Ο άντρας ο από μόνος του φτιαγμένος

Την προηγούμενη Δευτέρα  έγινε συζήτηση στην Αθήνα για την Ανάπτυξη της Εγχώριας Παραγωγής ως αντίδοτο στην κρίση. Μεταφέρω ορισμένα από όσα ειπώθηκαν:

Ο οικολόγος Γ. Σχίζας άρχισε μιλώντας για τους Πολωνούς εργαζομένους στην Ελλάδα που πρόσφατα έβγαλαν ανακοίνωση υπέρ της αγοράς ελληνικών προϊόντων. Προέτρεψε και όσους άλλους ζουν στον ίδιο τόπο να κάνουν το ίδιο.

Εθεσε ως στόχο την ανάκαμψη του εμπορικού ισοζυγίου. Υποστήριξη των εγχώριων προϊόντων διατροφής, είπε, σημαίνει αναγνώριση των ελληνικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Σημαίνει ότι δεν επηρεαζόμαστε από τις συγκυριακές διακυμάνσεις των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο κι έφερε το παράδειγμα αφρικανικών χωρών οι οποίες πείνασαν (κυριολεκτικά) όταν κατέρρευσαν οι παγκόσμιες τιμές των προϊόντων η μονοκαλλιέργεια των οποίων τους είχε επιβληθεί. 

Ο παραγωγός Β. Γκανής μάς προέτρεψε να αποφεύγουμε τα φρούτα που γυαλίζουν. Τα προϊόντα της γης είναι κανονικά βρώμικα, εάν μάλιστα έχουν και κανά σκουλήκι ακόμα καλύτερα, σημαίνει ότι δεν έχουν πολλά φυτοφάρμακα.

Αναφέρθηκε στις αγροτικές επιδοτήσεις. Συνάδελφοί του, είπε, παίρνουν έως και 450.000 ευρώ το χρόνο για να μην καλλιεργούν τίποτε. Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ανέφερε την Κλωστοϋφαντουργία Λαναρά η οποία είχε επιδοτηθεί και δανεισθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την «αναδιοργάνωση» των εργοστασίων του, και μετά από λίγο απλώς τα έκλεισε. Υπέθεσε ότι κάποιος πολιτικός θα έπρεπε να είναι από πίσω. Αναρωτήθηκε δε γιατί τους υποστηρίζουμε. Στο ερώτημά του απάντησε ο ίδιος: «Για να μας φέρουν το παιδί από τον Εβρο», χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή ραγιαδισμό.

Τελος αναφέρθηκε στην ελληνική κοινωνία. Μεταφέρω από μνήμης:  «Ξέρετε τι λένε στην επαρχία; Ο χαζός και το ρολόι δουλεύουν. … Εμείς τους κάναμε μάγκες. Ανθρωπο που δεν δούλεψε ποτέ στη ζωή του δεν μπορώ να τον θεωρήσω μάγκα. … Η επανάσταση είναι μεγάλη κουβέντα, μην την πιάνουμε. Αλλά ας επαναστατήσουμε τουλάχιστον για τις οικογένειές μας.»

Advertisements

One thought on “Ο άντρας ο από μόνος του φτιαγμένος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s