Η βραδιά που η κυβέρνηση διέλυσε τις ψευδαισθήσεις της Πατριωτικής Ένωσης

Η «Πατριωτική Ένωση» ιδρύθηκε το 1985, ενώ είχαν αρχίσει οι συνομιλίες μεταξύ του αντάρτικου FARC και της κυβέρνηση της Κολομβίας. Η εκλογική της επιτυχία, το 1986, προκάλεσε τη φυσική εξόντωση των μελών της. Απολογισμός: 2.000 – 5.000 νεκροί και χιλιάδες εξόριστοι.

Μία από τους εξόριστους είναι η Ρίτα Τομπόν. Μέλος της «Πατριωτικής Ένωσης», είχε εκλεγεί δήμαρχος της Σεγκόβια, της πρώτης πόλης σε παραγωγή χρυσού στην Κολομβία. Ηταν μάρτυρας της σφαγής της 11ης Νοεμβρίου 1988 (45 νεκροί). Διηγείται ότι ο εφιάλτης είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα. Και ότι, πριν από κάθε σφαγή, ακολουθούσαν το ίδιο σενάριο:

«Στρατός και αστυνομία με πολιτικά πήγαιναν σε απομακρυσμένες γειτονιές και πυροβολούσαν στον αέρα ή έριχναν χειροβομβίδες στους τοίχους. Μετά πήγαιναν στα δικαστήρια και στις δημοτικές υπηρεσίες και ανέφεραν ότι είχαν απωθήσει επίθεση ανταρτών. Στόχος τους ήταν να συνηθίσει ο κόσμος την κλαγγή των όπλων αλλά και την παρουσία τους. Ήταν ένα διεστραμμένο παιχνίδι. Ένα άλλο σημάδι: τη μέρα που επρόκειτο να διαπράξουν τη σφαγή, οι συνεχείς περιπολίες της αστυνομίας και του στρατού, που γίνονταν υπό το πρόσχημα της προστασίας του άμαχου πληθυσμού, σταματούσαν ξαφνικά. Η τρίτη ένδειξη που προανήγγελλε την επικείμενη τραγωδία:  τη μέρα της σφαγής αφαιρούσαν τη συνοδεία από όλους τους δημάρχους που απειλούνταν. Ετσι δεν υπήρχαν μάρτυρες ή δεν χρειαζόταν να σκοτώσουν αστυνομικό για να δολοφονήσουν τους δημάρχους».

(ακολουθούν λεπτομέρειες από τη σφαγής και τις απόπειρες δολοφονίας της δημάρχου)

Τον περασμένο Απρίλιο συστήθηκε η «Πατριωτική Πορεία», η οποία φιλοδοξεί να βαδίσει στα βήματα της «Πατριωτικής Ενωσης». Η πρώην δήμαρχος πάντως είναι σαφής: «Οσο υπάρχει ατιμωρησία, δεν υπάρχει μέλλον»

Πηγή A. Lertxundi εφημερίδα GARA, 18.05.2012 (μτφ herrk)
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s