Συνυπεύθυνοι

«Στις δυτικού τύπου δημοκρατίες οι θεσμοί εκπροσωπούν λίγο πολύ την ίδια την λαϊκή θέληση. Τυχόν παρεκτροπές προλαμβάνονται και οι παρεκτραπέντες τσακίζονται. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η γαλλική και η γερμανική κοινή γνώμη δικαιούνται να πιστεύουν ότι πίσω από την αθλιότητα του πρωθυπουργού Γεωργίου του Γ΄κρύβεται η θέληση του ίδιου του ελληνικού λαού«, σημειώνει ο Ερμιππος.

Το θέμα που θέτει ο Ερμιππος δεν είναι ασφαλώς η φύση των δυτικών ολιγαρχιών, για τις οποίες μάλιστα θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι είναι λιγότερο φιλελεύθερες από την ελληνική κομματοκρατία. Εχουν πάντως τη δομική δυνατότητα να μην ανέχονται γιωργάκηδες.

Το θέμα είναι μάλλον η συν-ευθύνη. Πράγματι, οι πράξεις μια εκλεγμένης κυβέρνησης (και, ας μην κοροϊδευόμαστε, τα τερατώδη προεκλογικά ψέμματα του Πασόκ δεν παραβίαζαν τους κανόνες του ελληνικού πολιτικάντικου παιχνιδιού και, συνεπώς, δύσκολα απονομιμοποιούν καθ’εαυτά την κυβέρνηση) δεσμεύουν έναν λαό. Εκτός αν ο ίδιος λαός αποφασίσει την παραπομπή σε δίκαιη δίκη των υπευθύνων. Χωρίς τιμωρία, η ευθύνη παύει να βαρύνει μόνον τον εγκληματία.

ΥΓ: Χωρίς Ελευθεροτυπία σήμερα. Πασοκίζει κουραστικά, ήταν η πρώτη που έβαλε ροζ αγγελίες, τα δύο τρίτα της δεν διαβάζονται αλλά είναι η εφημερίδα μου. Αν ποτέ ζητήσει τη συνδρομή των αναγνωστών της, θα χαρώ να βοηθήσω.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s