εκκαθαρίσεις στο δημόσιο

«Μήπως η Ουγκάντα θέλει σοβαρά να καταπολεμήσει τη διαφθορά», αναρωτιέται η εφημερίδα Γκάρντιαν. Αφορμή για την αισιοδοξία της εφημερίδας οι δκαστικές περιπέτειες μελών της κυβέρνησης στη μακρινή αυτή χώρα.

Στο αντίστοιχο ερώτημα για την Ελλάδα, η απάντηση είναι λιγότερο αισιόδοξη. Αντιγράφω από το Ποντίκι όπου ο Κ. Γεώρμας αναλύει τα νέα μέτρα για το δημόσιο:  

«Διώχνονται, είτε με εκβιαστικά διλήμματα της εφεδρείας προωθούνται στην επιλογή της συνταξιοδότησης, όσοι «αντιπολιτευόμενοι» θα μπορούσαν να καλύψουν υψηλόβαθμες θέσεις στον δημόσιο τομέα. Οι γενιές που εισήχθησαν στο Δημόσιο την περίοδο 1981-1989 καθίστανται κυρίαρχες. Αποφασίζουν για την εξέλιξη των υπολοίπων, κατακτούν – ανεξαρτήτως προσόντων – τις πιο υψηλόβαθμες θέσεις, έχουν τις μικρότερες απώλειες σε εισοδηματικό επίπεδο. Η εξουσία τους καθίσταται απόλυτη, καθώς, όταν οι μισθοί θα φθάνουν στα όρια της εξαθλίωσης, σε αυτούς δίνεται το ολοκληρωτικό δικαίωμα από τον νόμο να αποφασίζουν για το αν και ποιοι θα λάβουν τα πενιχρά επιδοματικά ξεροκόμματα που πετάει η κομματική νομενκλατούρα.

Η επανίδρυση του πασοκικού κομματικού κράτους είναι άλλωστε ο λόγος που, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που εισήχθησαν με αξιοκρατικές διαδικασίες και διαθέτουν περισσότερα προσόντα – όπως μεταπτυχιακά και διδακτορικά ή μέσα από εξετάσεις στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης – κυριολεκτικά σφαγιάζονται.»

Φυσικά, ούτε το 39% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων (τόσοι εκτιμά ο αρθρογράφος ότι είναι οι διορισθέντες το 1981-1989) αποτελείται εξ ολοκλήρου από αντιπαραγωγικούς ψηφοφόρους της ελληνικής εκδοχής του περονισμού ούτε όλοι όσοι εισήχθησαν με αξιοκρατικές διαδικασίες  υπηρετούν επάξια το δημόσιο συμφέρον εξ ορισμού. Λογικά όμως η πλειονότητα της δημοσιοϋπαλληλικής πελατείας του Πασόκ  ανήκει σε αυτό το 39%. Και αυτό αποτελεί μία βάση στην κοινωνία που το κυβερνόν κόμμα θα χρειαστεί όταν φτάσει η στιγμή που – σχεδόν – όλοι περιμένουμε:

Advertisements

6 thoughts on “εκκαθαρίσεις στο δημόσιο

 1. Το σχέδιο για απολύσεις στο Δημόσιο
  Σε τρία στάδια θα ολοκληρωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Σε πρώτη φάση περιορίζονται κατά 30% Τμήματα και Διευθύνσεις. Ακολουθούν κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων και περιορισμός των οργανογραμμάτων.
  Υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, η οποία επιμένει για απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ξεδιπλώνεται με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το σχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την επέκταση της εφεδρείας από τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στον πυρήνα των κρατικών υπηρεσιών, δηλαδή στα υπουργεία και στα ΝΠΔΔ.
  Μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο κράτος που θα περιγράφει τη νέα δομή των υπουργείων και των ΝΠΔΔ, θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες νομοθετικές αλλαγές.
  Σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της δημόσιας διοίκησης, σε τρία στάδια θα ολοκληρωθεί η νομοθετική προσαρμογή που θα ανοίγει τον δρόμο για τις απολύσεις, με στόχο να ξεπεραστούν τα συνταγματικά προβλήματα.
  (Από το Έθνος, http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63451119)

  «Να ξεπεραστούν τα συνταγματικά προβλήματα»: αυτός ο Σύνταγμας όλο προβλήματα είναι, δεν ντρέπεται καθόλου πιά; ευτυχώς που ήρθαν αυτοί οι καλοί εξωγήινοι και μας βοηθάνε να μπούμε στο γύψο.
  Καλημέρα Herr K.

 2. Ληστές χωρών, ωραίος στόχος. Κατάλαβα τι φρονούν ότι θα κάνουμε με το υπόλοιπο ένα τρίτο. Εντωμεταξύ όσο δυσκολεύουν τα πράγματα γενικά για τον κόσμο τόσο περισσότερο λένε στην τηλεόραση ότι το γιγαντιαίο καβούρι που βρίσκεται στην τσέπη του ΔΝΤ δάγκωσε την κυβέρνηση την ώρα που πήγαινε να εκταμιεύσει την 6η δόση και τόσο περισσότερα μέτρα πρέπει να παρθούν τώρα για να ηρεμήσει το καβούρι γιατί αλλιώς ποιός ξέρει, μπορεί να φάει και όλη την Ευρωζώνη από το κακό του. Το μόνο καλό που βλέπω είναι ότι μπορεί κανείς να αποφασίσει ευκολότερα σε ποιό κύριο θέλει να δουλέψει. Καληνύχτα Herr K. και καλή δύναμη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s