δημαρχίες

skylitsis

ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇ - 3ç ÅËËÇÍÏÃÅÑÌÁÍÉÊÇ ÓÕÍÅËÅÕÓÇ  ÔÏÕ ÅËËÇÍÏÃÅÑÌÁÍÉÊÏÕ ÄÉÊÔÕÏÕ ÐÅÑÉÖÅÑÅÉÙÍ - ÄÇÌÙÍ ÐÏËÉÔÙÍ / ÕÐÏÕÑÃÏÓ ÅÓÙÔÅÑÉÊÙÍ ÅÕÑÉ[ÉÄÇÓ ÓÔÕËÉÁÍÉÄÇÓ  (ÌÏÔÉÏÍÔÅÁÌ/ÖÁÍÇ ÔÑÕØÁÍÇ)

Οι Δήμαρχοι Καμίνης και Μπουτάρης είχαν εκλεγεί, με ποσοστό περίπου 15% έκαστος στον πρώτο γύρο, στους δήμους των δύο μεγαλύτερων πόλεων. Ο ρόλος τους ήταν κρίσιμος: βοήθησαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που εκείνη την εποχή κλονιζόταν, να επιβιώσει πολιτικά και να ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο. Αν ποτέ υπάρξει ποινική τιμωρία των πρωταιτίων, θα αναδειχθεί και η πολιτική ευθύνη των δύο δημάρχων.

Σήμερα οι δύο δήμαρχοι φέρονται υψηλά στις δημοσκοπήσεις, ιδίως ο δεύτερος, πολύ υψηλότερα από το ποσοστό των κομμάτων που τους στηρίζουν. Πέρα από τη χειραγώγηση των δημοσκοπήσεων, είναι φυσιολογικό εν ενεργεία δήμαρχοι να έχουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Εξάλλου το παράδειγμα του επί επταετίας δημάρχου Πειραιώς Σκυλίτση, ο οποίος παραλίγο να εκλεγεί το 1978 και το 1982, παρά τη στενή του σύνδεση με τη δικτατορία, είναι διδακτικό: το να υπηρετείς τα σχέδια της εκτροπής δεν είναι επιβαρυντικός παράγοντας. Πόσο μάλλον που, τουλάχιστον ο νυν Δήμαρχος Αθηναίων, δεν έχει κάποιο ιδιαίτερα αρνητικό έργο να επιδείξει. Ο δε Γ. Μπουτάρης, έχει προκάτοχο έγκλειστο για οικονομικά σκάνδαλα – φαντάζομαι οι φιλομπουταρικοί σε λίγα χρόνια θα λένε ότι αυτά τα χέρια ήταν καθαρά.

Τελικά η διαφορά με το τότε είναι ότι η ΝΔ ήταν δυναμικά εναντίον του Σκυλίτση – φτάνοντας να υποστηρίξει τον υποψήφιο του ΚΚΕ. Παρά το γεγονός ότι μέρος των στελεχών και του κόσμου που την υποστήριζε ήταν χουντικοί.

Ο Σύριζα, αντίθετα, φλέρταρε – αν αληθεύουν όσα γραφτηκαν – με τις υποψηφιότητες των δύο σύγχρονων Σκυλίτσηδων. Ακριβώς γιατί αποτελεί – όπως και η ΝΔ των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων – όχι μόνο τομή αλλά, ταυτόχρονα και κυρίως, συνέχεια του προηγούμενου καθεστώτος. Κι αυτό το πηγαινέλα μεταξύ συνέχειας και ασυνέχειας, όσο κι αν είναι πολιτικάντικα κατανοητό, είναι ψυχοφθόρο και ψηφοφθόρο.

Εξίσου δύσκολο για έναν πολίτη είναι να ελπίζει ότι ο Σύριζα αποτελεί μία τομή και ταυτόχρονα να υποψιάζεται ότι λείπουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s