Η κρίση λήγει το 2009

Ο τίτλος του άρθρου στο περιοδικό Downtown τον Απρίλιο του 2009:
«Γιάννης Στουρνάρας: ‘Η κρίση λήγει το 2009’.»

Ο υπότιτλος:
«Είναι καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ , ενώ, μεταξύ άλλων, έχει θητεύσει στη Νομισματική Επιτροπή της Ε.Ε. Για τους λόγους αυτούς, όταν ο Γιάννης Στουρνάρας λέει ότι οι μέρες της οικονομικής κρίσης είναι μετρημένες, εμείς έχουμε κάθε λόγο να χαμογελάμε

«Προς το τέλος του 2009 και τις αρχές του 2010 θα συμπαρασυρ-θούμε από τη διεθνή ανάπτυξη» προβλέπει ο καθηγητής και προειδοποιεί: «Οι απολύσεις είναι ό,τι χειρότερο για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας. Η ανάπτυξή μας στηρίζεται στην κατανάλωση. Οταν γίνονται απολύσεις μειώνεται η κατανάλωση και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.»

Στο ίδιο τεύχος, μια άλλη σταρ ερωτάται: «Αν έπαιζες σε μια ταινία με θέμα την Αθήνα, τι ρόλο θα ήθελες να υποδυθείς; Μια νεράιδα ίσως» Και απαντά: «Οχι. Θα ήθελα να είμαι περιστέρι στη Βουλή, για να βρίσκομαι πάντα στο Κέντρο».

Παλιότερα θα αναρωτιόταν κανείς τι γυρεύει μια συνέντευξη Στουρνάρα σε ένα τέτοιο περιοδικό. Σήμερα βλέπουμε πιο καθαρά ότι το κεντρικό θέμα ήταν πάντα οι Στουρνάρες και ότι το λάιφστάιλ ήταν το παραγέμισμα που έκανε τους Στουρνάρες πιο εύπεπτους. Ή ότι οι Στουρνάρες και το λάιφστάιλ ήταν ένα και το αυτό.

Τότε μπορεί να μην το καταλαβαίναμε. Θα μας ξένιζε αν ρώταγαν τον Στουρνάρα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και απαντούσε ότι το κυριότερο ελάττωμά του είναι η ειλικρίνεια και ότι σιχαίνεται την αχαριστία. Τώρα όμως το παζλ ενώνεται – τηλεπαρουσιαστές και Τζεβελέκοι του ΛΑΟΣ γίνονται άφοβα υπουργοί.

Μολονότι φαινομενικά μη εντυπωσιακή, η στιγμή είναι ιστορική: ο εχθρός, βέβαιος για την επικράτησή του ή έχοντας στερέψει από εφεδρείες, αφήνει το σφριγηλό του πρόσωπο να γίνει ωσάν το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι. Ενα τείχος από πραιτωριανούς εμποδίζει τους ανθρώπους να το δουν. Στις γειτονιές παιδιά χτίζουνε καταφύγια. Τι κόσμο θα φτιάξουνε άραγε οι νεο-ηττημένοι;

Advertisements

4 thoughts on “Η κρίση λήγει το 2009

  1. Παράθεμα: Η κρίση λήγει το 2009 | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση ( ΕΛ.Λ.Α.Σ)

  2. Παράθεμα: δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας | Herr K.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s