Απαγόρευση συγκεντρώσεων

Φοβάται τον λαό, γι’ αυτό απαγορεύει τις συγκεντρώσεις η κυβέρνηση – λέει η αριστερή λαϊκή σοφία. Αλήθεια είναι, αλλά η μισή αλήθεια:

Πρώτον, οι πολυπληθέστερες παλλαϊκές συγκεντρώσεις των προηγούμενων ετών κατεστάλησαν σχεδόν αναίμακτα και χωρίς υπερβολική δυσκολία. Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση να φοβηθεί κατά πολύ μικρότερες διαδηλώσεις;

Δεύτερον, οι μικρές, ακίνδυνες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις είναι το οξυγόνο της κυβέρνησης. Πώς θα αποδείξει ότι κάνει καλά τη δουλειά της, ότι είναι αυθεντικά αντιλαϊκή, αν εκλείψουν οι λαϊκές διαδηλώσεις εναντίον της; Πώς θα αποδείξει ότι είναι χρήσιμη αν δεν μπορεί να καταστέλλει τυχόν μικροέκτροπα;

Τρίτον, οι διαδηλώσεις είναι δημοκρατικό άλλοθι. Δεν ξέρουμε ακριβώς ποιος το χρειάζεται το άλλοθι, μάλλον βοηθά στην αυτοκατανόηση της κυβέρνησης ως δημοκρατικής – εδώ το θέμα έχει οσμή μεταφυσικού. Πάντως είναι ένα πεδίο συνεννόησης με την αντιπολίτευση. Οι διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή είναι σήμερα ό,τι οι κυβερνητικοί αντάρτες βουλευτές μέσα στη Βουλή.

Τότε γιατί η κυβέρνηση απαγορεύει τις συγκεντρώσεις; Για τον ίδιο λόγο που ένας δεσμοφύλακας μπορεί να σκοτώσει έναν βαρυποινίτη δολοφόνο: γιατί μπορεί. Είναι μια μικρή επιδειξιομανής απόλαυση σε έναν κόσμο άχαρο, όπου για να επιβιώσεις πρέπει αφενός να υπακούς και αφετέρου να ψαρεύεις διαρκώς ανόητους ψηφοφόρους που περιφρονείς.

Αλλά και γιατί η Ελλάδα ήταν και είναι το, επιτυχημένο, πείραμα παλινόρθωσης του αυταρχισμού στον δυτικό κόσμο. Μόνο που δεν υπάρχουν ακόμα «Σύμμαχοι» ούτε αντάρτες.

[ Τουλάχιστον η ήττα σε βοηθάει να δεις πιο καθαρά, έτσι δεν είναι; Ή ούτε καν αυτό; ]

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Απαγόρευση συγκεντρώσεων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s