Η νέα δικονομία

Μια υπόθεση ρουτίνας δίνει σε δικαστικές αρχές της χώρας την ευκαιρία να τροποποιήσουν ελαφρώς – πάντα με το χαμόγελο – τα δικονομικά ήθη. Η εφημερίδα «Κόντρα», το ρεπορτάζ της οποίας αναδημοσιεύω παρακάτω, το θέτει ως εξής: «Δεν μυξοκλαίμε. Εντοπίζουμε την αλλαγή στην αναβάθμιση της κρατικής καταστολής»

Αναδημοσίευση (αποσπάσματα)

http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=17697&pos=4&cat_id=48

Με την έναρξη της συνεδρίασης, η συνήγορος Αννυ Παπαρρούσου θέτει το ζήτημα της δημοσιότητας της δίκης, η οποία παραβιάζεται με το φραγμό που έχουν κάνει τα ΜΑΤ, απαγορεύοντας στους πολίτες να μπουν στη δικαστική αίθουσα. Ο πρόεδρος δείχνει «ζεματισμένος», αλλά δεν μπορεί και ν’ αντικρούσει τη συνήγορο. «Ας δούμε πρώτα την υπόθεση», λέει αμήχανα και φανερά ενοχλημένος.

Οι συνήγοροι ζητούν το τριήμερο της αναβολής. Πρόεδρος και εισαγγελέας είναι όλο χαμόγελα (αυτό δεν μπορούν να το αρνηθούν, είναι δικαίωμα κάθε κατηγορούμενου). Οταν όμως η συνήγορος του τρίτου κατηγορούμενου ζητά να υποβληθεί σε ιατροδικαστική εξέταση, διότι έχει χτυπηθεί στο κεφάλι και στο σώμα, η εισαγγελέας, πάντα με χαμόγελο, προτείνει την απόρριψη του αιτήματος και λέει στη συνήγορο ότι πρέπει να κάνει μήνυση ο κατηγορούμενος κατά αυτών που τον χτύπησαν! Οταν η συνήγορος σημειώνει ότι το αίτημα άπτεται των υπερασπιστικών ισχυρισμών του κατηγορούμενου (πράγμα που ήταν προφανές), η εισαγγελέας αποφαίνεται ότι αυτό είναι αίτημα που πρέπει να υποβληθεί στο δικαστήριο που θα κρίνει την υπόθεση επί της ουσίας και ο πρόεδρος συμφωνεί! Δηλαδή, ο συλληφθείς θα πρέπει να περιμένει μέχρι την Παρασκευή, χωρίς καν να τον εξετάσει γιατρός!

Ακολουθεί η συζήτηση για το αν θα αρθεί η κράτηση κατά το τριήμερο της αναβολής. Μια συζήτηση η οποία συνήθως είναι τυπική. Καταθέτει ένας μάρτυρας (συγγενής ή φίλος του κατηγορούμενου), δηλώνει τη διεύθυνσή του και διαβεβαιώνει πως αυτός θα παρουσιαστεί να δικαστεί τη μέρα που ορίζεται η δικάσιμος. Αυτό έγινε και εν προκειμένω. Και τότε έγιναν τα αποκαλυπτήρια. Ο πρόεδρος, απευθυνόμενος στον μάρτυρα του δεύτερου κατηγορούμενου, λέει επί λέξει: «Πώς μας διαβεβαιώνετε ότι θα έρθει να δικαστεί και δεν θα φύγει, όταν πήγε να ξεφύγει από την αστυνομία;». Πριν μπει στην ουσία, πριν δικάσει την υπόθεση (που δε θα τη δίκαζε κιόλας), ο πρόεδρος είχε βγάλει απόφαση!

Η Αννυ Παπαρρούσου, που εξετάζει τον τελευταίο μάρτυρα, πετάει το πρώτο καρφί: «Εχω την αίσθηση ότι οι κατηγορίες θεωρούνται δεδομένες». Ετσι ήταν. Αμέσως μετά, από το στόμα της εισαγγελέα ακούγεται το πρωτοφανές επιχείρημα, που εμείς τουλάχιστον δεν το έχουμε ξανακούσει σε δικαστήριο: Προτείνω να διατηρηθεί η κράτησή τους, διότι δεν προκύπτει από κανένα δημόσιο έγγραφο πού κατοικούν, παρά μόνο από μαρτυρίες συγγενικών τους προσώπων!

Η υπόθεση ρουτίνας στην οποία αναφέρονται τα παραπάνω περιγράφεται αρκετά αποστασιοποιημένα (όπως δηλαδή ενδείκνυται) εδώ: http://arkoudos.com/blog/?p=3060

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s