Ο φρέσκος αέρας των υπονόμων

Την ημέρα που πέθανε ο Ρέμπραντ (4 Οκτωβρίου 1669) ο Μέγας Βεζίρης έκανε την επίσημη είσοδό του από την Πύλη του Αγίου Ανδρέα μαζί με όλο το στρατό του. Βρήκε την πόλη άδεια, χωρίς εμπορεύματα και προμήθειες.

[ Είχαν προλάβει να μεταναστεύσουν στη Γερμανία, στην Αυστραλία, στο Γιουκαλί οι Κρητικοί; ]

Απέμειναν πίσω μόλις δύο Έλληνες, τρεις Εβραίοι και οκτώ άλλοι φτωχοί ξένοι, τους οποίους ο Βεζίρης θα μπορούσε επίσης να απομακρύνει, αλλά αυτοί θεώρησαν προτιμότερο να αλλάξουν την πίστη τους παρά την πόλη τους, και έγιναν Τούρκοι.

Αυτά τουλάχιστον ανέφερε στους ανωτέρους του ο Φραντζέσκο Μοροζίνι, ο Βενετσιάνος  αρχιστράτηγος του Χάνδακα κατά την τελική φάση της πολιορκίας από τις δυνάμεις των Οθωμανών (πηγή). 

Χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιορκίας, (συνεχίζω την αντιγραφή από την ίδια πηγή), ήταν ο «υπόγειος πόλεμος», ο πόλεμος των υπονόμων. Τόσο οι υπερασπιστές του Χάνδακα όσο και οι Τούρκοι έσκαβαν κάτω από το έδαφος λαγούμια, τα οποία έφθαναν μέχρι την πλευρά που βρισκόταν ο αντίπαλος, και τα πυροδοτούσαν, προκαλώντας θύματα και ζημιές. Συχνά οι αντίπαλοι συναντιόντουσαν, καθώς έσκαβαν, και οι μάχες πλέον γίνονταν κάτω από το έδαφος.

Ποιος ξέρει άραγε τι γινόταν και τι γίνεται στις υπόγειες στοές της Αθήνας; Να, χτες ο Αντώνης μού έδειχνε το σπίτι κοντά στο Σύνταγμα στο υπόγειο του οποίου βρήκε μαζί με άλλους μια βυζαντινή (ίσως) στοά. Ηταν φραγμένη με παμπάλαια τούβλα.

[ Τι άλλο δηλαδή εκτός από υπόγειες διαδρομές θα μπορούσαν να ακολουθούν οι πόθοι μας; ]

15 Οκτωβρίου. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s