Το τέλος της απολίτικης αριστεράς;

Πολλοί έχουν αποκλείσει ότι η ελληνική Αριστερά μπορεί να διαδραματίσει κάποιο θετικό πολιτικό ρόλο στην κρίση που διέρχεται η ελληνική κοινωνία. Ισως χρειαστεί να αναθεωρήσουν (ίσως, λέμε) διαβάζοντας ένα πρόσφατο άρθρο του Ρ. Ρινάλντι, μίας από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της ελληνικής αριστεράς (εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς», 18.6).

«Οι συστημικές και πατερναλιστικές αριστερές πολιτικές πρακτικές», ισχυρίζεται ο Ρ.Ρ., «προσπαθούν να αποσυμπλέξουν τις πολιτικές εξελίξεις από το μαζικό κίνημα στις πλατείες. Σε αυτό συμπίπτουν ο συστημισμός και οι αριστερές πολιτικές δυνάμεις». Σε απλούστερα ελληνικά θα λέγαμε «σε αυτό το θέμα όλοι ίδιοι είναι».

Ο συντάκτης, βέβαια, απεθύνεται σε αριστερό ακροατήριο, και ως εκ τούτου διατυπώνει αρκετά κομψά το γεγονός ότι πολλοί αριστεροί στην καλύτερη περίπτωση νιώθουν αμηχανία στη δε χειρότερη εκδηλώνουν μνησίκακη επιθετικότητα έναντι των λαϊκών συνελεύσεων οι οποίες τούς αρνούνται το δικαίωμα να θεωρούν εαυτούς αυτοδικαίως μέρος του λαϊκού κινήματος.

Η διάγνωση της κατάστασης είναι κι αυτή διαυγής (δεν είναι και δύσκολο για όποιον διαθέτει κοινό νου): «Το εθνικό-ανεξαρτησιακό ζήτημα […] μαζί με τη συνολική απόρριψη του πολιτικού συστήματος αποτελούν τον πυρήνα της λαϊκής κινητοποίησης. Αυτός ο στόχος είναι πολύ πιο μεγάλος από επιμέρους αιτήματα. Αυτή η απαίτηση διαμορφώνει τις τεκτονικές αλλαγές μέσα στις οποίες οφείλει να κινηθεί η Αριστερά – αν μπορεί βέβαια.»

Και η λύση που προτείνει: «Η αριστερή οπτική […] οφείλει κατ’αρχήν να υιοθετεί και να εγκολπώνεται, σε όλη της έκταση, τη λαϊκή ριζοσπαστική οπτική, να την περιλαμβάνει 100% και να συγκροτεί το παραπέρα, σε επίπεδο θεωρητικής σύλληψης, αν μπορεί.»

Σημειωτέον ότι ο πολιτικός χώρος του Ρ.Ρ. έχει ενεργό ρόλο στα κινήματα πολιτών των τελευταίων ετών, οπότε δεν πρόκειται απλώς για ρητορική. Το πιο ελπιδοφόρο, πάντως,  στο άρθρο είναι το ταπεινό, επαναλαμβανόμενο «αν μπορεί». Μπορούμε να το εκλάβουμε ταυτοχρόνως ως πραγματική αυτοκριτική, ως πρόκληση αλλά και ως υπενθύμιση του αυτονόητου ότι η ανθρώπινη ιστορία δεν βαδίζει αναγκαστικά προς κάποιο στόχο.

Τα παραπάνω αφορούν τη διάγνωση και την πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης. Τα συγκεκριμένα αιτήματα στα οποία εκ των πραγμάτων θα κληθούν να καταλήξουν οι πλατείες είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Μία νύξη μόνο: ακόμα και τα λιγότερο αντισυστημικά αιτήματα θα χρειαστούν πραγματικά πολιτική αντιμετώπιση. Αν μπορούμε. Εν τω μεταξύ, όπως λέει και ένα άλλο αριστερό πολιτικό ον (ο Π. Παπακωνσταντίνου) η Ελληνική Δημοκρατία απέκτησε Κάτω Βουλή: τις πλατείες.

Advertisements

28 thoughts on “Το τέλος της απολίτικης αριστεράς;

 1. Δεν είναι ρητορικό το ερώτημα :»αν μπορεί» …και ο εν λόγω κύριος μάλλον το ξέρει καλά….

  Αν η αριστερά μπορούσε, δεν θα χρειαζόταν σήμερα οι πλατείες….

  Η αριστερά στην Ελλάδα έχει καταντήσει το συστημικό δοχείο απορροής , το σύστημα ασφαλείας του συστήματος , για να απορροφάει τα περίσσεια , και να παραμένει το σύστημα σταθερό….στις πλατείες, οι άνθρωποι έμειναν εκτός καθοδήγησης και έτσι έμειναν έξω από το σύστημα…..είναι φανερή η αγανάκτηση των συστημικών , επαγγελματιών της «αντίδρασης», και οι θέσεις που κατακεραυνώνουν την «ασυντόνιστη αγωνιστικότητα, που δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική»….και η οργή τους μεγαλώνει όσο η αποτελεσματικότητα της πλατείας γίνεται μεγαλύτερη , γιατί συνειδητοποιούν ότι ο ρόλος τους αποδυναμώνεται……ο ρόλος τους φανερώνεται…..

  Όσο και γρήγορα να αποδυναμωθεί η «πλατεία»….δεν φαντασιόνομαι ότι θα κρατήσει για πάντα, ούτε ότι θα γεννήσει νέο πολιτικό φορέα , σήμερα,αυτό που θα αφήσει κληρονομιά στους Έλληνες είναι η μνήμη και η γνώση ότι «ΜΠΟΡΕΙ» …..

  και ίσως αυτήν η γνώση να είναι ανεκτίμητη …..

 2. Herr K, Γειά. Η Αριστερά δεν είναι απλά σε σύγχυση. Είναι σε επιθανάτιο ρόγχο. Αρκεί να δει κανείς, έστω και σημειωτικά, τις διαφορές της «πάνω» και της «κάτω» Πλατείας. Χαρά και παιδάκια vs. φρικιών και πολιτικά συνοφρυωμένων. Για να διεκδικήσεις πρέπει να έχεις ΖΩΗ, και όχι απλά σκέψεις και υπαρξιακά αδιέξοδα. Ας δούμε λίγο και την ανθρωπολογική διάσταση του θέματος…

 3. Χαιρετώ, Μανώλη
  Περί αριστεράς συμφωνούμε στη διάγνωση – ίσως όμως αρχίζουν να ενεργοποιούνται ένστικτα αυτοσυντήρησης όπως προσπαθώ να πω στην ανάρτηση.
  Για την πλατεία, αν τα έγραφες αυτά πριν από τις 15 Ιουνίου θα έλεγα ότι είσαι αυστηρός αν και αποδίδεις σωστά ορισμένες τάσεις.
  Σήμερα, μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουνίου, μετά την επανάκτηση της πλατείας λίγο μετά τη ρίψη δακρυγόνων, μετά το κυνήγι και την πλήρη συνειδητοποίηση του ρόλου των μπαχάλων κι από τις δύο πλατείες είναι άδικο να θεωρείς πρωταρχικά αυτά τα στοιχεία. Σωστή η ανθρωπολογική διάσταση αλλά μου φαίνεται ότι ακριβώς αυτό αρχίζει να μεταβάλλεται.

  http://www.thepressproject.gr/theme.php?type=blog&id=5055

 4. Herr k. η αριστερά είναι μία.Αντί αυτού προτίμησαν να αφομοιωθούν από το σύστημα και να γίνουν σάρκα του. Από την μία η αριστερά κρίνει και κατακρίνει εμένα που συνειδητά δεν ψηφίζω γιατί δεν με αντιπροσωπεύουν τα μαγαζάκια της και από την άλλη απέχουν της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου αντί να το καταψηφίσουν. Άρα η αριστερά πλέον ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ εάν δεν κλείσουν τα μαγαζάκια της και ξαναγίνει ΕΝΑ.

  • Tiktos, καλημέρα.
   (Το αστείο είναι ότι, μεταπολιτευτικά, όταν κατέβαινε σε εκλογές ενιαία η αριστερά τα ποσοστά της ήταν μικρότερα από το άθροισμα των συνιστωσών της.)
   Εύκολο το χεις να κλείσει ένα μαγαζί; Κι οι υπάλληλοι; Κι οι πελάτες που το έχουν συνηθίσει;

 5. Κάποτε πρέπει να σταματήσει το αστείο με το μπαμπούλα-μεσοπρόθεσμο.
  Είναι αστείο να μιλάνε όλοι για ξεπούλημα της χώρας όταν αυτό που γίνεται είναι απλώς μια μείωση των ποσοστών του Δημοσίου σε διάφορες επιχειρήσεις.
  Είναι ξεπούλημα της χώρας ο μηδενισμός του ποσοστού του δημοσίου στον ΟΠΑΠ;
  Μόνο για αστείο.
  Πείτε συγκεκριμένα τί θεωρείτε ξεπούλημα της Χώρας και πώς αυτό θα επέλθει με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, του εφαρμοστικού ή όποιου άλλου!
  Οι ‘Αριστεροί οικονομολόγοι και πολιτικοί’ σας έχουν αποπροσανατολήσει πλήρως. Κι αυτή τη διαύγεια που είχατε, αντάρα σας την έκανε.
  Παραπληροφόρηση, προπαγάνδα, λάθος υπολογισμοί και λάθος ερμηνείες!
  Μου φαίνεται πως τίποτα άλλο δε κάνουν όλοι αυτοί οι ‘αντιμνημονιακοί’.

 6. Η ερώτηση δεν είναι ρητορική.
  Τι θεωρείτε ξεπούλημα της Χώρας;;;
  Το να πουλήσουν το φυσικό αέριο στην Καβάλα, το πετρέλεαιο στο Χ μέρος, το ουράνιο στο Ζ μέρος, το 17% της ΔΕΗ, το Χ% της ΔΕΠΑ, της… της….
  Έλεος πια…

 7. μπράβο ἀντώνη, καὶ ἀντιδυτικὸς καὶ ἀντιαντιμνημονιακός. γιὰ μὴ ξεχνᾶμε καὶ τὸ ἐπίπεδο τῆς λαϊκῆς δεξιᾶς.

  απλώς μια μείωση των ποσοστών του Δημοσίου σε διάφορες επιχειρήσεις

  δηλαδή, ξεπούλημα τῆς χώρας, μιὰ καὶ πρόκειται γιὰ τὸ ἑλληνικὸ δημόσιο, κι ὄχι γιὰ τὸ τουρκικό.

  Είναι ξεπούλημα της χώρας ο μηδενισμός του ποσοστού του δημοσίου στον ΟΠΑΠ;

  φυσικὰ καὶ εἶναι μέρος τοῦ ξεπουλήματος

  Μόνο για αστείο.

  ἂν δὲν εἶσαι ὁ ΣΕΒ, τότε εἶναι ἀστεῖο

  Το να πουλήσουν το φυσικό αέριο στην Καβάλα, το πετρέλεαιο στο Χ μέρος, το ουράνιο στο Ζ μέρος, το 17% της ΔΕΗ, το Χ% της ΔΕΠΑ, της… της….

  πράγματι, ἔλεος. ἀφοῦ τὸ σιχαμερὸ Ἑλληνικὸ κράτος πρέπει νὰ καταστραφεῖ, καλύτερα νὰ ξεπουληθεῖ/καταστραφεῖ κι ἀπὸ τοὺς μνημονιακοὺς καὶ τὴ Δύση ἀκόμη, ὅπως προέτρεψε κι ὁ Γιανναρᾶς.

 8. Καλά, Κάππα , ανέβασε και κανα ποστ που να προτρέπει να μη πουλάμε τα πορτοκάλια και τα ψάρια κι ό,τι άλλο… φυσικός πλούτος γαρ, της Χώρας.
  Τι να συζητήσεις;; Μη τα συζητάς. Μόνο άκουγε τον αρχηγό του ΣΥΝ να λέει:
  «Αν είναι δυνατόν!!! Τα δάνεια που παίρνουμε τώρα δε τα κάνουμε τπτ άλλο από το να αποπληρώνουμε τα προηγούμενα».
  Ποιος;; Ο αρχηγός του ΣΥΝ. Μα τόσο ….; Αλλά τι να σου τα λέω και να σε μπερδεύω, τάχουμε ξαναπεί, ακριβώς τα ίδια. (((μα τί πάθατε, ομαδική παράκρουση;)))
  Το τί καταλαβαίνει ο καθένας βεβαίως είναι μεγάλο θέμα.

  Ένα νεοελληνικό χλιαρό ρητό λέει: ‘Αν η γιαγιά μου είχε ρόδες θα ήταν τραίνο’.
  Εν ολίγοις αν οι Αριστεροί είχαν διαύγεια… δε θα ήταν Αριστεροί.

  Γιάννη δε θέλεις και τα λες αυτά, ε;
  Δλδ να μείνει το φυσικό αέριο στην τρύπα του όπως και το ουράνιο και το πετρέλαιο μέχρι να αποκτήσει το ελληνικό κράτος τη δυνατότητα να τα βγάλει από τη τρύπα τους και να τα πουλήσει ή να τα εκμεταλλευτεί μόνο του;
  Μα τι λέτε;;;!!!
  Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που είναι η αιτία της πορείας σας ή μόνοι σας προσανατολίζεστε; Μη κοιτάς εμένα λοιπόν και το επίπεδό μου παρά το που τραβάς εσύ, μη χαθείς στο τέλος.

  Όταν ρουφούσαμε τα δάνεια χωρίς σταματημό ΚΑΝΕΙΣ δεν έλεγε τπτ! Μόνο φώναζαν για αυξήσεις ώστε να φτάσει το βιοτικό μας επίπεδο στα ύψη!
  Τώρα τους πειράζει η πώληση Χ% της Α ή της Β εταιρείας!
  Το πρώτο πέρασε από τους αϊτούς της αριστεράς χωρίς ούτε καν ένα ψίθυρο το 2ο κάνει πάταγο!
  Έλεος!

  Άντε να περιμένουμε από τους αριστερούς να μας απαγορεύσουν να πουλάμε και οικόπεδα στους Ρώσους, εκτός από τα πορτοκάλια μας και τα ψάρια μας!

  Και να πει κανείς οτι πουλάνε πρώτη φορά!! το 49% της ΔΕΗ είναι ήδη σε χέρια ιδιωτών. Το ίδιο και με άλλες εταιρείας!
  Το πρβλμ είστε εσείς!
  Χωρίς διαύγεια οι ίδιοι, αποπροσανατολίζετε και τους άλλους.
  Αν και ακούτε τα σωστά, π.χ. τί λέει ο Κοντογιώργης:
  » …Να αντιληφθεί ότι το μείζον πρόβλημα δεν είναι το μνημόνιο, αλλά οι λόγοι που οδήγησαν σ’αυτό…»
  ή » ….Να θεσμοθετηθεί η αρμοδιότητα του «ελέγχειν» το πολιτικό προσωπικό …» κτλ κτλ
  εσείς εμμένετε στα δικά σας!

  Γιάννη, πειράζει που δε θέλω να θεωρώ το τζόγο και τα έσοδα από αυτόν ως ‘φυσικό πλούτο’ αλλά αντιθέτως να θεωρώ μεγάλη κατάπτωση το να παίζονται δις ευρώ κάθε χρόνο στο τζόγο…;

 9. Αντώνη

  «Δλδ να μείνει το φυσικό αέριο στην τρύπα του όπως και το ουράνιο και το πετρέλαιο μέχρι να αποκτήσει το ελληνικό κράτος τη δυνατότητα να τα βγάλει από τη τρύπα τους και να τα πουλήσει ή να τα εκμεταλλευτεί μόνο του;
  Μα τι λέτε;;;!!!»

  έλα ρε συ! μα τι λέμε;;; να αρνούμαστε στις ξένες (π.χ. και τουρκικές) εταιρείες (και στις λαμογιακές ελληνικές) να αρπάζουν όλα τα κέρδη από το ελληνικό πετρέλαιο (αν υπάρχει), δίνοντας ένα ξεροκόμματο στους φυσικούς ιδιοκτήτες του, τους έλληνες; βλασφημία!

  «Όταν ρουφούσαμε τα δάνεια χωρίς σταματημό ΚΑΝΕΙΣ δεν έλεγε τπτ! Μόνο φώναζαν για αυξήσεις ώστε να φτάσει το βιοτικό μας επίπεδο στα ύψη!
  Τώρα τους πειράζει η πώληση Χ% της Α ή της Β εταιρείας!
  Το πρώτο πέρασε από τους αϊτούς της αριστεράς χωρίς ούτε καν ένα ψίθυρο το 2ο κάνει πάταγο!
  Έλεος!»

  εσένα όμως, το αετίσιο επίπεδό σου, μήπως είναι τόσο υψηλό ώστε να ξεχνάς λεπτομέρειες όπως τις μίζες των ιδιωτικών εταιρειών, στις οποίες -εταιρείες- θέλεις να ξεπουλήσεις τα πάντα, ώστε να ξεχνάς τα χρηματηστήρια, τις ολυμπιάδες και το χάρισμα των χρεών στις ΠΑΕ και στις άλλες εταιρείες που χρωστούσαν, και όλα τα συναφή άπειρα ζητήματα.
  και τώρα σε πείραξε ο μισθός των 1000 ευρώ, σε πείραξε η δεη και ο οσε και φρίττεις στην ιδέα της αποτροπής της ιδιωτικοποίησής τους.

  Άντε να περιμένουμε από τους αριστερούς να μας απαγορεύσουν να πουλάμε και οικόπεδα στους Ρώσους, εκτός από τα πορτοκάλια μας και τα ψάρια μας!

  και μόνο που λες αυτό, και μόνο δηλαδή που νομίζεις ότι το να πουλάς τα πορτοκάλια σου και τα ψάρια σου είναι το ίδιο με το να πουλάς τις υποδομές της χώρας και να χαρίζεις τα κέρδη από τον ενεργειακό πλούτο δείχνει το παχύ σκοτάδι στο οποίο βρίσκεσαι. δηλαδή, ο αγρότης που πουλά τα πορτοκάλια του μήπως δίνει το χωράφι του σε καμμιά ιδιωτική ξένη εταιρεία;

  «Και να πει κανείς οτι πουλάνε πρώτη φορά!! το 49% της ΔΕΗ είναι ήδη σε χέρια ιδιωτών. Το ίδιο και με άλλες εταιρείας!
  Το πρβλμ είστε εσείς!»

  όχι, εσύ είσαι το πρόβλημα, που θες να είσαι το κολλητάρι της τρόικας.
  και ποιος είπε ότι συμφωνήσαμε παλιότερα με το ότι το 49% είναι ιδιωτικό, και ξαφνικά τώρα διαφωνούμε βρε;
  ο κοντογιώργης;

  Αν και ακούτε τα σωστά, π.χ. τί λέει ο Κοντογιώργης:

  και τι λέει δηλαδή ο κοντογιώργης; ότι πρέπει να ξεπουληθούν οι υποδομές της χώρας; ότι πρέπει να πληρώνεις 50 ευρώ διόδια σε ιδιωτικές εταιρείες αθήνα-θεσ/κη; ότι πρέπει να ξαναέρθει η ΟΥΛΕΝ, επειδή η πασοκάρα μετά το 1981 πήρε την μπουκιά από το στόμα (το δημόσιο) των λαϊκών δεξιών;

 10. Γιάννη μου και τα ψάρια τελειώνουν κάποτε.
  Βγες στους δρόμους, παρέα με την παπαρήγα, να φωνάξεις και για τις μηχανότρατες που οργώνουν τις θάλασσες και για τον ερυθρό τόνο που κοντεύει με εξαφάνιση.
  Για εξήγησέ μου, παρακαλώ, τη διαφορά των ‘κοιτασμάτων’ 500.000 κιλών ανά έτος ερυθρού τόνου, στα νερά μας, με τιμή στα 800δολάρια το κιλό από ένα κοίτασμα 150 εκατομμυρίων κυβικών φ. αερίου στην Καβάλα με ~μισό δολάριο το κυβικό!
  Μάλλον δεν έχεις καταλάβει βασικά πράγματα!
  Ο φυσικό πλούτος είτε ανακυκλούμενος (ψάρια) είτε μη ανακυκλούμενος (αέριο, πετρέλαιο) πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.
  Άλλο να κυνηγάς τις καλύτερες αποδόσεις προσπαθώντας να πουλάς στις καλύτερες τιμές κι άλλο να φωνασκείς για ξεπούλημα της Χώρας κι άλλα τέτοια!

  Η δεύτερη ένστασή σου με μπέρδεψε!
  Για το λόγο αυτό επαναλαμβάνω:
  «Όταν ρουφούσαμε τα δάνεια χωρίς σταματημό ΚΑΝΕΙΣ δεν έλεγε τπτ! Μόνο φώναζαν για αυξήσεις ώστε να φτάσει το βιοτικό μας επίπεδο στα ύψη!». ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ! Και φυσικά χωρίς να στηριζόμαστε σε πραγματικά ισχυρά θεμελιώδη!
  Ούτε ψίθυρος από την Αριστερά! Και τώρα φωνασκούν και θέλουν να κρατήσουν του υψηλούς μισθούς τους οποίους κατέκτησαν στηριζόμενοι στο κενό! Κι εσύ… μαζί τους!
  Και ΤΑΧΑ φιλοτιμούνται και λένε παχιά λόγια:
  «Εγώ για την Ελλάδα θα έδινα και έναν και δύο μισθούς για να βγει από την κρίση! »
  Και τώρα που τους λέει να αυξήσουν τις εισφορές για 2-3 χρόνια όλοι ζορίζονται! Θαρρείς και έχουν καβούρια στις τσέπες! Τι να πει κανείς!
  Επαυτού ποια είναι η ένστασή σου. Μη κολλάς σε ό,τι σε βολεύει!

  3η ένσταση:
  Δεν έχεις ιδέα για το πόσα οικόπεδα πωλούνται ετησίως σε Ρώσους και άλλους ξένους! Πρέπει να μαζευτείτε σε καμια πλατεία και γιαυτό. Έλεος, πουλάνε την Ελληνική γη και εσείς τσιμουδιά;;;
  Για τα ψάρια το είπαμε! Για τα πορτοκάλια αυτό που μου έρχεται να σου πω είναι το εξής: ΝΑ πας να μείνεις σε κανένα κάμπο να νοιώσεις τι πα να πει καταστροφή υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα λόγω λιπασμάτων, ραντισμάτων, υπεράντλησης κτλ κτλ κι όλα αυτά για να έχουμε υπερπαραγωγή προϊόντων, πορτοκάλια καλή η ώρα, προς εξαγωγή! Πρέπει και γιαυτό να μαζευτείτε και να φωνάξετε!

  4η ένσταση:
  Καλά, όταν κανετε την επανάσταση, να τα κρατικοποιήσετε ΟΛΑ! Δεν είναι και τπτ καινό αυτό που λες και θες! Δεν είσαι και μακριά από τις θέσεις του Αλέξη, της Αλέκας και της παρέας τους!

  5η ένσταση:
  Εσύ, ωρέ, είσαι ο οργανωτής του «Δεν πληρώνω»;
  Πες κανένα άλλο παράδειγμα! Ετούτο το θεωρώ λίγο και πρόχειρο!

  Γενικά, Γιάννη μου, σε βρίσκω φιλότιμο πλην όμως αποπροσανατολισμένο!

 11. Αντώνη, δηλαδή όλα αυτά τα … χμ … αντωνικά τα γράφεις για να αντικρούσεις τις οικονομικές θέσεις που (θεωρείς ότι) έχουν ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ; Καλά βρε παιδί μου, μ’αυτά σχολείσαι ακόμα, μεγάλος άνθρωπος; Πες μας κάτι πιο ενδιαφέρον, πχ για το πρόγραμμα κάποιου πολιτικού που θέλει να ασκήσει κρατική εξουσία

 12. χα χα, εσύ ακόμη δε κατάλαβες ποιες είναι οι θέσεις των ‘ομομήτριών’ σου τις οποίες πολλές φορές ασπάζεσαι με ευλάβεια. Βεβαίως απόσα μπορώ να καταλάβω, πολλά απλώς τα υιοθετείς χωρίς να τα κατανοείς, ιδιαιτέρως τα οικονομικής φύσεως αλλά και αυτά περί ξεπουλήματος της Χώρας και άλλα τέτοια τινά.

  Τα αντωνέικα τα γράφω για να σου δείξω ότι δεν απέχετε και πολύ από το λαϊκισμό, την προπαγάνδα, την λάθος ερμηνεία αλλά και τα ψέματα, τις δημαγωγίες… Νομίζω ήμουν ξεκάθαρος και σε προηγούμενό μου σχόλιο. Γενικώς έχετε μπερδέψει πολλά στην προσπάθειά σας να ‘πολεμήσετε’ τους πράσινους-μπλε με αποτέλεσμα να τα κάνετε θάλασσα.
  Όταν εγώ αναφέρομαι σε κάποια λάθη σας, μιλάω συγκεκριμένα. Το αυτό ζητάω κι από εσάς: Σχετικά με τα αντωνέικα, ποιες είναι οι ενστάσεις σας;;;
  Αλλά ξέρω τι θα μου πεις: «Θα σου απαντήσω με ποστ».
  Χα, χα, άντε σε αναμονή του ποστ του Κα. Του χρόνου τον Αύγουστο.

  ***Τώρα, πε μου: έχεις 50.000 χιλιάρικα να μου δανείσεις; Ξέρεις πως είμαι χρεωμένος. Αλλά μη μου ζητήσεις ενέχυρο, ε; Θα μου το δώσεις έτσι, επειδή έχεις καλή καρδιά. Άντε, το πολύ πολύ να έχουμε μάρτυρα, ότι με δάνεισες, τον Ιωάννη.
  Ε, τι λες; Να σου στείλω το Ι ΒΑΝ μου;

  • Αντωνάκη μου άσε εμένα στην άγνοιά μου. Εσύ κάποια θέση (και όχι απλώς αντίθεση σε ό,τι θεωρείς «αριστερό») έχεις; Τι λες πχ για όσα πρότεινε ο Σαμαράς; Είναι τακτικισμός, είναι ρεαλισμός; Πιστεύεις ότι η κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο αλλά λίγο άτολμη ας πούμε; Τέλος γνωρίζεις τη διαφορά ανάμεσα σε πώληση και ξεπούλημα;

 13. αντώνη,
  5η ένσταση:
  όχι, αλλά εσύ είσαι που υπονοείς ότι ο κοντογιώργης προτείνει το ξεπούλημα (και) των διοδίων

  4η ένσταση
  πότε σου είπα τι θέλω; εγώ σου είπα τι δεν θέλω. αν θες, βέβαια, το συζητάω κι αυτό. αλλά σίγουρα το δίλημμα δεν είναι ή καπιταλισμός ή σταλινισμός. επειδή θέλεις να βάλεις στο προκρούστειο κρεβάτι τις σκέψεις και τις θεωρίες των ανθρώπων, δε σημαίνει ότι έτσι είναι

  3η ένσταση
  «Δεν έχεις ιδέα για το πόσα οικόπεδα πωλούνται ετησίως σε Ρώσους και άλλους ξένους! Πρέπει να μαζευτείτε σε καμια πλατεία και γιαυτό. Έλεος, πουλάνε την Ελληνική γη και εσείς τσιμουδιά;;;»

  θα μαζευτούμε και για αυτό, ότ-αν ξεμπερδέψουμε με την τρόικα. τι σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι ασυνεπές να στοχεύεις στον βασικό κίνδυνο ώστε μετά να αντιμετωπίσεις τους υπόλοιπους; εσύ τι κερδίζεις με τον μη ασυνεπή ολικό δοσιλογισμό; την ικανοποίηση της συνέπειας;

  «Για τα πορτοκάλια αυτό που μου έρχεται να σου πω είναι το εξής: ΝΑ πας να μείνεις σε κανένα κάμπο να νοιώσεις τι πα να πει καταστροφή υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα λόγω λιπασμάτων, ραντισμάτων, υπεράντλησης κτλ κτλ κι όλα αυτά για να έχουμε υπερπαραγωγή προϊόντων, πορτοκάλια καλή η ώρα, προς εξαγωγή! Πρέπει και γιαυτό να μαζευτείτε και να φωνάξετε!»

  όχι, εσύ να πας να μείνεις σε κανένα κάμπο! ώστε να δεις τα αποτελέσματα της αγροτικής πολιτικής της ευρωπαϊκής ένωσης (δηλαδή της τρόικας και όλων αυτών με άλλο όνομα) στην ελληνική γεωργία, με τις μονοκαλλιέργειες και τις εκμαυλιστικές επιδοτήσεις ώστε να καταστρέψουμε την γεωργία μας και να πάψουμε να είμαστε αυτάρκεις.

  2η ένσταση
  «Για το λόγο αυτό επαναλαμβάνω:
  «Όταν ρουφούσαμε τα δάνεια χωρίς σταματημό ΚΑΝΕΙΣ δεν έλεγε τπτ! Μόνο φώναζαν για αυξήσεις ώστε να φτάσει το βιοτικό μας επίπεδο στα ύψη!». ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ! Και φυσικά χωρίς να στηριζόμαστε σε πραγματικά ισχυρά θεμελιώδη!
  Ούτε ψίθυρος από την Αριστερά! Και τώρα φωνασκούν και θέλουν να κρατήσουν του υψηλούς μισθούς τους οποίους κατέκτησαν στηριζόμενοι στο κενό! Κι εσύ… μαζί τους!
  Και ΤΑΧΑ φιλοτιμούνται και λένε παχιά λόγια:
  “Εγώ για την Ελλάδα θα έδινα και έναν και δύο μισθούς για να βγει από την κρίση! ”
  Και τώρα που τους λέει να αυξήσουν τις εισφορές για 2-3 χρόνια όλοι ζορίζονται! Θαρρείς και έχουν καβούρια στις τσέπες! Τι να πει κανείς!
  Επαυτού ποια είναι η ένστασή σου. Μη κολλάς σε ό,τι σε βολεύει!»

  δεν είναι κόλλημα σε ό,τι με βολεύει δείχνοντάς σου ό,τι σημαντικότατο αποσιωπάς. και για το οποίο δεν είπες τίποτα, ξανά.
  όπως αποσιωπάς ότι οι έλληνες εργάζονται περισσότερο από όλους τους άλλους ευρωπαίους (Ο μέσος όρος των ετήσιων ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο και χώρα έχει για το 2009 ως εξής: ΕΛΛΑΔΑ 2119, Πολωνία 1966, Ιταλία 1773, Πορτογαλία 1719, Ισπανία 1654, Φιλανδία 1652, Αγγλία 1646, Αυστρία 1621, Σουηδία 1610, Δανία 1563, Γαλλία 1554, Ιρλανδία 1549, Ιρλανδία 1549, Νορβηγία 1407, Γερμανία 1390, Ολλανδία 1378)

  – πράγμα που (το ότι εργάζονται και περισσότερο και πληρώνονται λιγότερο, ενώ στις υπόλοιπες χώρες ισχύει το αντίθετο, δηλαδή μειώνονται οι ώρες εργασίας τους) συνεπάγεται ότι δικαίως φωνασκούν για τις αμοιβές τους, δικαίως διαμαρτύρονται όταν, ενώ οι ώρες εργασίας αυξάνονται, μειώνονται ακόμα περισσότερο οι… παχυλές (!!) αμοιβές τους (για δες πόσο πληρώνονται οι έλληνες σε σχέση με τους λοιπούς), και όχι για 2-3 χρόνια μόνο.

  εγώ απάντησα. εσύ για τις ολυμπιάδες, τα χρηματιστήρια, το χάρισμα των χρεών κλπ δεν απάντησες σε ό,τι σου είπα.

  1η ένσταση
  «Ο φυσικό πλούτος είτε ανακυκλούμενος (ψάρια) είτε μη ανακυκλούμενος (αέριο, πετρέλαιο) πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.
  Άλλο να κυνηγάς τις καλύτερες αποδόσεις προσπαθώντας να πουλάς στις καλύτερες τιμές κι άλλο να φωνασκείς για ξεπούλημα της Χώρας κι άλλα τέτοια!»

  ξεπούλημα της χώρας είναι να δίνεις ένα ξεροκόμματο στον φυσικό ιδιοκτήτη, τους πολίτες της χώρας, και τα τερατώδη κέρδη να τα καρπώνονται κάποιοι άλλοι, ξένοι ή ημέτερα ιδιωτικά λαμόγια, και να αυτό να αποκαλείται «κυνήγι των καλύτερων αποδόσεων»

 14. αντώνη,
  όπως και θα έπρεπε να εξηγήσεις, πέρα από τα σχετικά με τα χαρίσματα χρεών, τις ολυμπιάδες κ.λπ., τι άποψη έχεις για το ότι στην ελλάδα οι μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν πολύ περισσότερα, ενώ οι εργοδότες, εισοδηματίες και αυτοαπασχολούμενοι κερδίζουν και ταυτόχρονα δηλώνουν ελάχιστα κέρδη, και η ανισοκατανομή του πλούτου είναι μεγάλη

  (βλ. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tec00018&plugin=1 Current taxes on income, wealth, etc. (ESA95 code D.5) cover all compulsory, unrequited payments, in cash or in kind, levied periodically by general government and by the rest of the world on the income and wealth of institutional units, http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tec00020&plugin=1 Taxes on production and imports (ESA95 code D.2) consist of compulsory, unrequited payments, in cash or in kind which are levied by general government, in respect of the production and importation of goods and services, the employment of labour, the ownership or use of land, buildings or other assets used in production, http://www.gsis.gr/statistiko_deltio/statistiko_deltio_2009/statdeltio2009.pdf , http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=590169)

 15. @HerrK

  Μπα, γιατί να σ αφήσω;

  Ποιος Σαμαράς και ποια ΝΔ;; Αυτοί, την ευκαιρία τους την είχαν, επί Καραμαλή και την πέταξαν στα επιδόματα θέρμανσης και στα λαπτοπάκια της 1ης Γυμνασίου ενώ το Σύμπαν καίγονταν! Αυτοί δεν είχαν το θάρρος να βγουν να πουν ότι τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ(κυρίως) τόσα χρόνια μας διέλυσαν. Ας το έλεγαν κι ας έπεφταν. Τουλάχιστον θα φαινόταν ωραίοι στα μάτια μας. Ό,τι και να πουν τώρα να το χαίρονται, μόνοι τους στη γωνία. Σειρά έχουν οι άλλοι τώρα.
  Όποιος θελήσει να κάνει σωστή δουλειά θα φάει κράξιμο, αυτό είναι σίγουρο. Όλοι καλομάθαμε!
  Αλλά:
  –Και φυσικά πρέπει να μειωθούν οι μισθοί. Να φτάσουν εκεί όπου φυσιολογικά θα ήταν αν δε σκάζαμε στα δάνεια. Οι μισθοί πάντα σύμφωνα με τα θεμελιώδη! Αυτός πρέπει να είναι απαράβατος κανόνας! Αλλιώς καταντάμε γραφικοί. Έτσι κι αλλιώς εσείς οι Αριστεροί είστε (Τάχα) της λιτής ζωής.
  –Και φυσικά πρέπει να δώσουμε λίγο από ΔΕΗ, από ΔΕΠΑ, αέριο, πετρέλαιο κτλ κτλ δε κατάλαβα την εμμονή σας περί ξεπουλήματος και πάντα χωρίς να δικαιολογείτε την άποψή σας ότι άλλο ένα 17% πώληση στη ΔΕΗ είναι ξεπούλημα. Πώς αλλιώς θα μαζέψουμε κανα φραγκο;
  –Και φυσικά πρέπει να δώσουν οι δεξιοί το ΟΚ. Όταν φυσικά, κάποιες κινήσεις της Κυβέρνησης είναι εντελώς ανόητες, εμπρός όλοι μας να μπουκάρουμε όλοι στη Βουλή! Αλλά όχι να το κάνουν αυτό επειδή μας κόψανε 10-20% από το μισθό μας.
  –Και φυσικά πρέπει να μπουκάρουμε στη Βουλή αν δούμε ότι δεν αλλάζει τπτ σχετικά με την κακοδιαχείρηση κτλ κτλ (βλέπε Κοντογιώργη) αλλά όχι να μαζευόμαστε στις πλατείες επειδή μας πικάρανε οι Ισπανοί. Μέχρι τότε όλα ήταν ήσυχα. Μας την είπανε οι Ισπανοί και ΤΑΧΑ ξυπνήσαμε!

  Το τι θεωρείς ξεπούλημα σου το ρώτησα πρώτος!!!
  Πώς σου διέφυγε;;;
  Θα μου δώσεις απάντηση τώρα ή….
  ;-)

  • Ορίστε μία καλή απάντηση σε επιμελώς αφελή ερωτήματα: http://herrkbiblio.wordpress.com/2011/05/25/privatisations/

   «Γιατί όμως αυτή η εμμονή για τις δημόσιες επιχειρήσεις και τις υποδομές; Γιατί τόσο πείσμα; Γιατί δεν φτιάχνουν μια νέα ΔΕΗ; Ποιος τους εμποδίζει να φτιάξουν ένα νέο ΟΤΕ; Ποιος τους εμποδίζει να κάνουν νέες επενδύσεις; Γιατί θέλουν να αγοράσουν τα έτοιμα;

   Πρώτο διότι θέλουν να τα πάρουν μισοτιμής. Αυτή τη στιγμή το κλίμα είναι υποτιμητικό. Το καθιστούν οι ίδιοι υποτιμητικό για να το εκμεταλλευτούν ως «ευκαιρία».

   Δεύτερο, διότι η ζήτηση στα αγαθά που προσφέρουν οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι υποδομές είναι κατά κάποιον τρόπο εγγυημένη. Είναι όπως λένε οι οικονομολόγοι ανελαστική σε σχέση με τις τιμές. Ό,τι και να γίνει, θα πιούμε νερό, θα χρησιμοποιήσουμε ρεύμα, θα χρησιμοποιήσουμε λιμάνια και άλλες υποδομές.

   Τρίτον, έχουν εξασφαλισμένα κέρδη. Κέρδη που, και όταν δεν είναι μεγάλα, είναι σταθερά, και αυτό σε συνθήκες κρίσης και αβεβαιότητας είναι σημαντικό για το μεγάλο κεφάλαιο.

   Τέταρτον, ελέγχουν πολιτικά κρίσιμους για την κοινωνία τομείς δημόσιων αγαθών. Όποιοι ελέγχουν τους τομείς αυτούς, μαζί με το κέρδος έχουν και ισχυρή πολιτική επιρροή. Ποια κυβέρνηση θα αφήσει χωρίς ηλεκτρισμό την κοινωνία; Ποια κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις των ιδιωτών που θα ελέγχουν την παραγωγή ενέργειας;»

 16. @Γιάννη

  5η:
  Δεν ΄’έπιασες’ ούτε τον Κοντογιώργη ούτε εμένα. Το μνημόνιο με τις μειώσεις μισθών(εκεί όπου θα έπρεπε να είναι εδώ και χρόνια σύμφωνα πάντα με τα Ελληνικά θεμελιώδη) και τις διάφορες πωλήσεις των ποσοστών του δημοσίου δεν είναι το μείζον! Το μείζον είναι η αιτία. Η κακοδιαχείριση! Δεν είναι κακό να δώσεις το 17% της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Κακό είναι να έχουν τη ΔΕΗ οι υπάλληλοί της σα να είναι τσιφλίκι τους(ποια η διαφορά από το να τη ν έχουν ιδιώτες;;;). Κακό επίσης είναι να πέφτουν μίζες επί μιζών για διάφορα έργα κτλ
  Μέσα στις αιτίες εγώ λέω πως είναι και η ολιγωρία πάντων ημών, ιδιαιτέρως των πολιτικών όλων των κομμάτων, που δεχόμασταν τέτοια ‘ανάπτυξη’ πάνω σε δανεικά!

  4η, 3η :
  «Δεν έχεις ιδέα για το πόσα οικόπεδα πωλούνται ετησίως σε Ρώσους και άλλους ξένους………..θα μαζευτούμε και για αυτό, ότ-αν ξεμπερδέψουμε με την τρόικα»

  Χαχα, θα χαρακτηρίσετε όλα τα συμβόλαια πώλησης οικοπέδων προς Ρώσους και λοιπούς ξένους, Επαχθή;;; Χαχα
  Όταν μαζευτείτε, εμένα πώς θα με κόψεις; Ελπίζω όχι με κονσερβοκούτι.

  Αγόρι μου, υποστήριξες πως βρίσκομαι σε παχύ σκοτάδι αφού θεωρώ πως ο φυσικός πλούτος της Χώρας δεν είναι μόνο το αέριο ή το πετρέλαιο που τυχόν έχουμε και θέλουν οι κυβερνώντες να πουλήσουν, αλλά και τα ψάρια και τα αγροτικά προϊόντα. Προσπάθησα να σου δείξω πως έχεις λάθος κι εσύ μου μιλάς για μονοκαλλιέργειες κι άλλα τέτοια, με λίγα λόγια σφυρίζεις γιάλλα.
  Αν θέλεις να είσαι σωστός θα πρέπει να φωνάζεις και για τα ψάρια που μας τα παίρνουν τζάμπα και για την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα από την υπερπαραγωγή αγαθών(ή μήπως η καταστροφή της γης μας δεν είναι χειρότερη κι από ξεπούλημα;)
  Μπορώ να σου βρω κι άλλα, αν θέλεις.

  Βρε, Ιωάννη, στις 2119 ώρες έβαλες και τα μαύρα Σάββατα που δουλεύουν παρανόμως;
  Ποτέ δε συγκρίνω εμάς με τους άλλους! Πάντα κοιτάω τα θεμελιώδη. Και φυσικά όχι τα δικά μας θεμελιώδη και τα θεμελιώδη των άλλων. Απλά και μόνο τις δυνατότητές μας.
  Αντέχει η Ελλάδα να ταΐσει τόσους Έλληνες με τέτοιους υψηλούς μισθούς χωρίς να δανειστεί;;;;
  Αν αντέχει με υγεία και χαρά να πάρουν τα παιδιά τους υψηλούς μισθούς και να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Αν όχι είναι ανόητο να πάρουμε δάνειο για να δώσουμε υψηλούς μισθούς ώστε να είμαστε καλοί καταναλωτές καπιταλιστικών αγαθών. Όπως απδείχθηκε άλλωστε!
  Απλούν, απλούστατον!!!

 17. @ΗερρΚ

  1ο
  «Πρώτο διότι θέλουν να τα πάρουν μισοτιμής. Αυτή τη στιγμή το κλίμα είναι υποτιμητικό. Το καθιστούν οι ίδιοι υποτιμητικό για να το εκμεταλλευτούν ως «ευκαιρία».»

  Δλδ βρε Κάππα μας, μέσες άκρες μας λες πως καλά κάναμε και πουλήσαμε τον ΟΤΕ πριν λίγα χρόνια όταν η αξία του ήταν διπλή και τριπλή!! Ή και τότε κακώς έπραξαν; Ξεκαθάρισέ το γιατί αλλιώς το πρώτο, καίγεται.

  2ο
  «Δεύτερο, διότι η ζήτηση στα αγαθά που προσφέρουν οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι υποδομές είναι κατά κάποιον τρόπο εγγυημένη. Είναι όπως λένε οι οικονομολόγοι ανελαστική σε σχέση με τις τιμές. Ό,τι και να γίνει, θα πιούμε νερό, θα χρησιμοποιήσουμε ρεύμα, θα χρησιμοποιήσουμε λιμάνια και άλλες υποδομές.»

  Απάτη: Από τη στιγμή που μπήκε η CYTA και άλλες εταιρείες στην αγορά ο ΟΤΕ έχασε 1-2 εκατομμύρια πελάτες. Δε χρειάζεται κάτι άλλο να σου πω για το τί μπορεί να γίνει και στα λιμάνια και στην ενέργεια όταν μπουν κι άλλοι στην αγορά. Πάει και το 2ο αλλά και το 3ο.

  4ο
  «Τέταρτον, ελέγχουν πολιτικά κρίσιμους για την κοινωνία τομείς δημόσιων αγαθών. Όποιοι ελέγχουν τους τομείς αυτούς, μαζί με το κέρδος έχουν και ισχυρή πολιτική επιρροή. Ποια κυβέρνηση θα αφήσει χωρίς ηλεκτρισμό την κοινωνία; Ποια κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις των ιδιωτών που θα ελέγχουν την παραγωγή ενέργειας;”
  Αυτό είναι πάνω από τις δυνάμεις μου… κάτι σα την φάντα που λέγαμε παλιά, αν ενθυμείσαι.
  Συνομοσιολόγε!

 18. 1. Δεν καίγεται. Η μειωμένη αξία αναφέρεται ως κίνητρο των αγοραστώνγια τις επικείμενες και όχι τις παρελθούσες ιδιωτικοποιήσεις.

  2. (και 3.) Θα ίσχυε αν ο σκοπός της ιδιωτικοποίησης είναι ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Σκοπός της όμως (ή επιθυμητη κατάληξη) δεν είναι ο ανταγωνισμός προς οφελος του καταναλωτή αλλα η δημιουργία ιδιωτικού ολιγοπωλίου που θα αντικαταστήσει απλώς το κρατικό μονοπώλιο.

  4. Θυμάμαι. Το επιχείρημά του είναι πολύ εύλογο, δεν συμφωνείς; Εδώ με μία εφημεριδούλα και μπορείς να εκβιάζεις

 19. ΗερρΚ,
  τώρα διάβασα και κατάλαβα οτι αυτά τα τέσσερα για τα οποία έλαβες σύντομες απαντήσεις δεν είναι δικά σου αλλά ενός Δραγασάκη, τα οποία όμως αν κατάλαβα καλά, υιοθετείς ως ορθά.
  Εμ, πώς μετά να μη σου λέω οτι οι αριστεροί «οικονομολόγοι και πολιτικοί» κι αυτή τη διαύγεια που είχατε θα σας τη μετατρέψουν σε … αντάρα.

  ***Γνωρίζεις τι εστι αντάρα;

 20. Α, κι εσύ σήμερα ταχύτατος, ταχύτατος. Κάτι πρέπει να έχεις… να το κοιτάξεις ;–)

  Λοιπόν:

  1.Σοφιστείες!
  Δε μας ενδιαφέρει το κίνητρο των αγοραστών αλλά το αν ΕΜΕΙΣ πράττουμε σωστά ή λάθος όταν προβαίνουμε σε πώληση π.χ. του ΟΤΕ.
  Μη μπερδεύεις τον κόσμο. (τον Γιάννη δλδ)

  2.3.
  Μα, εσύ τώρα δε βλέπεις ολόκληρο ελέφαντα που ακουμπά εις την μήτιν σου. Σου λέω ότι με το που μπήκαν στην αγορά τηλεπικοινωνιών κι άλλοι, Ο ΟΤΕ, ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ, έχασε στο φτερό ~2 εκατομμύρια πελάτες οι οποίοι τώρα έχουν πρβλμ με τα αυτιά τους, γιατί μιλάνε τζάμπα όλη μέρα στο τηλέφωνο. Έ λ ε ο ς. Αν αυτό δεν ήταν προς όφελος του καταναλωτικού κοινού τότε μάλλον το έχασα!!

  4.
  Α, κι εγώ που νόμιζα πως δε βάζεις φάντα στο μαγαζί σου!
  Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά που λέι ο Δραγασάκης…

 21. Αντώνη,

  5η ένσταση
  Η κακοδιαχείριση δεν έχει τόσο ως αιτία τα 1000 ευρώ και τις συντάξεις, την δημόσια παιδεία και υγεία, όσο τις μίζες και τα ιδιωτικά συμφέροντα.

  Φυσικά και είναι κακό να δώσει το 17 ή το 1% της ΔΕΗ. Γιατί δίνεις κέρδη του ελληνικού δημοσίου σε ιδιώτες οι οποίοι δεν κόπιασαν, τα βρήκαν έτοιμα και εκμεταλλεύονται τις θυσίες των πολιτών για την δημιουργία των υποδομών της ΔΕΗ.

  Αυτό με τα δανεικά δεν το θέτεις στη σωστή του διάσταση αλλά το παραφουσκώνεις εξεπίτηδες. Για ψάξε πόσο δανείζονται οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι επιδοτήσεις της Ε.Ε. υπήρχαν έτσι κι αλλιώς. Δεν ήταν γενικά και αόριστα «εμείς» που τις φάγαμε. Ήταν κάποιοι που τις έφαγαν ή δεν τις αξιοποίησαν. Όπως και τα δάνεια.

  4η, 3η

  Φαντάζομαι ότι δεν έχεις πρόβλημα με την πώληση νησιών και οικοπέδων παραμεθορίων περιοχών σε Ρώσους Αλβανούς Τούρκους και όλο το κακό συναπάντημα.

  Βασικά, όταν μαζευτούμε, δεν θα προλάβει να σε κόψει κανένας. Θα έχεις φύγει για το εξωτερικό, όπως ο Στεργιάδης το 1922.

  Σε παχύ σκοτάδι βρίσκεσαι όχι για το αν τα ψάρια και το πετρέλαιο είναι φυσικός πλούτος, αλλά για το ότι συγκρίνεις την πώληση ΑΠΟ ΕΜΑΣ πορτοκαλιών και ψαριών και άλλων με την πώληση των ΥΠΟΔΟΜΩΝ και μάλιστα με αντίτιμο ένα ξεροκόμματο (σε σχέση με ό,τι αξίζουν οι υποδομές ή λ.χ. ο ορυκτός πλούτος). Αν δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά μεταξύ πώλησης ενός προϊόντος (π.χ. ρεύμα προς άλλες χώρες) και πώλησης υποδομών (π.χ. της ΔΕΗ), τότε να κάτσεις και να ψάξεις να την καταλάβεις – κανείς δε σου φταίει που δεν την καταλαβαίνεις.

  Τα περί κοινής αγροτικής πολιτικής τα προσπερνάς. Ίσως επειδή τα αγνοείς. Αμφισβητείς ότι η Ε.Ε. έχει μεγάλο βαθμό ευθύνης για την συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού και την καταστροφή της ελληνικής γεωργίας προκειμένου να παράγουμε… ακτινίδια και να πετάμε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα;

  Βρε Αντωνάκη! Έχει πολύ πλάκα όταν αμφισβητείς τα στοιχεία της Ε.Ε. γράφοντας ότι οι 2119 ώρες είναι ψέμα ή ότι σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η μαύρη εργασία.

  Τράβα εδώ http://stats.oecd.org/index.aspx? (διαδοχικά Labour, Labour force statistics, Hours worked, Average annual hours actually worked per worker)

  Για να δεις αν συμπεριλαμβάνεται η μαύρη εργασία. Γιατί αν συμπεριλαμβανόταν, η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και δεύτερης χώρας θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.

  Μπορεί βέβαια να ζεις σε άλλον πλανήτη ονόματι Ελλάς και να μη σε νοιάζει η σύγκριση με τις άλλες χώρες. Δυστυχώς για εσάς στον πλανήτη γη ο πλούτος, το εισόδημα, κλπ κλπ. και οι ώρες εργασίες είναι κάτι που συγκρίνεται.

  Δεν μου λες, Αντώνη, για ποιο λόγο Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τη μικρότερη φορολογία των επιχειρήσεων; Γιατί στην Ελλάδα οι μισθωτοί πληρώνουν ενώ οι εταιρείες που θες να αρπάξουν τη δημόσια περιουσία δεν πληρώνουν ή τους χαρίζονται τα χρέη;

  «Αντέχει η Ελλάδα να ταΐσει τόσους Έλληνες με τέτοιους υψηλούς μισθούς χωρίς να δανειστεί;;;;»

  «Τόσους Έλληνες»; Ε, ας σκοτώσουμε μερικούς!
  «Τέτοιους υψηλούς μισθούς»; Ποιοι είναι οι υψηλοί μισθοί; Για δες ποιοι είναι οι κατώτατοι, ο μ.ο. και οι υψηλότεροι μισθοί στην Ε.Ε., συνυπολόγισε ότι τα ιδιωτικά λαμόγια είναι ουσιαστικά ένα καρτέλ (π.χ. γάλακτος και αυτό είναι ένα από τα εκατοντάδες παραδείγματα) που διατηρεί πανάκριβες –σε σχέση με την Ε.Ε. – τις τιμές, και μετά να αποκαλέσεις υψηλούς τους μισθούς.

  «χωρίς να δανειστεί;;;;»;;;

  Τι λες, ωρέ Αντώνη! Ο κάθε Ολλανδός χρωστάει, κατά μέσο όρο 5,5 φορές τα όσα βγάζει ετησίως, ο μέσος Γάλλος 2,5 φορές, ο Πορτογάλος 2 φορές, ο Έλληνας 1,5 φορά. Ποιος είναι πιο χρεωμένος;

 22. Θα ήταν γελοίο τότε που ‘άνοιγαν’ οι τηλεπικοινωνίες να έβγαινε ο ΟΤΕ και να έλεγε, δε σας παρέχω τις υποδομές μου, (φυσικά με αντίτιμο), στήστε δικό σας δίκτυο. Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και με τις υποδομές της ΔΕΗ. Θα είναι γελοίο να απαιτήσουν, οι της ΔΕΗ, να στήσουν οι ιδιώτες δικό τους δίκτυο κτλ.
  Αν και στο τραπέζι δε έχει πέσει η πώληση και κάποιων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, απορώ πώς έτσι εντελώς μα εντελώς δημαγωγικά μιλάς για πώληση των υποδομών κτλ κτλ αφήνοντας να εννοηθεί ότι πωλούνται ΟΛΑ, μα ΟΛΑ.
  (Εγώ τολμω να σου πω πως δε θα είχα πρβλμ να πουληθεί και καμιά μονάδα, έτσι για τον ανταγωνισμό.)
  Αν λοιπόν δούμε τα οφέλη, για το καταναλωτικό κοινό, από το ‘ανοιγμα ‘ των τηλεπικοινωνιών εύκολα φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι όλοι εσείς είστε απλώς …κακώς πληροφορημένοι, ίσως και κάτι χειρότερο!

  Κακοδιαχείριση είναι και το να παίρνεις δάνεια ώστε να πάνε οι μισθοί και οι συντάξεις σε ύψη όπου δε θα πήγαιναν ούτε με σφαίρες! Έλεος πια!

  ΚΑΙ ΠΑΛΙ δε κατάλαβες ότι δε με ενδιαφέρει καθόλου το πώς ζούνε οι ξένοι! Εμένα με ενδιαφέρει το αστείο και απαράδεκτο του πράγματος: Να ζητά κάποιος με το στανιό αυξήσεις ενώ γνωρίζει ότι είμαστε πνιγμένοι στα δανεικά!

  Άσε τα δικά σου και πες μου: ΘΑ χαρακτηρίσετε όλα τα συμβόλαια πώλησης οικοπέδων στους ξένους, ΕΠΑΧΘΗ;;; Ναι ή ου;

  Νομίζω πως ήμουν ξεκάθαρος στην αναφορά μου για τα ψάρια και πόσα μπορούν να αποφέρουν ετησίως και για το αέριο της Καβάλας και πόσα μπορεί να μας δώσεις άπαξ και για την υπερπαραγωγή τόσων προϊόντων που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των ‘υποδομών’ μας! Και επαναλαμβάνω το γεγονός ότι σχετικά με τις υποδομές της ΔΕΗ γράφεις ανακρίβειες!

  Αυτό με το Στεργιάδη μου το έχουν ξαναπεί…κρίμα.

  Είσαι απίστευτος αν νομίζεις ότι είμαι φαν της Ε.Ε., μετά από τόοοοσες κουβέντες μας.

  Δε βρίσκω καμία χρησιμότητα στην αναφορά σου για τις ώρες εργασίας των Ελλήνων, πάντα βεβαίως σε σχέση με τα θέματα που θίξαμε.
  Δε μπορώ να σε παρακολουθήσω στη προσπάθειάσου να συγκρίνεις μισθούς συντάξες και τιμες γάλακτος και και και…. Εγώ άλλα προσπαθώ να σου δώσω να καταλάβεις..
  Τεσπα… χαίρε!
  Και όπως είπαμε, να προσέχετε τις δημαγωγίες, τις συνωμοσίες, τις αντάρες και τις λάθος ερμηνείες!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s