Πρώτα σχόλια

Οι υποστηρικτές της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Χ.Α.) διαθέτουν άνετη πλειοψηφία 170 εδρών στη νέα Βουλή. Η κοινοβουλευτική συνεργασία τους όμως μοιάζει απίθανη – θα έβλαπτε την εικόνα του καθεστώτος στο εξωτερικό. Κι επειδή ο Φ. Κουβέλης έχει ασφαλώς ένστικτο αυτοσυντήρησης, η μόνη λύση είναι η εξαγορά βουλευτών για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Α. Τσίπρας και ο Π.Καμμένος κέρδισαν – ο πρώτος παρά τη θέληση του ετερόκλιτου συνασπισμού του οποίου ηγείταιι. Είναι πλέον οι εν δυνάμει ηγέτες της φιλελεύθερης και της συντηρητικής παράταξης αντίστοιχα. Πρέπει κι οι δύο να στηριχθούν. Η συνέχεια της γερμανικής πολιτικής στην Ελλάδα, από την Κατοχή μέχρι σήμερα, πρέπει να σπάσει.

Οι αντιστασιακές δυνάμεις στην Ελλάδα είναι ακόμα μειοψηφία. Ποτέ όμως δεν είχαν τόση μεγάλη απήχηση.

Το εκλογικό σύστημα είναι δίκαιο. Είναι καλό να επιβραβεύεται το πρώτο κόμμα. Δεν είναι παράλογο να υπάρχει ένα χαμηλό όριο και να αποφεύγεται η υπερβολική πολυδιάσπαση. Το σύστημα μπορεί να μπολιαστεί με αμεσοδημοκρατικές νησίδες.

Κάτι αλλάζει.

8 thoughts on “Πρώτα σχόλια

 1. μερικά σχόλια
  1. ο αριθμός 149 είναι δραματικός, όπως και το 18,85 +13,18 (+δημάρ + φιλελεύθεροι), κατάντια βασικά, οριακά γλιτώσαμε την άμεση μνημονιακή κυβέρνηση. άλλο αν κλαιγόταν οι αρχηγοί του πασοκ-νδ
  2. αν το πασοκ δεν πεθάνει τότε δεν πεθαίνει η νδ, και είμαστε γελασμένοι αν νομίζουμε ότι πέθανε το πασοκ. μια τρικλοποδιά ή βλακεία και θα γυρίσουν στο μαντρί.
  3. αριστεριστές (και δυστυχώς κκε) που προτίμησαν την ιδεολογική καθαρότητα του «ταξικού» για να μη μολυνθούν από το «εθνικό», έχασαν (ειδικά οι αριστεριστές) .
  4. αντίθεση σε αυτό αποτελεί ο σύριζα, και πήρε ρεύμα λόγω αυτής της αντίθεσης όσο και της πρότασης για αριστερή κυβέρνηση, καθώς και της βλακείας της δημαρ να κάνει λόγο για υποχρέωση να τηρήσουμε τις συμφωνίες.

  προοπτικές για τυχόν επόμενες εκλογές
  1. της νδ: αντιαριστερά ώστε να τραβήξει τους καμμένους
  2. του πασοκ: «ευρώπη ή θάνατος», ώστε να αδυνατίσει τον σύριζα, αλλιώς θα πεθάνει.
  3. του σύριζα: να πέσει κι άλλο τόσο το κκε (δυστυχώς), ώστε να αναγκαστούν να συμμαχήσουν. ενδιαφέρουσα και σημαντική θα είναι η φαγωμάρα μεταξύ εθνομηδενιστών/ευρωπαϊστών και των αντιπάλων τους.
  4, του πασοκ-νδ: καταπολεμώντας σύριζα και χρυσή αυγή μέσω των «μέτρων» υπέρ του κέντρου της αθήνας ώστε να τραβήξουν για τους εαυτούς τους ψήφους από χ.α.-σύριζα, στην πραγματικότητα (λόγω της ανεπάρκειας των μέτρων και της αστειότητάς τους) αυξάνουν τον εθισμό στην ρητορική της χ.α. και των «αντιεθνικιστών» του σύριζα, οδηγώντας περισσότερο κόσμο εκεί

  το εκλογικό σύστημα είναι άδικο. ακόμη και ένα σημαντικό πρίμ βουλευτών θα ήταν δίκαιο μόνο σε περιπτώσεις όπου το α’ κόμμα ξεπερνούσε το 43-5%

 2. 1. ιδίως οι νεοφιλελευθεροι πλην ΠΑΣΟΚ-ΝΔ συγκεντρώνουν μεγάλο ποσοστό
  2. εννοείται
  3. προδιαγεγραμμένο. πάντως κρατάμε τις αναλύσεις του κκε

  προοπτικές
  δεν τολμώ καν να σκεφτώ βραχυπρόθεσμες προοπτικές. Νομίζω είμαστε κάπου στα τέλη Δεκεμβρίου του 44, με πιο αδύνατες όμως και τις δυο πλευρές.

  (4) Δυστυχώς πάντως το μεταναστευτικό δεν μπορεί να λυθεί βραχυπρόθεσμα.

  Αν αρχίσουν καυγάδες για το «εθνικό» εντός του Σύριζα δεν θα είναι πλέον καν κωμικό. Ελπίζω ο Τσίπρας και η ηγεσία του Σύριζα να διαλύσουν γρήγορα τα μικρομάγαζα και να κάνουν ενιαί0 κόμμα με τάσεις. Κι όποιος δεν θέλει ας πάει με την οακκε…

  εκλογικό σύστημα
  Ναι, μάλλον το θέτεις πιο σωστά από μένα.

  • οι αναλύσεις του κκε είναι σωστές λ.χ. για την αντιφατικότητα του σύριζα ως προς το ευρώ/ε.ε. και το μνημόνιο, ενώ τα συμπεράσματά του, όπως η ταξική ιδεολογική καθαρότητα, είναι εσφαλμένα. προφανώς, έχει μετανοιώσει για το εαμ και θα ήθελε αυτό να ήταν ΤΑΜ (Ταξικό Απελευθερωτικό Μέτωπο), ίσως γιατί πιστεύει ότι με το εαμ έπαιξε και έχασε ενώ με το ταμ(ταμ) θα κέρδιζε ή τουλάχιστον δεν θα προχωρούσε (χάριν της σταδιακής-ομαλής επικράτησής του) σε θέσεις τις οποίες ο σκληρός πυρήνας του (του μεσοπολέμου) δεν ήθελε…

  • ;-)
   Συμφωνώ με τη διάκριση.
   Να θέσω κάπως διαφορετικά τα αίτια: νομίζω ότι απλώς φοβήθηκε:
   Φοβήθηκε αφενός το σύστημα εξουσίας της Ελλάδας (τα έχει αναλύσει ο Λεφτ προ μηνών)
   Αφετέρου η ηγεσία του φοβήθηκε ότι θα χάσει τον έλεγχο του κόμματος με τη διεύρυνση ισχύος του ΚΚΕ.
   (Σε κάποια στιγμή μέσα στη διετία είχε την πρωτοκαθεδρία στην αντιπολίτευση. Την οποία και παραχώρησε)

  • Ναι, το είχα τουητάρει ήδη. Πάντως δεν αναφερόμουν στην ΚΟΕ, όταν έλεγα για μικρομάγαζα. [Εσύ από ποια σκοπιά μιλάς;]

 3. προφανώς από την μεριά της παραχάραξης της φωτογραφίας.
  Το όνομα που είχε η σημαία ουδόλως με απασχόλησε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s