Schäuble – οι θέσεις του

Ορισμένες από τις θέσεις που έχει διατυπώσει ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών και νυν Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Schäuble:

Ο γεωπολιτικός ρόλος της Γερμανίας

Σύμφωνα με τον Schäuble, «η Γερμανία, ως χώρα που βρίσκεται στο μέσον της ηπείρου, έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό – το δείχνει εξάλλου και η ιστορία της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας».

Ενδεικτική της αντίληψής του για τον ρόλο της Γερμανίας έναντι των άλλων κρατών είναι και η αντίληψή του για το ρόλο της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης έναντι των κρατιδίων: το 2008 πρότεινε η γερμανική Γερουσία να αποφασίζει με σχετική και όχι απόλυτη πλειοψηφία των ομόσπονδων κρατιδίων.

Εσωτερικές υποθέσεις

Το 2005 ο Schäuble, ο οποίος δεν καταλαβαίνει «γιατί ένας τρομοκράτης πρέπει να απολαύει συνταγματικής προστασίας όπως οι υπόλοιποι πολίτες», πρότεινε να γίνονται δεκτές οι καταθέσεις που έχουν αποσπαστεί με βασανιστήρια. Η θέση του απορρίφθηκε από όλα τα άλλα κόμματα.

Το 2007 σε συνέντευξή του ο Schäuble πρότεινε να εξεταστεί η δημιουργία στρατοπέδων όπου θα συγκεντρώνονται οι ύποπτοι για τρομοκρατία.

Την ίδια χρονιά αναγκάστηκε να αποσύρει νομοσχέδιο που προέβλεπε τη μείωση του ορίου ηλικίας για οπλοκατοχή.

Το 2008 ο Schäuble πρότεινε την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε ο στρατός να μπορεί εύκολα να επεμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας. Σε κριτική του Προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου αντέτεινε ότι οι δικαστές δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση να δίνουν συμβουλές.

Σοσιαλδημοκράτες και νομικοί προσάπτουν στον Schäuble ότι επιδιώκει να εξαλείψει τη διάκριση ανάμεσα στο δίκαιο εν καιρω ειρήνης και το δίκαιο εν καιρώ πολέμου• ότι θέλει να αντικαταστήσει το κράτος δικαίου με ένα κράτος παρακολούθησης• ότι επιδιώκει να θεσπίσει ένα αφηρημένο «δικαίωμα ασφάλειας» το οποίο θα έχει την πρωτοκαθεδρία έναντι των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ο Αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Δικηγορικού Συλλόγου τον κατηγόρησε ότι «χειραγωγεί τους φόβους του πληθυσμού ώστε να γίνει κοινωνικά αποδεκτή η διεύρυνση αρμοδιοτήτων των αρχών ασφαλείας»

Το 2009 ο Schäuble τιμήθηκε με το (κοροϊδευτικό) βραβείο Big Brother Award για «τις έμμονες προσπάθειές του να αντικαταστήσει το δημοκρατικό κράτος δικαίου με ένα αυταρχικό, ασφαλίτικο κράτος πρόληψης»

Φοροδιαφυγή

Tο 2000 ενεπλάκη σε σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης του κόμματός του (δεν έγινε τελικά δίκη)

Το 2012 ο Schäuble ζήτησε από τα ομόσπονδα κρατίδια να σταματήσουν να αγοράζουν σιντί με λίστες καταθετών στην Ελβετία.

Τα στοιχεία προέρχονται από τη Wikipedia. Μετάφραση: herrk
Advertisements

8 thoughts on “Schäuble – οι θέσεις του

  1. Ε, δεν αποκαλύπτει, απλώς συγκεντρώνει πράγματα που έχουν γραφτεί και ειπωθεί κατά καιρούς. Η δική μου απορία είναι πώς δεν έχουν πάρει δημοσιότητα στην Ελλάδα όλα αυτά.

  2. τέτοιο καλό παιδί… Ωστόσο πιστεύω ότι τον βολεύει να καλλιεργεί την εικόνα του σκληρού και απρόβλεπτου, αδίστακτου… Κάτι σαν τις σειρήνες στα στούκας. Πιο πολύς ο φόβος από την αεροικανότητα….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s