Συνωστισμός. Τώρα και στο Ζάλογγο

«Η αποδόμηση της ιστορίας στρέφεται εναντίον της κοινωνίας: Θέλουν να έχουν απέναντί τους την κοινωνία όχι ως συλλογικότητα αλλά ως άτομα».

«Πρέπει να ξέρουμε τι είμαστε, πού πάμε και τι αντιπροσωπεύουμε σε σχέση με την Ευρώπη»

«Γιατί η Αριστερά έχει πρόβλημα με την ιστορία; Αφού ο εθνικισμός έχει τελειώσει. Γιατί τέτοια εμμονή; Λόγω απέχθειας προς τη συλλογικότητα. Επειδή η Αριστερά γεννήθηκε ως καθοδηγητής».

«Ανάκτηση της ιστορίας: προϋπόθεση για την ανάκτηση της συλλογικότητας».

Τις παραπάνω φράσεις συγκράτησα από πρόσφατη ομιλία του Γ. Κοντογιώργη – παρουσίαση, στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Αθήνα), του βιβλίου «Συνωστισμένες στο Ζάλογγο«. Η αναφορά στην Αριστερά, φαντάζομαι, έχει ως αποδέκτη όσους έχουν τη μύγα.

Στο βιβλίο ο Γ. Καραμπελιάς επιτίθεται σε αποδομητές ιστορικούς προσάπτοντάς τους διαστρέβλωση των στρατιωτικών και πολιτικών γεγονότων. Σημειωτέον ότι ο συγγραφέας δεν στρέφεται κατά της «απομυθοποίησης» αυτής καθ’αυτής, δηλαδή της τοποθέτησης ηρωικών στιγμών της ελληνικής ιστορίας μέσα σε συγκεκριμένα ιστορικά και κοινωνικά πλαίσια, αλλά κατά της διαστρέβλωσής τους. Χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του:

«Οι αποδομητές της ιστορίας θέλουν να πλήξουν την έννοια της αγωνιστικότητας. «Θα πουν σε λίγα χρόνια ότι ο Σ. Σολωμού δεν κατέβασε την σημαία, ότι ήταν φωτομοντάζ. Η ότι είχε ψυχολογικά προβλήματα».

2 thoughts on “Συνωστισμός. Τώρα και στο Ζάλογγο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s