υπεύθυνη επιχειρηματικότητα

«Η WIND Ελλάς ξεχωρίζει επίσης και για την κοινωνική προσφορά της υλοποιώντας τη στρατηγική Εταιρικής Υπευθυνότητας «Στην Πράξη» με δράσεις που επικεντρώνονται στους άξονες: Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα, Περιβάλλον και Κοινωνία.»

(Από τον ιστότοπο της ομώνυμης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας)

«Χρωστά 800 ευρώ για το «κινητό» και του παίρνουν σπίτι και οικόπεδο!»

(εφημερίδα Ριζοσπάστης, 14.5)

Για να λέμε του στραβού το δίκιο, το κινητό δεν είναι είδος άμεσης ανάγκης – για τους περισσότερους. Το συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας δεν είναι συμβόλαιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι μία συναλλαγή όπως όλες οι άλλες.

Μένει βέβαια η απορία γιατί μια εταιρεία αφήνει τον πελάτη της να συσσωρεύει χρέη. Γιατί τον αφήνει να ζει πάνω από τις δυνάμεις του, για να θυμηθούμε μία φράση της μόδας; Η κατάληξη της ιστορίας μάς δίνει ίσως μία απάντηση: όσο πιο πολλά χρωστάς τόσο πιο δύσκολο να τα αποπληρώσεις. Αρα είσαι πιο ευάλωτος, άρα δεν χάνεις μόνο τα αυγά αλλά και τα πασχάλια.

Οι συναλλαγές στον καπιταλισμό δεν διέπονται από αυθαιρεσία. Η νομιμότητα δεν είναι μόνον ένα φύλλο συκής που καλύπτει ταξικούς ανταγωνισμούς – είναι και ένας σύνολο ανθρωπολογικών κανόνων: Δικαιούσαι να εξαπατήσεις τον αφελή ή τον άμαθο ή τον απερίσκεπτο. Δεν δικαιούσαι να υπερβείς όσα ορίζονται ως συναλλακτικά ήθη.  Δικαιούσαι να διατηρείς τον πληθυσμό σε κατάσταση αφέλειας και αμάθειας.

Advertisements

2 thoughts on “υπεύθυνη επιχειρηματικότητα

  1. Αυτά τα περί κοινωνικής υπευθυνότητας είναι μεγάλα παραμύθια.

    Πάντως αν και γενικά αυτό στο οποίο καταλήγεις ισχύει και το πιστεύω, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας το έχουν παραξεφτηλίσει.

  2. Μάλλον. Αν κρίνω με βάση τη μικρη προσωπική εμπειρία μου απο εταιρείες κινητης, σε κανέναν άλλο κλαδο δεν έχω δει εξόφθαλμες προσπάθειες παραπλάνησης του πελάτη. Ισως όσο πιο άχρηστα πράγματα πουλάς τόσο πιο επιθετικά τα πουλάς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s