Πoιος κερδίζει από την ελληνική κρίση;

Η Γερμανία κερδίζει πάντως αρκετά, σύμφωνα με τη Γερμανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων:

– ο,2 δις ευρώ τόκους από τα δάνεια βάσει του μνημονίου (αφορά φυσικά τους τόκους μόνο του γερμανικού μεριδίου του δανείου)

– 18 δις ευρώ οικονομία τον τελευταίο 1,5 χρόνο διότι, λόγω της ελληνικής κυρίως κρίσης, αυξάνεται η ζήτηση για γερμανικά ομόλογα άρα πέφτει το επιτόκιό τους.

Αυτά χωρίς να συνυπολογίζουμε τα κέρδη από την αγορά (ξεπούλημα) της ελληνικής δημόσιας περιουσίας ή τα μελλοντικά κέρδη από τις ειδικές οικονομικές ζώνες που επιθυμεί η Γερμανία σε ελληνικό έδαφος ή τα κέρδη από την πράσινη ανάπτυξη ή τα κέρδη από τη χρήση της Ελλάδας ως ορμητήριο για τις αγορές της Ανατολικής Μεσογείου.

Μήπως υπάρχει όμως και κίνδυνος για τον Γερμανό φορολογούμενο; αναρωτιέται δικαίως η Γερμανική Συνομοσπονδία. Και απαντά: ναι, αν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της. Και πότε θα συμβεί αυτό; Αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει την άγρια λιτότητα επιτείνοντας έτσι την ύφεση. Μάλιστα. Και τότε γιατί επιβάλλεται λιτότητα; Γιατι έτσι.

Ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γερμανία δεν είναι φυσικά οι μόνοι κερδισμένοι: ο Στ. Χριστακόπουλος περιγράφει γλαφυρά το – φυσιολογικό σε τέτοιες περιπτώσεις – πάρτι που έχει στηθεί και καταλήγει:

Η εμμονή στο Εγώ, σε συνθήκες προτεκτοράτου χρέους για την Ελλάδα και σκλαβοπάζαρου για τους Έλληνες, μόνο σε έναν δρόμο μπορεί να μας βγάλει: στη μαζική εξαθλίωση και στην κοινωνία του καλάσνικοφ. Ας βρούμε λοιπόν το Εμείς, μπας και καταφέρουμε να πούμε το μεγάλο Όχι: «Αρνούμαι»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s