Ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες (ρεπορτάζ)

2014-05-15 20 54 49

Το πλαίσιο:
Πέντε πολιτικοί που εκπροσωπούν πεντε πολιτικές οικογένειες (χριστιανοδημοκράτες, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι, αριστεροί και πράσινοι) απαντούν (σε 60 δευτερόλεπτα) σε προκαθορισμένες ερωτήσεις. Υπάρχει και ένα μικρό περιθώριο αυτοσχεδιασμού.

Οι στόχοι (με σειρά σπουδαιότητας):
α. να διαφημίσουν τις ευρωεκλογές και άρα να προσδώσουν νομιμοποίηση στο όργανο που τους φιλοξενεί (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)
β. να αυτοπροβληθούν, επιδιώκοντας μία θέση είτε στα ευρωπαϊκά όργανα είτε στις κυβερνήσεις των χωρών τους
γ. να ενισχύσουν τη θέση τους εντός της ευρωπαϊκής πολιτικής τους ομάδας.

Η γλώσσα του σώματος
Ο Α. Τσίπρας μπήκε στο χώρο της παράστασης με συγκρατημένο τρακ. Το άμεσο περιβάλλον ήταν εχθρικό καθότι οι υποστηρικτές του στην αίθουσα ήταν πολύ λίγοι (περισσότερους υποστηρικτές από όλους είχαν οι πράσινοι). Με το που ξεκίνησε ο διάλογος, το τρακ έφυγε. Ο Ελληνας πολιτικός αντιμετώπιζε έμπειρους Ευρωπαίους πολιτικούς με άνεση. Αυτό καθρεφτίστηκε εξάλλου και στις ευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις που τον έδωσαν ομόφωνα νικητή στο διάλογο αυτό.

Πολιτικό περιεχόμενο
Παρόμοιες συζητήσεις δεν επιτρέπουν διάλογο επί της ουσίας. Δεν αμφισβητήθηκαν από κάποιον υποψήφιο τα βασικά της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ωστόσο, τόσο ο Α. Τσίπρας όσο και ο φιλελεύθερος υποψήφιος ήταν κάπως πιο συγκεκριμένοι στη συνθηματολογία τους. Σημειωτέον ότι ο Α. Τσίπρας έθιξε δις, χωρίς να λάβει απάντηση, το παλατιανό πραξικόπημα που οδήγησε στην εκδίωξη των εκλεγμένων πρωθυπουργών της Ελλάδας και Ιταλίας το 2011.

Διαφοροποίηση
Ο Α. Τσίπρας διαφοροποιήθηκε αισθητά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής υποστηρίζοντας τον διάλογο με τη Ρωσία για την Ουκρανία. Οι άλλοι ομιλητές – περισσότερο η εκπρόσωπος των Πρασίνων λιγότερο ο Σοσιαλιστής – είχαν πιο φιλοπόλεμη ρητορική.
Ευχάριστη έκπληξη ήταν και η απάντηση στην ερώτηση για τα αποσχιστικά κινήματα στην Ευρώπη: Καταλωνία, Σκωτία. Ενώ οι άλλοι υποψήφιοι ένιπταν τας χείρας τους, ο Α. Τσίπρας τάχθηκε καθαρά κατά της αλλαγής των συνόρων στην Ευρώπη.

Αρνητικά σημεία
Σχετικά ήσσονος σημασίας: Ο Α. Τσίπρας παραδέχθηκε εύκολα ότι ο ευρωπαϊκός νότος είναι πιο διεφθαρμένος, κάτι που, όποιος το επικαλείται, πρέπει και να το αποδείξει.
Θα μπορούσε επίσης να απαντήσει στην πρόκληση του φιλελεύθερου υποψηφίου, ο οποίος κατηγόρησε για σκάνδαλα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ονομαστικά, ότι αρμόδιοι να το κρίνουν αυτό είναι οι Ελληνες πολίτες.

4 thoughts on “Ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες (ρεπορτάζ)

 1. …Ο Α. Τσίπρας παραδέχθηκε εύκολα ότι ο ευρωπαϊκός νότος είναι πιο διεφθαρμένος…
  Οι δικές τους εταιρείες, του ηθικού προτεσταντικού βορά, συναγωνίζονταν για την διαφθορά μας.

 2. Φίλε Herr K.,

  Καλό ρεπορτάζ (ακριβώς γι’ αυτό μην περιμένεις να προσληφθείς ούτε στην Αυγή, ούτε στα Νέα! ;-) :-) ).

  Σε επιβεβαιώνουν άλλωστε και τα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυβερνητικού ή κρυπτοκυβερνητικού τύπου που έχουν θάψει το γεγονός (ενώ τα Νέα πριν κάνα δυο βδομάδες δεν είχαν παραλαίψει να κάνουν πρώτο θέμα στο εξώφυλλό τους την απουσία τού Τσίπρα από το προηγούμενο ντιμπέιτ).

  Τα λέμε

 3. Ακριβώς, Ανώνυμε.

  Λεφτ, ευχαριστώ. Αν το «στρογγυλέψω» λίγο, λες να έχω καμια ελπίδα;

  Να προσθέσω ότι ο Γιουνκερ μάλλον δεν ήταν μεθυσμένος στο β’ μισό (αν και φαινόταν έτσι)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s