ελληνική κρίση στο Βέλγιο

Η ελληνική κρίση έρχεται στο Βέλγιο τουλάχιστον υπό μορφή συζήτησης:

Μία ακόμα άποψη για την Ελλάδα από το Βέλγιο:

<<Αυτή η στρατηγική [διάσωσης] δεν οδηγεί πουθενά την Ελλάδα και τους Ελληνες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει νόημα. Εχει πρωταρχικά σε δύο στόχους, που είναι δημοσίως ανομολόγητοι.

Κατ’ αρχάς τη μείωση του αβυσσαλέου εμπορικού ελλείμματος. Οι Ελληνες εισάγουν τα κύρια αγαθά που καταναλώνουν. Και ύστερα δεν είναι δυνατόν να τονωθούν οι εξαγωγές σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Ετσι η στρατηγική αποβλέπει στη συντριβή των εισαγωγών, δηλαδή στη συντριβή της κατανάλωσης. Αυτό προκάλεσε την κατάρρευση της οικονομίας.

Ο δεύτερος στόχος ομολογείται ακόμα δυσκολότερα. Πρόκειται για τη μετατροπή της Ελλάδας σε αποικία, σε μιαν απέραντη ελεύθερη οικονομική ζώνη μέσα στη νομισματική ένωση για να προσελκύσει τους ξένους επενδυτές, με τη μείωση των μισθών και την εξάρθρωση του εργατικού δικαίου. Με 400 ευρώ το μήνα συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών εισφορών το κόστος της εργασίας βρίσκεται σήμερα κοντά στο επίπεδο των περισσοτέρων αστικών ζωνών της Κίνας.

[…] Η Ευρώπη θα αρχίσει να ξεφτάει από την Ελλάδα, όταν αυτή η χώρα υποπέσει σε αυταρχικό πολίτευμα […] Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το γενικό ξεπούλημα των φυσικών και ανθρώπινων πόρων δεν θα λάβει χώρα σε ατμόσφαιρα κοινωνικής ειρήνης.>>*

* συνέντευξη του Γάλλου οικονομολόγου G. Colletis στη βελγική εφημερίδα Soir (2013). Δημοσιεύτηκε στο βελγικό ελληνόφωνο περιοδικό Θ.Ε.Α. (Θέματα Επιστημών του Ανθρώπου) τον Απρίλιο του 2014, σε μετάφραση Γ. Ανδρονίδη

Τέλος, όσον αφορά τη μεταφορά της κρίσης στο Βέλγιο, διατυπώνεται η άποψη (βελγικό περιοδικό Politique) ότι το Βέλγιο τιμωρείται επειδή δίνει το κακό παράδειγμα: η οικονομία του τα κατάφερνε χωρίς να επιβληθεί λιτότητα!

Advertisements

7 thoughts on “ελληνική κρίση στο Βέλγιο

 1. Απορώ μ’αυτόν τον Καραμπελιά! Πώς ταίριαξε μεκείνον τον Νίκο τον Ξυδάκη που όταν αυτός δονείται με τους λόγους του ομπάμα κάτι σε πιάνει βρε παιδί, ναυτία, εκνευρισμός ή κάτι τέτοιο τελος πάντων!! Λες κι ο Καραμπελιάς να δονείται όταν ακούει
  τον «νομπελίστα» ομπάμα;

  * http://www.kathimerini.gr/793108/opinion/epikairothta/politikh/h-eyrwph-akoyei-ton-ompama

 2. Καλά εσύ βλέπεις μόνο ότι θέλεις. Θα το εμπεδώσω κάποια στιγμή, πού θα πάει!
  Μόνο που δεν έκλαψε ο κυρ Νίκος ενθυμούμενος πώς ο μαυρούλης προκάλεσε, τάχα, το ξύπνημα της ελπίδας για αναζωογόνηση της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο.
  Αλλά πε μου, εσύ εδονήθης μόλα τούτα;

 3. αυτό όντως το έγραψε – εδώ λες αλήθεια. Με ρωτάς αν συμφωνώ; δεν συμφωνώ. Θα πας να τους ακούσεις; θα χαρούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις σου ;-)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s