Πετάει το γουρούνι;

Το γουρούνι δεν πετάει, δυστυχώς. Μοιρολατρεία; Οχι. Αυτογνωσία. Το γιατί το εξηγεί ο Greek Rider:

Αν έχουμε 5 αγνώστους τότε θα πρέπει να έχουμε και πέντε εξισώσεις. Δεν μπορείς να έχεις 50 ζητούμενα μέσα στην ίδια εξίσωση και να νομίζεις ότι αυτή μπορεί να λυθεί.

Αν για παράδειγμα θέλουμε μια χώρα γεωπολιτικά ισχυρή με επεκτατικές διαθέσεις που να επιβάλλεται στους εχθρούς της τότε θα πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός στρατός, πολίτες με υψηλό πατριωτισμό, σχετικά συντηρητικοί πολιτικοί σχηματισμοί, πολύ παραμύθι στη σχολική ιστορία, μάζες φτωχών που να μπορούν να στρατικοποιηθούν εύκολα και να σταλθούν για σφαγή κτλ.

Αν θέλουμε ισχυρή οικονομία σε ένα παγκόσμιο τοπίο σαν αυτό που έχει διαμορφωθεί σήμερα μετά την άνοδο της Κίνας, Ινδίας, Ανατολικής Ασίας, Βραζιλίας, Τουρκίας κτλ, τότε θα πρέπει ή να έχουμε προιόντα πολύ υψηλής πατέντας, εξειδίκευσης και ποιότητας ή θα πρέπει να έχουμε μισθούς πείνας (για τα σημερινά δεδομένα).

Αν θέλουμε διαφάνεια στην πολιτική ζωή και πολιτικό πολιτισμό τότε θα πρέπει από πίσω να υπάρχει και ένας λαός με συγκεκριμένη παιδεία και συγκρότηση.

Αν θέλουμε δημοκρατία θα πρέπει να υπάρχει αυτοέλεγχος.

Αν θέλουμε πλούτη και συνεχή οικονομική ανάπτυξη (μέχρι θανάτου) θα πρέπει να αποδεχτούμε τους καπιταλιστικούς όρους αδιαμαρτύρητα.

Αν από την άλλη μεριά θέλουμε πραγματικό σοσιαλισμό θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι θα ζήσουμε σχετικά μετρημένα και φτωχά, ενώ θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα υπερασπίσουμε την Ελλάδα από τους εχθρούς της.

Αν θέλουμε ισότητα και κοινωνική αλληλεγγύη θα πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτά δεν επιτυγχάνονται παράλληλα με την συνάρτηση του καπιταλισμού. Αλλά αν δεν συμμετέχουμε στον καπιταλισμό τότε θα πρέπει να ζήσουμε με λιγότερα υλικά αγαθά.

[…] Γι’ αυτό αν το ψάξει κανείς θα δει ότι οι περισσότερες εφικτές λύσεις είναι μόνο οι ατομικές. […] Για να πάμε από τις ατομικές λύσεις και μερικές λύσεις που προτείνω στις συλλογικές και πολιτικές λύσεις θα χρειαζόταν ένας άλλος κόσμος τον οποίο ναι μεν επιθυμώ ιδιαίτερα αλλά όμως βρισκόμαστε ακόμη πολύ, πολύ μακριά του. Από αυτόν όμως τον άλλο κόσμο, τον πιο πολιτισμένο και δίκαιο που φαντάζομαι, βλέπω σήμερα κάποια διάσπαρτα κομμάτια του ανάμεσά μας.

Αυτές τις ψηφίδες του καλύτερου κόσμου του αύριο που υπάρχουν σκορπισμένες ανάμεσά μας μέσα στο χάος του σημερινού κόσμου πρέπει να τις αναγνωρίζουμε και να τις συλλέγουμε ευλαβικά και να τις φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού για να τις προστατεύσουμε από τον αφανισμό.

Το μέλλον της χώρας τα επόμενα χρόνια δεν αλλάζει, ανεξαρτήτως του ποιος θα κυβερνάει, η μοίρα μας έχει ήδη γραφτεί με τα λάθη του παρελθόντος. Το παρόν δεν γράφεται τώρα. Οι πράξεις έχουν συνέπειες.

Το ποιες είναι αυτές οι πράξεις ή μάλλον το ποια είναι η κεντρική νοηματοδότηση του νεοελληνικού βίου, το έχει παρουσιάσει παλαιότερα ο Π. Κονδύλης:

«Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού όλων των κοινωνικών στρωμάτων ἐχει […] την πρακτική του κοινωνικού παρασιτικού καταναλωτισμού. […] Δεν πρόκειται για έναν λίγο-πολύ υγιή εθνικό κορμό, ο οποίος έχει αρκετές περισσές ικμάδες ώστε να τρέφει και μερικά παράσιτα ποσοτικώς αμελητέα, παρά για ένα πλαδαρό σώμα πού παρασιτεί ως σύνολο εις βάρος ολόκληρου του εαυτού του, ήτοι τρώει τις σάρκες του και συχνότατα και τα περιττώματα του»

Οι διαπιστώσεις αυτές δεν αναιρούν την ευθύνη όσων ταύτισαν το δημόσιο συμφέρον (αποκλειστικά) με την προσωπική τους ευημερία. Εξηγεί όμως γιατί, ελλείψει μετασχηματισμού των φαντασιακών σημασιών, για να θυμηθούμε τον Καστοριάδη, η τιμωρία τους δεν προβλέπεται να επιβληθεί σύντομα.

Advertisements

3 thoughts on “Πετάει το γουρούνι;

  1. κατι που νομιζω οτι σηματοδοτει το σημερα ειναι ο φοβος μας να εκτεθουμε στον νομο
    ετσι εκ του ασφαλους νομοπηγαδιζουμε καινουργιες ομαδουλες αντιθεσης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s