Σύριζα και ένταση

Αποσπάσματα από καλή ομιλία (Αθήνα, 11.02.2013, πηγή) του Α. Τσίπρα  (με την οποία επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό):

«Νεοφιλελευθερισμός και ακροδεξιά βαδίζουν χέρι-χέρι σε όλο το καθεστωτικό πολιτικό, κρατικό και μιντιακό φάσμα».

«Στις 12 Δεκεμβρίου του 1969, μια βομβιστική επίθεση στην Πιάτσα Φοντάνα στο Μιλάνο αφήνει πίσω της 17 νεκρούς και 88 τραυματίες. Εγκαινιάζει μια μεγάλη χρονική περίοδο τουλάχιστον 15 χρόνων, όπου ακροδεξιές και φασιστικές οργανώσεις, σε πλήρη συνεργασία με τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, το παρακράτος και το βαθύ κράτος, αναπτύσσουν αυτό που ονομάστηκε «στρατηγική της έντασης». Το ιταλικό σύστημα ευελπιστούσε ότι η ακραία τρομοκρατία του κράτους και του παρακράτους θα προκαλούσε αντίστοιχες αντιδράσεις από τις δυνάμεις της κοινωνικής αντιπολίτευσης, όπως και τελικά έγινε.»

«Η στρατηγική της έντασης […] έχει ως στόχο, επίσης, να εξαφανίσει ή έστω να περιθωριοποιήσει κάθε φιλελεύθερη φωνή στο εσωτερικό των συστημικών κομμάτων της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας. Κάθε ατομική φωνή ή πολιτική τάση που θα μπορούσε δυνητικά να πολιτευτεί στο μέλλον ως εκπρόσωπος της κοινωνίας και όχι ως ατζέντης οικονομικών συμφερόντων.»

«Η στρατηγική της έντασης έχει ως κεντρικό άξονα να δημιουργήσει, να προκαλέσει, ένα κύμα πολιτικής βίας. Χτυπάει τυφλά για να χτυπηθεί τυφλά. Χτυπάει πολύ για να χτυπηθεί πολύ. Δεν χτυπάει κατ’ ανάγκην αριστερούς ανθρώπους η αριστερές συλλογικότητες. Χτυπά οτιδήποτε και οποιονδήποτε‘»

«Η στρατηγική της έντασης έχει πολλούς πρωταγωνιστές. Η Χρυσή Αυγή είναι σήμερα ένας κορυφαίος τέτοιος πρωταγωνιστής. Κλιμακώνει εμπράκτως την ένταση, είτε απέναντι σε μετανάστες είτε απέναντι σε συλλογικότητες. Είναι ο πολιτικο-στρατιωτικός πυλώνας του συστήματος της διαπλοκής. Οι ακροδεξιοί θύλακες μέσα στην Αστυνομία είναι ένας δεύτερος πρωταγωνιστής […] Και, βεβαίως, δεν μπορεί να μην αναφερθεί κανείς και στα επίσημα καθεστωτικά μίντια της χώρας, το μακρύ χέρι της οικονομικο-πολιτικής διαπλοκής στην Ελλάδα, το «αυγό του φιδιού».«

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s