Οι τελευταίες μέρες της κυβέρνησης Ντελαρούα

Πηγαίνοντας προ ημερών στην τράπεζα, άκουσα τον ταμία να καθησυχάζει έναν πελάτη «Μη φοβάστε, εδώ η Αργεντινή που χρεοκόπησε και δεν πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς.»

Επρόκειτο φυσικά για ψέμα όχι για άγνοια. Παρόμοια ψέματα έλεγαν και οι τράπεζες στους μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων πελάτες τους, λίγο πριν την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος: τους παρακινούσαν να καταθέσουν χρήματα ενώ ταυτόχρονα ειδοποιούσαν τους πιο ευκατάστατους πελάτες τους να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.

Την 1η Δεκεμβρίου 2001, λοιπόν, η κυβέρνηση της Αργεντινής πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς, επιτρέποντας την ανάληψη μικρού μόνον ποσού. Λίγες μέρες μετά το ΔΝΤ ανήγγειλε την ακύρωση της δόσης δανείου. Οι ταραχές που ξέσπασαν οδήγησαν στη γνωστή εικόνα με τον Πρόεδρο Ντελαρούα να εγκαταλείπει το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο μετά από δύο χρόνια και δέκα μέρες θητείας. Μία από τις τελευταίες πράξεις της κυβέρνησής του ήταν να εμποδίσει δια νόμου τις απελάσεις αξιωματούχων της χούντας από την Ευρώπη στην Αργεντινή.

Η επόμενη κυβέρνηση επέζησε πέντε μέρες. Στο διάστημα αυτό πρόλαβε να κηρύξει τη χρεοκοπία.

Ο Ντελαρούα στις 22 Νοεμβρίου – έτσι αποφάσισε προχτές δικαστήριο του Μπουένος Άιρες – θα δικαστεί κατηγορούμενος ότι δωροδόκησε γερουσιαστές για να ψηφίσουν αντεργατικό νόμο. Έχει κατηγορηθεί επίσης ότι πλούτισε από το χρέος της Αργεντινής (δεν γνωρίζω την έκβαση της δίκης) και για ανθρωποκτονία κατά την καταστολή των εξεγέρσεων (αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό).

Το ερώτημα είναι: αν ήσασταν Ντελαρούα και σάς δινόταν μια δεύτερη ευκαιρία, μετά από δέκα χρόνια, σε μιαν άλλη χώρα, με την πείρα που έχετε αποκτήσει εν τω μεταξύ, τι θα προσέχατε αυτή τη φορά;

Advertisements

5 thoughts on “Οι τελευταίες μέρες της κυβέρνησης Ντελαρούα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s