Σιγά μην κλάψω

Οταν συμβαίνει ένα ιστορικό γεγονός δίπλα μας, αντιδρούμε συνήθως όπως στην πιο πάνω φωτογραφία από την Νέα Υόρκη, την ημέρα της επίθεσης στους δίδυμους πύργους. Και καλά κάνουμε, διότι δεν ορίζουμε εμείς τι είναι ιστορία. Είναι εν πολλοίς θέμα δημοσίων σχέσεων αν η καταστροφή σου θα χαρακτηριστεί κοσμοϊστορικό γεγονός ή όχι. Αρα; Αρα μπορούμε να συνεχίσουμε το πικνικ. Μου περνάς σε παρακαλώ το κέτσαπ;

Πώς το ΄λεγε και ΄κείνος ο Τούρκος:

4 thoughts on “Σιγά μην κλάψω

  1. Θυμούμαι πως τις επόμενες μέρες της επίθεσης υπήρχαν σχόλια στις ειδήσεις από αμέρικα, που μιλούσανε για ένα μεγάλο μέρος των Αμερικανών που δεν έδιναν μεγάλη σημασία στο γεγονός. Η μνήμη μου αυτή είναι κάπως θαμπή, αλλά ναι, μπορώ να βεβαιώσω πως υπάρχει.

    Εξ άλλου, ας θυμηθούμε πως έγιναν, βέβαια, δυο επιθέσεις. Η επίθεση στο Πενταγωνο δεν είχε τη προβολή που είχε η άλλη στους δυο πύργους. Και αυτό μάλλον, διότι, όντας στρατιωτικός στόχος, δεν ταίριαζε με την εικόνα της απρόκλητης επίθεσης σε αμάχους.

    Η ιστορία είναι λοιπόν όχι τόσο θέμα δημοσίων σχέσεων, αλλά και μια εκ των υστέρων ανάγνωση. Ετσι όμως δεν μένουμε ανυπεράσπιστοι απέναντι στους μοδέρνους αποδομητές της ιστορίας, κλπ.; Οχι αναγκαστικά, διότι υπάρχει πάντα το κριτήριο του τι και πως βίωσε η κοινωνία, και τι ανάδειξαν τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Χρειάζομαι και δέχομαι βοήθεια εδώ, τώρα όμως πρέπει να σχοληθώ με κάτι πιο πιεστικό.

  2. Η ιστορία είναι θέμα λαού και στοιχειώδους κοινωνικής μνήμης. Και ο τσαμπουκάς το ίδιο. Άμα σε συνέχει κάτι, τότε και ζεις και αντιδράς και πεθαίνεις. Και ζεις και μετά το θάνατό σου (χριστιανισμός γαρ). Όσο λυπηρό να είναι το γεγονός του παλικαριού, η αρχική φοβία μετατρέπεται σε αυτοκαταστροφή ΟΤΑΝ δεν υπάρχει αυτό που έλεγα πριν. Το Κράτος δολοφονεί όσο και οι αντιστεκόμενοι σ’ αυτό (με την απουσία ιδεολογίας και «αφήγησης»)

  3. φοβαμαι οτι ο μονος τροπος να υπερασπιστεις την ιστορια ειναι το να γραψεις ιστορια. Αυτο ως απαντηση και στους 3 φιλους που μπηκαν στον κοπο να σχολιασουν. Να πω κι οτι δεν ειχα προθεση να ηθικολογησω. Τι αλλο να προσθεσεις οταν ο λογος ειναι για σοβαρα πραγματα;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s