Ευρώπη και Ισλάμ μετά τις βόμβες

Αναδημοσίευση. Πηγή

[…] Αφήνοντας τα του Βελγίου, ξεφυλλίζουμε την έγκυρη ακροαριστερή εφημερίδα Μανιφέστο, η οποία δημοσιεύει (31 Μαρτίου) συνέντευξη του Αλγερινού συγγραφέα Μπουαλέμ Σανσάλ. «Είμαστε σε πόλεμο», λέει ο Σανσάλ, «και πρέπει να δράσουμε ανάλογα». Στο πολιτισμικό πεδίο βέβαια, αλλά, σπεύδει να προσθέσει, «χρειάζεται και μια στρατιωτική απάντηση». Και περιγράφει τις γειτονιές του Παρισιού και των Βρυξελλών και το πώς πέρασαν, από ένα ανεκτικό και αλληλέγγυο ισλάμ, στην τρομοκρατία. Αλλά και για τη χώρα του εξηγεί συνοπτικά πώς έγινε η μετάβαση από την ανοχή στη μισαλλοδοξία:
«Στην Αλγερία, τα παιδιά της ελίτ σπουδάζουν στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Κι όταν επιστρέφουν στη χώρα τους για να πάρουν τις θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, θεωρούν ότι οι συμπατριώτες τους είναι παιδιά που δεν θα ενηλικιωθούν ποτέ. Βέβαια, αν ενηλικιώνονταν, οι γιοι των καλών οικογενειών θα έχαναν όλα τα προνόμιά τους. Γι’ αυτό και διάλεξαν, στην αρχή τουλάχιστον, το άνοιγμα προς τους ισλαμιστές, ώστε να χαλιναγωγήσουν την κοινωνία. Μετά, βέβαια, οι γενειοφόροι προσπάθησαν να πάρουν οι ίδιοι την εξουσία».
Και ο Αλγερινός συγγραφέας καταλήγει: «Η επικοινωνιακή τακτική των τζιχαντιστών εστίασε στις ενοχές των Δυτικών. Οφείλουμε να προσέξουμε ώστε να μη θεωρήσουμε τους δήμιους θύματα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η Δύση δεν αντιτάσσει καμία ιδέα και καμία αξία στην ισλαμιστική απειλή, αν εξαιρέσεις τις αξίες της αγοράς και του χρήματος. Αν οι Δυτικοί δεν υπερασπιστούν σθεναρά τις αξίες της ατομικής ελευθερίας και της δημοκρατίας, ο πόλεμος έχει ήδη χαθεί πριν καλά καλά αρχίσει».

[…] Τι έχει μεσολαβήσει από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα, πέρα από τις ανθρωποθυσίες της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες; Μήπως η Δύση θεωρεί πλέον ότι το ισλάμ το ίδιο αποτελεί απειλή; Μήπως υπαινίσσεται κάτι τέτοιο ώστε να εξασφαλίσει τη συσπείρωση της πλειοψηφίας των πληθυσμών της; Ή μήπως η στάση των ΜΜΕ απλώς αντικατοπτρίζει τη στάση των δυτικών κοινωνιών, που έχουν αρχίζει επιτέλους να βγαίνουν, έστω και ψαχουλεύοντας, από την έρημο στην οποία τις είχε εξορίσει η απουσία νοήματος;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s