φορά από κοκεταρία), προσέφερε τη φήμη του έναντι μίας καλοπληρωμένης πολιτικής θέσης στον πολιτικό χώρο μάλιστα στον οποίο ανήκει. Νομίζω ότι, αν είχα την ατυχία να ήμουν στη θέση της, θα έκανα κάτι παρόμοιο.

Τώρα όμως, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Κούνεβα εισπράττει κατακραυγή γιατί από τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες της προκύπτει μεγάλο ποσό τραπεζικών καταθέσεων.  Αλλά γιατί ειδικά αυτή και όχι μεγαλοστελέχη του κυβερνητικού κόμματος, των οποίων οι φορολογικές δηλώσεις έχουν πολύ περισσότερο ένδιαφέρον και τις οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να εκμεταλλευτούν τα κομματόσκυλα της άλλης πλευράς;

Να τολμήσω μιαν εξήγηση: η Κούνεβα είναι ίσως ο μοναδικός άνθρωπος μέσα στον σημερινό Σύριζα που αντιστάθηκε ποτέ σε κάτι και, μάλιστα, πλήρωσε για αυτό. Είναι το μοναδικό, γνωστό, εναπομείναν δείγμα ηθικού πλεονεκτήματος. Αλλά κυρίως είναι το σύμβολο μας εποχής η όποια ριζοσπαστικότητα της οποίας πρέπει να παραμεριστεί για να επιστρέψουμε στη «λογική», δηλαδή στο πρότερο τέλμα.

Αν ήμουν Συριζαίος θα πρωτοστατούσα στην αποκαθήλωσή της.

Οσο για τα «κουνάβια», θα μπορούσαν να είναι κάποιοι από τους επικριτές της: Τα κουνάβια είναι ζώα νυκτόβια, μικρόσωμα με αναπτυγμένη ευλυγισία. Στη φύση, τα κουνάβια με σωρό κοπράνων τους, σημαδεύουν και οριοθετούν το μέρος που κυνηγούν και διαβιώνουν. Και, κυρίως, βρωμάνε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s