Ο πατριωτισμός της ελληνικής πολιτικής τάξης («αστικής»)

Αναδημοσίευση αποσπασμάτων από το άρθρο: O Βαρβαρέσος και ο Porter δεν έπαιζαν τέννις με τον Μπελογιάννη και τον Μπάτση

O Paul Porter ήταν ο Αμερικανός απεσταλμένος του Προέδρου Τρούμαν στην Αθήνα του 1947. Μέσα σε δύο μήνες γύρισε όλη την Ελλάδα και συνέταξε μία έκθεση για την Ελλάδα που δόθηκε στην δημοσιότητα τον Απρίλη του 1947:

«[…] Οσο μπορούσα να διακρίνω,η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κατ’ ουσίαν άλλη πολιτική εκτός από το να εκλιπαρεί για ξένη βοήθεια,ώστε να διατηρήσει την εξουσία, απαριθμώντας θορυβωδώς τις θυσίες της Ελλάδας κατά τον πόλεμο και επικαλούμενη τον ίδιο της, τον τεραστίων διαστάσεων αντικομουνισμό ως επιχειρήματα για την παροχή ξένης βοήθειας σε απεριόριστες ποσότητες. Στόχος της κατά την προσωπική μου κρίση, είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια ως μέσο για τη διαιώνιση των προνομίων μίας μικρής κλίκας από τραπεζίτες και εμπόρους που αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα»

[…] Ο Ν. Μπελογιάννης άφησε μία σπουδαία παρακαταθήκη στην Ελλάδα. Ενα βιβλίο. Μία Οικονομική Ιστορία της Ελλάδας. [Απόσπασμα:] «Οι Ελληνες υπουργοί και πρωθυπουργοί της εποχής είναι απλοί καραγκιόζηδες που τους κινούν οι ξένοι κατά τη θέλησή τους και κάνουν ακόμα και τούμπες. Οσο μεγαλύτερη είναιη ηθική και πολιτική κρίση του φαυλοκρατικού κόσμου τόσο μεγαλύτερες είναι οι τούμπες που κάνουν»

«Αυτοί που μας έδιναν τα δάνεια ποτέ δεν επεθύμησαν μίαν Ελλάδα ενωμένη δυνατή και πλούσια γιατί τότε θα έπαυε η εξάρτησή μας,οικονομική και πολιτική.Με κάθε τρόπο μας διαιρούσαν και διέφθειραν τις συνειδήσεις αυτών που κυβερνούν τη χώρα-πρόθυμοι άλλωστε να πουληθούν και να πουλήσουν και την Ελλάδα»

«Γενικά η πολιτική ζωή της χώρας μας μέσα στα 120 χρόνια της ελεύθερης ύπαρξής της επηρεάστηκε σημαντικά από τις θελήσεις και τα συμφέροντα των ξένων κεφαλαιούχων και των χωρών τους. Και τα συμφέροντα αυτά ήταν πάντοτε αντίθετα με τα συμφέροντα της Ελλάδας και του λαού της. Παρόλα αυτά όμως οι ελληνικές κυβερνητικές κλίκες, όταν έφταναν στο σταυροδρόμι που οδηγούσε στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της πατρίδας τους ή στην υποταγή στις επιθυμίες και τους εκβιασμούς των ξένων προτίμησαν πάντοτε,σχεδόν χωρίς εξαίρεση το δευτερο δρόμο»

Βίντεο κατά του Σκάι: http://galaxyarchis.wordpress.com/2012/02/16/5katharoi/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s