Η λιμνοθάλασσα της Γεωργικής Σχολής

Αποσπάσματα από τη «Λιμνοθάλασσα της Γεωργικής Σχολής» του Κ.Τσίζεκ (2003):

«Υστερα από μία ή δύο επισκέψεις αποφάσισα να στήσω στην περιοχή ένα πρόχειρο αντίσκηνο με σεντόνια, που τα συνέρραψα με βούρλα, για να περάσω ανέξοδα το καλοκαίρι, καθώς δεν υπήρχαν χρήματα . Ετρωγα ντομάτες απ΄τον μπαξέ ενός Κεφαλλονίτη, που μου είχε δώσει το ελεύθερο, έβγαζα σωλήνες με τη σωληνόβεργα, αγόραζα ψωμί, τυρί και ούζο απ΄το καφενεδάκι … μαγείρευα με ξύλα που τα είχε ξεβράσει το κύμα, καθάριζα τους μαυρισμένους τεντζερέδες με φύλλα συκιάς, και φυσικά χαιρόμουν τη μοναξιά και τη θάλασσα.

*****

Το βράδυ ερχόταν καμιά φορά έφιππη και λίγο αγέρωχη απ’το αγρόκτημα του Πανεπιστημίο, όπου διέμενε, η Ζωή Καρέλλη. Ισως να διακατεχόταν από κάποια ρομαντική διάθεση που δεν τη συμμεριζόμουνα … Ενας γέρος ψαράς, συνήθως πιωμένος εκείνη την ώρα, εντυπωσιασμένος από την παρουσία της, την καλούσε φορτικά να ξεπεζέψει για να πιουν ένα ποτηράκι. Για να τον ξεφορτωθεί, η έφιππος ποιήτρια αναγκαζόταν να επιστρατεύσει όλη την ακαταδεξιά της.

*****

Ηρθε και η φίλη μου Αμαλία Πατσούμη. Παρά το αυγουστιάτικο λιοπύρι, με άφησε στα κρύα του λουτρού. Πολλά χρόνια αργότερα, παντρεμένη πια και εγκατεστημένη στο Λονδίνο, θα έγραφε συναρπαστικά αυτοβιογραφικά αφηγήματα.

*****

Ο φίλος λογοτέχνης Γιώργος Ιωάννου, που περίμενα ότι θα χαρεί όταν τον κάλεσα, μου ομολόγησε, φεύγοντας, ότι μια βδομάδα σε αυτή την ερημιά θα ήταν αρκετή για να τον τρελάνει.

*****

Οταν νύχτωνε, άκουγα καμιά φορά το απόμακρο κλαψιάρικο σκούξιμο ενός τσακαλιού. Είχαμε συναντήσει ένα κάποτε με τον πατέρα μου, στην ίδια περιοχή, πριν ο ήλιος διαλύσει την πρωινή καταχνιά, κι εγώ τον είχα αποτρέψει να το πυροβολήσει γιατί μου φάνηκε πώς ήταν σκύλος. Ανάμεσα στους θάμνους και τους κορμούς των δέντρων που διαγράφονταν αχνά μες στην ομίχλη, το τσακάλι, γιατί τσακάλι ήταν, χάθηκε αθόρυβα σαν σκιά»

[πληροφορίες για το βιβλίο]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s