Βόμβες, ακροδεξιοί και μυστικές υπηρεσίες

Τον Μάρτιο του 2013 άρχισε στο Λουξεμβούργο δίκη για τις ανεξιχνίαστες τρομοκρατικές επιθέσεις μεταξύ 1985 και 1986: δύο αστυνομικοί κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε αυτές ενεργώντας για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.

Ο γερμανός ιστορικός Α. Κράμερ προσφέρθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας. Ισχυρίζεται ότι ο – πράκτορας – πατέρας του ενεπλάκη σε αυτές τις επιθέσεις, οι οποίες οργανώθηκαν από τη γερμανική μυστική υπηρεσία, σε συνεργασία με την αντίστοιχη λουξεμβουργιανή, και υλοποιήθηκαν κατόπιν εγκρίσεως του τότε πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζακ Ζάντερ.

Η γερμανική εφημερίδα «junge Welt» δημοσίευσε το Σάββατο συνέντευξη με τον ιστορικό. Στο παρακάτω απόσπασμα μιλά για την εμπλοκή του πατέρα του σε μια άλλη βομβιστική επίθεση: στις γιορτές της μπύρας στο Μόναχο το 1980:

Ερώτηση: Η [μυστική] αποθήκη όπλων [του ΝΑΤΟ στη Γερμανία] ανακαλύφθηκε κατά τις έρευνες μετά τη βομβιστική επίθεση στο Μόναχο κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 και τραυματίστηκαν 200 και πλέον άνθρωποι, ορισμένοι σοβαρά. Τότε είχε συλληφθεί ο ακροδεξιός δασικός υπάλληλος Χ. Λέμκε, ο οποίος όμως στη συνέχεια κρεμάστηκε στο κελί του. Ηταν κι αυτός στην Gladio;
Απάντηση: Ναι, ο πατέρας μου τον είχε στρατολογήσει: ως δασικός δεν κινούσε υποψίες. Ηταν ένας «χρήσιμος ηλίθιος» όπως χαρακτήρισε ο πατέρας μου και τους ανθρώπους που στρατολόγησε στο Λουξεμβούργο. Είχε εντολή να προσέχει την αποθήκη όπλων. […] Απ’ όσο ξέρω, η βόμβα ήταν έτσι κατασκευασμένη ώστε να σκοτώσει αυτόν που θα την πυροδοτούσε.

Οπως υπενθυμίζει ο Κ. Γρίβας, όλες οι χώρες που εισέρχονταν στο ΝΑΤΟ όφειλαν να υπογράψουν μια συμφωνία ότι δεσμεύονται να ανεχθούν και να μην εμποδίσουν τις αντάρτικες οργανώσεις με δεξιό προσανατολισμό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s