επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους

Το ιδιαίτερα φιλόξενο Κανάλι μάς κάλεσε το περασμένο Σάββατο να ακούσουμε την – καθόλου «ξύλινη» – ανεξάρτητη βουλευτή Σ. Σακοράφα, το Συριζαίο βουλευτή Θ. Δρίτσα και αρκετούς ιστολόγους σε μια συζήτηση με θέμα «Τι να κάνουμε» η οποία κατά κύριο λόγο εστιάστηκε στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου («ΕΛΕ»).

Η πρόταση για ΕΛΕ του δημοσίου χρέους πρωτοδιατυπώθηκε το 2010 από την «Πρωτοβουλία Οικονομολόγων» (Λαπαβίτσα), η δε Σ. Σακοράφα την προέβαλε στη Βουλή και εκτός. Λεπτομέρειες στην επίσημη ιστοσελίδα.

Οι ομιλητές εξήγησαν ότι προσβλέπουν στον κινηματικό χαρακτήρα της ΕΛΕ, εν ολίγοις θέλουν να αποτελέσει η πρόταση για ΕΛΕ λαϊκό αίτημα. Στο ερώτημα ποιος θα τη διενεργήσει, αν τελικά γίνει, τα πράγματα δεν ήταν ξεκάθαρα. Ασαφές επίσης ήταν τι θα γίνει αν το χρέος αποδειχτεί νομότυπο ( αν η απάντηση είναι ότι τότε θα επικαλεστούμε το μη κοινωνικά αποδεκτό του χρέους, τίθεται το ερώτημα, προς τι λοιπόν ο λογιστικός έλεγχος; )

Από τη συζήτηση προέκυψαν δύο επιχειρήματα υπέρ της ΕΛΕ: Πρώτον, ο παιδαγωγικός της χαρακτήρας: μέσα από το αίτημα να ελεγχθεί το πώς συνομολογήθηκε το δημόσιο χρέος, η κοινωνία αποκτά λόγο για την πρόσφατη ιστορία της – και η γνώση της εθνικής ιστορίας είναι απαραίτητη, όπως τόνισε κατά τη συζήτηση ο σύντροφος της ΠΑΣΑ. Δεύτερον, η ΕΛΕ μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των λαών που πλήττονται από το δυσβάστακτο δημόσιο χρέος τους.

Εχει ασκηθεί κριτική κατά της ΕΛΕ, ότι αποτελεί ρεφορμιστικό αίτημα. Οι εμπνευστές της δεν το αρνούνται, τονίζοντας ότι δεν είναι κάτι αντι-συστημικό. Συμφωνώ κι εγώ μαζί τους. Το να προσπαθείς να αποδείξεις ότι κάτι είναι παράνομο με τους ίδιους τους κανόνες του συστήματος που το γέννησε, σίγουρα δεν είναι αρνητικό.

Βέβαια, στις παρακάτω κριτικές υπάρχουν στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν. Κριτική Γατουλέα (μέσω Μανιταριού) και κριτική Δ. Καζάκη. Ενα σημαντικό σημείo είναι ότι μια υποτελής κυβέρνηση ή ένας πρωθυπουργός κύριο μέλημα του οποίου είναι η καριέρα του εκτός της χώρας δεν μπορούν να συναινέσουν σε παρόμοιο αίτημα.

Ανεξαρτήτως αυτού, θα έλεγα σχηματικά ότι αν το αίτημα για ΕΛΕ είναι ενδοσυστημικό, τότε καλώς διατυπώνεται – καταρχήν. Αν είναι φιλο-συστημικό, τότε κακώς.

Ενδέχεται βέβαια οι εξελίξεις – μία ταχεία αναδιάρθρωση χρέους – να καταστήσουν τη σχετική συζήτηση άνευ αντικειμένου.

16 thoughts on “επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους

 1. Φίλε Χερ
  έχουμε διαφορά εικόνας για το Σάββατο.

  Το κάλεσμα ΔΕΝ ήταν για την ΕΛΕ.
  Το κάλεσμα ήταν «Μνημόνιο : Τι να κάνουμε«.
  Κάποιοι έθεσαν το ζήτημα της ΕΛΕ (μεταξύ αυτών πρώτος εσύ) οπότε ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης πήγε εκεί.

  Το λινκ για το «Κανάλι» που δίνεις είναι ένα από τα πολλά θέματα που έχουν παρουσιαστεί στο «Κανάλι» και είναι άσχετο με το θέμα.
  Το σωστό λινκ είναι εδώ –> http://kanali.wordpress.com/2011/04/10/meetingblogger/
  και ελπίζω εδώ να γίνει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και με την δική σου συμμετοχή.

 2. να προσθέσω στο έγκριτο ρεπορτάζ σας,
  για τη σύναξη του καναλιού, το δημοκρατικο τρόπο διεξαγωγής της συζήτησης,την ελευθερία του λόγου,την αναρχία[με την καλή εννοια….]στον τροπο εκφρασης των απόψεων και στην εναλλαγή της θεματολογίας……με κοινο ομως χαρακτηριστικό την εννοια του τι να κάνουμε
  εν τέλει,ενα ανοιξιάτικο βράδι,το Κανάλι,εκτος απο το know us better,συνέβαλε, αν μη τι άλλο,στην όσμωση διαφορετικών προσεγγίσεων…..
  οψομεθα για τη συνέχεια
  καλημέρες

  • Ο Herr K. θα έπρεπε να γνωρίζει απο τις ιστορίες του, την ιστορία με τον θάμνο που ένας κηπουρός προσπαθώντας να τον κάνει τέλεια σφαίρα κουρεύοντάς τον συνέχεια, στο τέλος έμεινε ένας μικρός σβώλος (τέλεια σφαίρα όμως).
   Εκεί ο Μπρεχτ αναρωτιέται αν προσπαθώντας να πετύχουμε το τέλειο χάνουμε από το περιεχόμενο.

   (αυτή, μαζί με την «τέλεια υπάλληλο» είναι οι δύο αγαπημένες μου από τις ιστορίες του κ. Κόϊνερ)

 3. Ο στόχος του διαχωρισμού «επαχθούς»- «αποδεκτού» χρέους είναι περίπου σαν αυτόν του χαρακτηρισμού του συνόρου P-NPcomplete προβλημάτων στην αλγοριθμική (αν πέσει εδώ το μάτι κανενός που ξέρει απ’αυτά τα χωράφια μπορεί να σου σχολιάσει την πλάκα). Ως προς τη λαϊκή πάλη, ο στόχος συνιστά πολιτική απάτη που ίσως θα βρούμε μπροστά μας, ως πρόταση άλλων, καθεστωτικότατων, δυνάμεων. Μένει το ερώτημα της πληροφόρησης. Εδώ τα έχω με τους περιστασιακούς αναγνώστες μου, την πεντανόστιμη ενδεχομένως και άλλους: γιατί αγαπητοί δεν με υποστηρίξατε όταν ζητούσα το ίδιο από το Σάββατο 19/12/2009, ώρα Αθηνών 7:21 πρωινή; Έπρεπε να είχα παίξει σε καμμιά ταινία; :-D

  • περιστασιακή μέν,φανατική δε[παρα την αντίφαση]αναγνωστρια σου μαύρο πρόβατο,αναγνωρίζω το λάθος μου……με δυσκόλεψαν τα διαγράμματά σου
   [δεν ειμεθα ολοι οικονομολόγοι]
   αλλά,ναί,εσύ καλά μας τάλεγες…..

 4. Μαύρο Πρόβατο, χαίρομαι για την επανεμφάνισή σου
  Στο ποστ σου το 2009, βλέπω να σου εχουμε ζητησει να τα κανεις πιο λιανά. Σκέψου δηλαδή να σου ειχαμε ζητήσει να παιξεις σε ταινία :-D

 5. Παράθεμα: Συνάντηση – Συζήτηση bloggers “Μνημόνιο : Τι να κάνουμε” « Κανάλι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s