Ιλτροβατόρεια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Ζ. Ζήκου στα «Επίκαιρα» εξηγεί ότι το λάδωμα της κυβέρνησης από τους ξένους επενδυτές είναι το πρώτο στάδιο για τη σωτηρία της χώρας:

«Αναλύουμε ξεχωριστά την οικονομία κάθε χρεωμένης χώρας», έλεγε τότε ο [νομπελίστας οικονομολόγος] Στίγκλιτς. «Και παραδίδουμε σε κάθε υπουργό ένα πανομοιότυπο πρόγραμμα που αποτελείται από τέσσερα στάδια». Πρώτο στάδιο: Οι ιδιωτικοποιήσεις. Ή, ακριβέστερα, το «λάδωμα». Γιατί οι ηγέτες αυτών των χωρών ξεπουλούσαν πρόθυμα τις δημόσιες υπηρεσίες των χωρών τους;

«Βλέπαμε τα μάτια τους να ανοίγουν διάπλατα», εξηγούσε ο Στίγκλιτς, μπροστά στην προοπτική να τσεπώσουν 10% προμήθεια πληρωτέα σε ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό, μόνο και μόνο για να κάνουν σκόντο μερικά δισεκατομμύρια στο ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας των χωρών τους.

Δύο ερωτήσεις κρίσεως: Πρώτον, ο Στίγκλιτς στο πρωτότυπο δεν αναφέρει το ποσοστό προμήθειας των κυβερνώντων (το 10%). Η συγγραφέας εικάζει ή γνωρίζει ότι αυτό είναι το ποσοστό για την Ελλάδα; Δεύτερον, πριν από τις ιδιωτικοποίησεις δεν δίδεται έστω μία προκαταβολή;

Αυτές τις απορίες ίσως τις λύσει ο Τροβατόρε στα ιλτροβατόρεια 2011. Ισως και όχι. Αλλά, όπως και νά ΄χει, όσες δεν έχετε  γνωρίσει τον Τροβατόρε, είστε σίγουρες ότι θα σας δοθούν ακόμη πολλές ευκαιρίες;

Advertisements

12 thoughts on “Ιλτροβατόρεια

 1. Με τις ευχές μου (από το νησί των ανέμων) για επιτυχία μετά ευωχίας στα Ιλ τροβατόρεια 2011 Herrk. Τα δέοντά μου στον συντονιστή Τροβαδούρο..

 2. Καλημέρα και πολλές ευχές κι από μένα για τα Ιλτροβατόρεια. Το άρθρο της Ζ. Ζήκου εξηγεί πολύ καλά την εικόνα της αφίσας νομίζω. Ζήτω τα Ιλτροβατόρεια, κάτω το 10%! Πολλά φιλιά και καλά να περάσετε.

  • Μα βέβαια, απευθύνεται σε όλο το λαό (εν προκειμένω ισχύει το jus soli). Και πού να πω και για το ειδικό βραβείο στο νικητη της βραδιας.

 3. Στο πρωτότυπο, τόσο στην ιστοσελίδα του Greg Palast, όσο και στο βιβλίο του The Best Democracy Money Can Buy (βλ. σ.38) αναφέρεται ως ποσοστό το 10%. Επομένως η Ζ. Ζήκου χρησιμοποίησε ως πηγή μία από τις ανωτέρω και όχι το άρθρο στον Observer.

  Την καλησπέρα μου και καλή συνέχεια στα Ιλ Τροβατόρεια

  • KnowDame,
   σ’ ευχαριστώ για τη διευκρίνιση (οπότε τίθεται το ερώτημα γιατί παρέλειψε το 10% ο Γκάρντιαν, αλλά αυτό φαίνεται πιο εύκολο ερώτημα)
   καλή συνέχεια καλοκαιριού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s