Τα τρία κομμάτια του ΠΑΣΟΚ

Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που θέλουν να μείνουν πιστοί στις αξίες τους έχουν το λιγότερο τρεις επιλογές: το Κίνημα θα εκφράζεται πλέον από τρία βασικά κομμάτια: το διεκπεραιωτικό, το ιδεολογικό και το ένοπλο.

Το μεγαλύτερο κομμάτι, που προσωρινά κρατά και τον τίτλο, θα είναι ο διεκπεραιωτικός μηχανισμός διευκολύνσεων προς τους κάτω (ψηφοφόρους) και προς τους πάνω (τους ισχυρότερους πελάτες). Ο μηχανισμός θα τρέφεται με ρουσφέτια και θα (ανα)παράγει εξάρτηση και παρασιτικό καπιταλισμό, διαιωνίζοντας έτσι τις βασικές λειτουργίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος και προσφέροντας απτά οφέλη στα μέλη του. Η απορύθμιση της κοινωνίας λογικά θα αυξήσει τις ανάγκες για ευνοϊκή μεταχείριση, τις οποίες ο εν λόγω μηχανισμός θα σπεύσει να καλύψει. Ετσι, αντίθετα με τη ρητορική των νεοφιλελεύθερων, θα παραχθεί περισσότερη διαφθορά. Το κομμάτι αυτό του ΠΑΣΟΚ έχει τις περισσότερες προοπτικής επιβίωσης – εφόσον φυσικά ο κατήφορος της ελληνικής κοινωνίας συνεχιστεί ή μετριαστεί όσο χρειάζεται για να μην υπάρξει στάση. Στις εκλογές θα το προτιμήσουν όσοι (ελπίζουν ότι) διατηρούν ακόμα προσβάσεις στη νομή της πίτας και όσοι φοβούνται τις ποινικές διώξεις.

Το δεύτερο κομμάτι θα είναι αυτό που θα συνεχίσει να παρέχει στελέχη προς το κράτος, ή ό,τι μείνει από αυτό (κάποιες λειτουργίες πρέπει να εξακολουθήσουν να επιτελούνται). Ταυτόχρονα θα συνεχίσει να παρέχει, όπως κάνει εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον, θεωρητική κάλυψη στο καθεστώς: θα καλλιεργεί ενοχές για την καθυστερημένη Ελλάδα και θα επιρρίπτει ευθύνες στους καθυστερημένους Ελληνες – περισσότερες από όσες τους αναλογούν. Ισως χρειαστεί να το πράττει κάπως πιο εκλεπτυσμένα, πάντως το έργο του δεν θα είναι εύκολο. Ούτε όμως και οι απαιτήσεις: ο ρόλος του θα περιορίζεται στη διατήρηση μιας μικρής εκλογικής επιρροής, επιβοηθητικής για το πρώτο κομμάτι. Ο λόγος φυσικά για τη «Δημοκρατική Αριστερά». Στις εκλογές θα προτιμηθεί από τους προνομιούχους, αν και ελαφρά δυσαρεστημένους, του ΠΑΣΟΚ. Θα ψηφιστεί και από Πασόκους με ενοχές.

Για τους ριγμένους οπαδούς του Κινήματος που εξεγείρονται κατά της εξουσίας και ταυτόχρονα την επιθυμούν διακαώς, υπάρχει ένα τρίτο λιμάνι: η «Χρυσή Αυγή». Η έξοδός της από το περιθώριο οφείλεται στο κοινωνικό έργο που όντως επιτελεί στις περιοχές υψηλής εγκληματικότητας. Η άνοδός της συνδέεται με τις δολοφονικές επιθέσεις κατά μεταναστών – καλοδεχούμενες από ορισμένους, σε μία χώρα που έχει μεταβληθεί σε χωματερή ανθρώπων. Η ΧΑ είναι ο ιδεολογικός διάδοχος του αυριανισμού, του φασιστικού δηλαδή ρεύματος της ελληνικής κοινωνίας το οποίο εξέθρεψε ο Α. Παπανδρέου. (Σημειωτέον ότι ο δημοσιογραφικός φασισμός εξακολουθεί να επιζεί ως αντι-μνημονιακός λαϊκισμός). Το ένοπλο αυτό σκέλος του καθεστωτος ΠΑΣΟΚ αποτελεί ημιεπίσημη προέκταση των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους. Ταυτόχρονα προσφέρει άλλοθι δημοκρατικότητας για κόμματα εξίσου αντιδημοκρατικά μεν με πιο προσεκτική ρητορική δε. Εσχάτως λειτουργεί και ως εκλογική βαλβίδα ασφαλείας. Σε τελευταία ανάλυση, ακριβώς επειδή αποτελεί ζωντανή δυσφήμιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της επαναστατικότητας, είναι χρησιμότερη στο καθεστώς από τους «διεθνιστές» θεωρητικούς.

Είναι δυνατόν τα δύο τελευταία κομμάτια να αυτονομηθούν από το βασικό κορμό τους; Μάλλον δύσκολο για τη ΔΗΜΑΡ, αποκλειστικός λόγος ύπαρξης της οποίας είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει στο ετοιμόρροπο αλλά ανθεκτικό πανελλήνιο σοσιαλιστικό κίνημα. Ευκολότερο για τη ΧΑ η οποία είναι πολιτικά αυτόφωτη. Παρόλο που και οι δύο αναπτύχθηκαν υπό την προστασία των κρατικών ή παρακρατικών μηχανισμών. Εναντίον της ΧΑ συνηγορεί η έλλειψη αξιόλογης φασιστικής παράδοσης στην Ελλάδα. Υπέρ της δουλεύει η συνεχιζόμενη εξαθλίωση. Ο διακηρυγμένος ναζισμός της δεν φαίνεται πάντως να αποτελεί πρόβλημα για όσους την προτιμούν εκλογικά. Οι ψηφοφόροι της υποστηρίζουν έτσι έναν βασικό πυλώνα του συστήματος πιστεύοντας παράλληλα ότι το σύστημα θα ενοχληθεί σφόδρα γι’ αυτήν την υποστήριξη.

Είναι δυνατόν το πρώτο και το τρίτο κομμάτι να ενωθούν και πάλι; [Η «ανανεωτική αριστερά», δεν συστεγαζόνταν ποτέ με το ΠΑΣΟΚ, αν και το τροφοδοτούσε διαρκώς]. Δεν αποκλείεται, αν τα πράγματα λάβουν τέτοια τροπή που να απειληθεί η ζωή ή – ακόμα χειρότερα – η περιουσία των Ελλήνων σοσιαλιστών. Επί του παρόντος, πάντως, μακριά κι αγαπημένοι. Προς το κοινό συμφέρον των δύο πλευρών.

8 thoughts on “Τα τρία κομμάτια του ΠΑΣΟΚ

 1. Τα 3 τεμάχια Πασοκ με σοσιαλιστική ζελατίνα περιτυλίγματος είναι η αρπαγή, η ασυδοσία και ο εκβιασμός, τα ακριβώς αντίθετα του «Ψωμί παιδεία, Ελευθερία»

 2. HerrK συμφωνώ κατά κάποιον τρόπο με την ανάρτηση… Όχι εντελώς… Το ιδεολογικό σκέλος της Χρυσής Αυγής εμπίπτει σε διαφορετική ανάλυση…

  Υπάρχει όντως μια βαθύτερη σχέση του πασοκισμού με τον ολοκληρωτισμό, εκεί θα συμφωνήσω… Στις απολήξεις του, ο πασοκισμός ήταν ολοκληρωτική ιδεολογία, και η Αυριανή ήταν -όπως πολύ ορθά επισημάνεις- η μήτρα αυτού του νέου, περίεργου μεταπολιτευτικού ολοκληρωτισμού.

  Ιδεολογικά, τώρα, η Χρυσή Αυγή παίζει έναν πολύ περίεργο ψυχολογικό ρόλο στο μυαλό του ψηφοφόρου που στρέφεται προς αυτήν, ενώ δεν είναι ναζί (η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, για να λέμε και του στραβού το δίκηο). Είναι ο σατανάς της μεταπολίτευσης, το απόλυτο κακό, στον οποίον στρέφονται κάποιοι που αισθάνθηκαν ότι προδόθηκαν από την κυρίαρχη θρησκεία του σε κατάρρευση καθεστώτος -αυτό το κράμα ευδαιμονισμού, εγωκρατίας, στ’ αρχιδισμού, και επιτρεπτικότητας. Ως τέτοιο, το φαινόμενο ‘Χρυσή Αυγή’ χρήζει διαφορετικής ανάλυσης, και μεγάλης συζήτησης.

  Αν δε θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε, δεν γίνεται με την καταγγελιολογία που κυκλοφορεί στην ηλεκτρονική πιάτσα –αυτοί μάλλον τους ενισχύουν, καθώς στ’ αυτιά του κόσμου ακούγονται ως κούφιοι, και απολύτως ιδιοτελείς αφορισμοί ενός ιερατείου που έχει χάσει την πνευματική του νομιμοποίηση… Αλλουνού παπά ευαγγέλιο, δεν είναι της παρούσης…

  Απλώς, ήθελα να επισημάνω ότι το φαινόμενο ‘Χρυσή ΑΥγή’ δεν εξαντλείται σ’ αυτό που περιγράφεις, παρ’ όλο που πιάνει μια πλευρά του, γεγονός που επαληθεύεται και από τις μαρτυρίες που έχουν να καταθέσουν πολλοί άνθρωποι, ότι ένα μεγάλο μέρος των μελλοντικών ψηφοφόρων του κόμματος είναι απογοητευμένοι φανατικοί πασόκοι.

  Να είστε καλά

  • Χαιρετώ.
   Χρήσιμες οι διευκρινίσεις σου: έτσι ακριβώς το εννοώ κι εγώ. Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα που σκέφτεται: «αφού δεν με παίζετε, κι εγώ θα ψηφίσω ΧΑ και θα δείτε εσείς!»
   Η «καταγγελιολογία» προκαλεί πράγματι θλίψη.

 3. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ψηφοφόροι της χα δεν ξέρουν κατά πού πέφτει η τουρκία και ο έβρος, και πως αν δεν τους προσέφεραν οι χα υπηρεσίες γεροντοφύλαξης, θα ήταν τόσο «εθνικοί» όσο οι ψηφοφόροι του πασοκ

 4. Ναι. Πάντως άλλα κίνητρα έχουν όσοι προστατεύονται (ή αίσθάνονται ότι, που είναι σχεδόν το ίδιο) από την ΧΑ στον Αγ. Παντελεήμονα και άλλα όσοι την υποστηριζουν από πασοκοψυχισμό. Για να κάνω μια διακινδυνευμένη σύγκριση: άλλο ο αντισημιτισμός του Παλαιστίνιου κι άλλο πχ του Ελληνα ή του Γιαπωνέζου.

 5. ναι, αλλά δεν είναι αυτοί οι αλλοτινοί ψηφοφόροι (=πασοκοψυχισμός και νδψυχισμός) αυτοί που δηλώνουν ότι προστατεύονται με τη βοήθεια της χα;

  η άλλη λύση είναι να πούμε, όπως κάποιος «αντιεθνολαϊκιστής», ότι ήταν κρυφοναζί και βρήκαν την ευκαιρία και φανερώθηκαν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s