Εχθροπάθεια και εχθρολαγνεία

Πώς συνδυάζονται σε μια κοινωνία ο φανατισμός εναντίον του εχθρού (φανταστικού ή υπαρκτού) με την εθελούσια παράδοση στην εικόνα που έχει ο (υπαρκτός) εχθρός για μας; Τι υποκρύπτει η προσπάθεια νομοθετικής καταστολής του φανατισμού; Μήπως σχετίζεται με την «επιθυμία» παράδοσης; Μήπως προσπαθεί, άτσαλα, να την προλάβει (διαπαιδαγωγόντας τις μάζες) ή μήπως, αντίθετα, επιδιώκει να την απενοχοποιήσει; Και ποιες είναι οι ψυχολογικές προϋποθέσεις της παράδοσης; Ας δούμε όμως τα βασικά:

Περί εχθροπάθειας, βλ. άρθρο Ν. Σαραντάκου: «Η εχθροπάθεια, το μίσος κι ένα επικίνδυνο νομοσχέδιο»

«Η ελευθερία του λόγου είναι για τα δύσκολα, δεν είναι για να προστατεύει τις απόψεις της πλειοψηφίας, αυτές δεν έχουν ανάγκη προστασίας»

Περί εχθρολαγνείας, βλ. άρθρο Π. Ηφαιστου: «Εχθρολαγνεία, ο «Άλλος» και εμείς»

«Μια υγιής κοινωνία, απέναντι σε κράτη που επιβουλεύονται τα συμφέροντά της, ούτε λαγνεία τρέφει ούτε και έχθρα. Αμφότερες οι αντιλήψεις στις διεθνείς σχέσεις είναι ερασιτεχνικές. Ορθολογισμός σημαίνει να έχεις γνώση του απειλούντος, να καλλιεργείς τον ορθολογισμό του με αποτρεπτικές στάσεις και να του κάνεις σαφές ότι επιζητούμενο είναι ειρήνη και σταθερότητα.

Σύνδρομα εχθρολαγνείας, σε ατομικό επίπεδο, δεν μπορεί παρά να οφείλονται σε προσωπικά τραύματα. … Μια αδύναμη ψυχή, πάντως, αν αποκτήσει πολιτική και επικοινωνιακή ισχύ μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τις ενδοκρατικές και διακρατικές σχέσεις. Είναι πηγή πολιτικού ανορθολογισμού. Το κοινωνικοπολιτικό σώμα, όμως, σε τίποτα δεν φταίει αν κάποιος ή κάποιοι δεν πιστεύουν στη δική τους ύπαρξη. Σε τίποτα δεν φταίνε οι πολλοί αν ο ένας ή ο άλλος τρέφει ενδεχομένως κάποια ψυχωτικομαζοχιστικά σύνδρομα και εάν για κάποιους ενδόμυχους, μυστήριους και ανεξιχνίαστους λόγους, κρυμμένους μέσα στην άβυσσο της ατομικής ανθρώπινης ετερότητας, κανείς είναι παθιασμένος με τον εχθρό του. Τι φταίνε όλοι οι υπόλοιποι που δεν θέλουν καταστολή της ετερότητάς τους, δηλαδή της ελευθερίας τους!»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s