Καιρός να επιστρέφουμε στις πηγές:
Θωμάς Μπακαλάκος: «Αν θέλουμε να τα βάλουμε τα πράματα στη θέση τους πρέπει να δούμε όλη αυτήν την κατάσταση ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας απ΄τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και ύστερα»
Βίκυ Φλέσσα: «Για πείτε μας»
Θωμάς Μπακαλάκος: «Είναι γνωστό ότι η παλιά αστική τάξη…»
Προσπαθώ να καταλάβω γιατί ο παραπάνω διάλογος (του 2013) μου φέρνει στον νου, έναν άλλο συνθέτη, τον Σ. Κραουνάκη. Δεν είναι ασφαλώς το κωμικό στοιχείο – εδώ οι δυο συνθέτες έχουν σαφείς διαφορές στυλ. Είναι μάλλον το εξής: Κι οι δύο κινούνται σαν ψάρι στο νερό μέσα στο πνεύμα των καιρών, ο πρώτος στην αγωνιστική μεταπολίτευση ο δεύτερος – ομολογουμένως με έμπνευση – στην εποχή του ευδαιμονισμού Ο Κραουνάκης μάλιστα είχε προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να πλασαριστεί ως ο συνθέτης των αγανακτισμένων. Προφανώς διαισθάνθηκε ότι όλη αυτή η αγανάκτηση ήταν, μεταξύ πολλών άλλων, και το κύκνειο άσμα του πσοκανθρώπου: το κοινό δεν του συγχώρεσε αυτήν την αποκάλυψη.
Ο Μπακαλάκος του πρωτο-πασόκ, λοιπόν, ως ο Κραουνάκης του πάλαι.
Τι είναι πιο συμπαθής (ή τι προκαλεί πιο απελευθερωτικό γέλιο); Η παλιομοδίτικη οίηση ή η αυτογελοιοποίηση; Εξαρτάται από την εποχή. Η εποχή της σοβαρότητας βρίσκει διασκεδαστική την περισπούδαστη σοβαροφάνεια. Η εποχή της αστειότητας γελάει με τον αυτοεξευτελισμό, ο οποίος βιώνεται από το υποκείμενο ως λαμπρή σκηνική παρουσία.
Εκείνο που μένει, εν τέλει, είναι ο συναγελασμός του καλλιτέχνη με το καθεστώς. Είναι και αυτός μια κάποια λύση, προϊόντος του χρόνου. Η αλήθεια είναι όμως ότι ασχημαίνει.
Καλημέρα. Με μπέρδεψες. Ο Μπακαλάκος κάτι πήγε να πει για την παλαιά αστική τάξη, τί ακριβώς; εάν είπε αυτά που πιθανολογώ, γιατί άδικο έχει ότι η αρρώστια ξεκινά από παλιά. Για τα άλλα συμφωνώ!
Καλημέρα,
έχεις δίκιο, με την απομαγνητοφώνηση χάνεται το (περισπούδαστο)ύφος του αυθεντικού διαλόγου και μένει το περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να είναι και σωστό