Αίμα

Από ανοιχτές τηλεοράσεις το αυτί μου πιάνει το αγαπημένο σήριαλ των ημερών – αγαπημένο, διότι κοστίζει στα κανάλια λιγότερο από τα τούρκικα: δύο παιδιά να κινδυνεύει η ζωή τους μετά από ατύχημα και πολύς κόσμος να έχει συγκινηθεί και να έχει προσφέρει αίμα. Σκέφτηκα για μια στιγμή ότι στη θέση των δύο παιδιών είναι μια γνωστή μου χώρα. Τι θα συνέβαινε σε αυτήν την περίπτωση:

Και πάλι πολλοί θα προσέφεραν αίμα. Το οποίο, όμως, δεν θα έφτανε ποτέ στην ασθενή. Καλύτερα να αφήναμε την ετοιμοθάνατη στην ησυχία της παρά να κάνουμε επικίνδυνες μεταγγίσεις που μπορούν να της κοστίσουν και τη ζωή. Οσοι προσφέρουν αίμα, θα έλεγαν τα κανάλια, είναι ανεύθυνοι και μάς οδηγούν εκτός νοσοκομείου.

Οι περισσότεροι, βέβαια, δεν θα προσέφεραν αίμα,  ορισμένοι θα ήθελαν μεν να προσφέρουν αλλά θα διαφωνούσαν στον τρόπο οργάνωσης της αιμοδοσίας ενώ άλλοι θα άρχιζαν να μαχαιρώνουν περαστικούς από τη στενοχώρια τους.

Η διεύθυνση του νοσοκομείου, προκειμένου να βοηθήσει την ασθενή, θα την υπέβαλε σε αυστηρή δίαιτα, θα πουλούσε τα δύο τρίτα του νοσοκομείου σε ξένους επενδυτές και θα περιέκοπτε το προσωπικό του υπόλοιπου ενός τρίτου. Κάτι τέτοιο θα ήταν απολύτως απαραίτητο, διότι μια μεγαλοσυνδικαλίστρια νοσοκόμα είχε κλέψει ένα κουτί τσιρότα. Οι μισοί συγγενείς θα ψήφιζαν ότι συμφωνούν.

Για το ατύχημα έφταιγαν όλοι, θα ήταν η αρχική εκδοχή. Στη συνέχεια τα πράγματα θα ξεκαθάριζαν:

Καμιά μοτοσικλέτα δεν είχε χτυπήσει τη χώρα στο δρόμο, μόνη της τραυματίστηκε, με δική της ευθύνη. Ισα ίσα, ένας μοτοσικλετιστής που περνούσε προσφέρθηκε να τη βοηθήσει και μετά ένας άλλος κι ύστερα ένα άλλος. Της δίνανε χαστούκια να συνέλθει, της πήρανε τα δαχτυλίδια για να μην της είναι βάρος, της κόψανε τα μαλλιά για να αναπνέει καλύτερα.

Της βγάλανε τα ρούχα ενώ την πήγαιναν στο νοσκομείο, κοίτα να δεις είχε παχάκια, «όφειλε να προσέχει περισσότερο τη διατροφή της» θα έγραφε μια σοβαρή εφημερίδα, «πού πας κυρά μου έτσι στο δρόμο;» θα αναρωτιόταν μια πιο λαϊκή φυλλάδα.

Η χώρα θα είχε χάσει το δίκιο της. Στα ρεπορτάζ θα έβγαινε κουρελιασμένη, μίζερη και αστεία, ενώ οι μοτοσικλετιστές θα παρήλαυναν στα κανάλια με συμβουλές για το πώς θα σωθεί.

Στο τέλος θα της έκαναν και μήνυση.

Advertisements

5 thoughts on “Αίμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s