Προαπαιτούμενα ελπίδας

Από το φθινόπωρο του 2009 δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση, ει μη μόνον κατ’όνομα: οι κύριες αρμοδιότητές της η επικοινωνιακή διαχείριση, η στρατιωτική καταστολή και η εξυπηρέτηση πελατειακών και λοιπών ιδιωτικών συμφερόντων.

Εν τούτοις, όπως έδειξαν οι τελευταίες εκλογές, ο κοινοβουλευτικός δρόμος εξακολουθεί να προσφέρει δυνατότητες εξόδου από την κρίση. Σε πρόσφατο άρθρο του ο Γ. Βαρουφάκης διερευνά τι στόχο μπορεί να έχει μια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση με άξονα το Σύριζα (ή το διάδοχο σχήμα του Σύριζα).

Ο Γ. Βαρουφάκης προτείνει στον Σύριζα να ξεκαθαρίσει ότι τάσσεται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης εντός του ευρώ. Ως κίνηση τακτικής. Προτείνει «να δημιουργήσουμε ερείσματα μεταξύ της πλειοψηφίας των ευρωπαίων που, πλέον (κι ευτυχώς) κατανοούν πως αυτό που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, πρώτον, δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας και, δεύτερον, δηλητηριάζει (καθώς επεκτείνεται σε) ολόκληρη την Ευρώπη»

Ρεαλιστική και εύστοχη είναι η κριτική που ασκεί στα «πέντε σημεία της πρότασης του Σύριζα». Αν όντως ο Γ. Βαρουφάκης συμβουλεύει στα οικονομικά τον Α. Τσίπρα, όπως λέγεται, η συνύπαρξη διαύγειας και πολιτικού ενστίκτου δεν μπορεί παρά να είναι ελπιδοφόρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s