Βρυξέλλες, φανταρούπολη

Στις Βρυξέλλες ο στρατός είναι από το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015 στους δρόμους. Τα στρατιωτικά οχήματα περιπολούν. Δεν είναι κάτι καινούργιο: ήδη από τον φετινό Ιανουάριο κάθε κυβερνητικό κτίριο, πρεσβεία, κτίριο διεθνούς οργανισμού φυλάσσεται από ζεύγος στρατιωτών με το χέρι στη σκανδάλη. Αρχικά αυτό ήταν προσωρινό αλλά ουδέν μονιμότερον. Δεν ξέρω κατά πόσον ένα ζεύγος στρατιωτών μπορεί να φυλάξει αποτελεσματικά ένα κτίριο. Ισως και να λειτουργεί αποτρεπτικά. Πάντως, σ’ ένα δημόσιο κτίριο χωρίς στρατιώτες, ο φύλακας παραπονιόταν: «δεν μας δίνουν καν αλεξίσφαιρο γιλέκο». Το κτίριο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι στόχος, αλλά ήταν κάπως απομακρυσμένο από το κέντρο, άρα τι να βάλει στρατιώτες αφού δεν θα τους δει σχεδόν κανείς;

Ο δήμαρχος ζήτησε σήμερα από τα μαγαζιά να κλείσουν μετα τις 18.00. Οι καταστηματάρχες δεν υπάκουσαν. Τρόμος, ξετρόμος, έχουμε και δουλειές. Η κίνηση πάντως είναι μειωμένη. Μιαν άλλη φορά θα αναλύσουμε και τα της τζιχαντ γιατί νομίζω ότι τώρα δεν έχετε κέφι. Προτιμάτε τον Τσαγκαρουσιάνο να τα βάζει με τις γάτες στη Lifo. Κι εγώ το ίδιο.

Εμένα πάντως η πόλη, με όλους αυτούς τους ένστολους, μού φαίνεται, για πρώτη φορά ειλικρινής. Αυτό είναι οι Βρυξέλλες εδώ και χρόνια: αστυνομοκρατούμενη, κάτι αναμενόμενο με τόσους διεθνείς οργανισμούς. Και επιπλέον ένα μέρος όπου ζεις κυρίως για να δουλεύεις. Ιχνη από αναρχομεθυσμένους μεσήλικες, διάσπαρτους στις γειτονιές, και μία συγκρατημένα φυσιολογική νεολαία στη γειτονιά του Άη Γίλλη υπενθυμίζουν ότι μια φορά κι έναν καιρό ήταν πόλη.

 

Advertisements

4 thoughts on “Βρυξέλλες, φανταρούπολη

  1. Καλή δύναμη κι από μένα Herr! Κι άμα πάρει πουθενά το μάτι σου τον Υβ ΛεΜανάκ, στείλε του φιλιά από εμάς. Βολτάρει εκεί στο δασάκι κοντά στη γειτονιά του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s