Μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα

Στις 19.00 σήμερα στο Κολωνάκι γίνεται μια συζήτηση για την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα. Εχουν προσκληθεί να μιλήσουν τρεις ομιλητές υπέρ της ανέγερσης και τρεις κατά, μεταφέροντας, υποθέτω εύλογα από τα βιογραφικά, την εμπειρία τους από τη Δυτική Ευρώπη. Λεπτομέρειες εδώ.

Στο πάνελ, από τη μεριά του «υπέρ», είναι, δίπλα σε ερευνήτρια του φιλοαμερικανικού ελληνικού ιδρύματος ΕΛΙΑΜΕΠ, και ο Tariq Ramadan. Ο Ramadan θεωρείται προοδευτικός μουσουλμάνος διανοούμενος από μερίδα της ριζοσπαστικής γαλλικής αριστεράς ενώ για άλλους είναι απλώς ήπιος φονταμενταλιστής και υποστηρικτης του εξισλαμισμού της Ευρώπης.

Σημειωτέον, ότι στη Δ. Ευρώπη, μουσουλμάνοι διανοούμενοι – ακτιβιστές και κομμάτι της άκρας αριστεράς συνεργάζονται εδώ και καιρό (π.χ. συνεργασία ισλαμισμού – τροτσκισμού στη Γαλλία). Η συμμαχία αυτή προσλαμβάνει χαρακτηριστικά αντισημιτισμού. Από την άλλη, οι αντίπαλοι αυτής της συμμαχίας δεν είναι λιγότερο ετερόκλιτοι.

Το ισλάμ στην Ευρώπη δεν αποτελεί βέβαια μόνο θέμα ιδεολογικής αντιπαράθεσης αλλά και διαχωριστική γραμμή που τροφοδοτεί συγκρούσεις, ενίοτε με θύματα. Φαντάζεται εύκολα κανείς λοιπόν, με πόσο πιο οξύ τρόπο – και πόσο πιο περίπλοκα – τίθεται και θα τεθεί το θέμα στην Ελλάδα, η οποία έχει και προϊστορία όσον αφορά τη χειραγώγηση της μουσουλμανικής της μειονότητας.

Η διανοητική εγρήγορση είναι απαραίτητη, από όλες τις πλευρές, ούτως ώστε, κάνοντας τον προσωπικό μας απολογισμό, να μην διαπιστώσουμε εκ των υστέρων ότι έχουμε παίξει το ρόλο χρήσιμων ηλιθίων. Αλλά και για να διατηρησουμε τη διαύγειά μας στον επερχόμενο μικρό (ελπίζω) εμφύλιο επί ελλαδικού εδάφους.

21 thoughts on “Μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα

 1. Νομίζω ότι η παρακάτω δημοφιλέστατη ιστοσελίδα είναι υπό την επιρροή του Ραμαντάν. Ή τουλάχιστον έτσι ήταν πριν από χρόνια που την παρακολουθούσα συστηματικά γιατί τώρα έχει αλλάξει εμφάνιση και δεν ξέρω και για το περιεχόμενο:

  http://www.islamonline.net/en/Page/Home/

 2. Νομίζω ότι αντέξαμε αρκετά, χωρίς τζαμί!!! Μόνο αν μαζευτεί όλη η Αθηνα θα εμποδιστεί.

  Να γιατι η εκπομπή του ΣΚΑΙ, στο τέλος θα ζητησουμε συγνωμη απο τους σφαγείς μας, γιατι αναστρεφοντας την αλήθεια εμείς τους σφάξαμε.

 3. Κατά (διαβολική;) σύμπτωση, έλαβα σήμερα ηλ. μήνυμα, το οποίο με ενημέρωνε για την απόφαση του Υπ. Παιδείας, περί της διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας στην α’, β’ και γ’ τάξη γυμνασίου, πανελλαδικά, ήδη από το 2006! Δεν έχω ελέγξει τυχόν μεταγενέστερη αναθεώρηση της υπουργικής απόφασης, αλλά το γεγονός είναι εξωφρενικό, ούτως ή άλλως! Ανατρέξτε στην κατωτέρω ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, και επιλέξτε το ΦΕΚ B 867 – 10.07.2006 (το υπ’ αριθ. ‘1’, σε pdf έκδοση) http://www.et.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=104&lang=el

 4. Γενικά, δεν έχω αντίρρηση να ιδρυθεί τέμενος από την Ελληνική Πολιτεία ή από έναν φορέα ελληνικό. Έχω όμως πρόβλημα αν αυτό δημιουργηθεί με ξένα (βλ. σαουδαραβικά) κεφάλαια. Και το πρόβλημά μου είναι ακόμα μεγαλύτερο, αν το τέμενος συνοδεύεται από «πολιτιστικό κέντρο».
  Νομίζω δεν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί.

 5. Αλλενάκι καλησπέρα (και καλωσόρισες)
  Νομίζω ότι θα είναι ενα είδος εμφυλίου. Ορίστε ένα πιθανό φυτίλι με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία: Ενας μουσουλμάνος σκοτώνεται ή διώκεται άδικα ή δυσανάλογα από Ελληνα. Ξεσπούν ταραχές μεταξύ μουσουλμάνων και Ελλήνων μουλτικούλτι αφενός και Ελλήνων όχι και τόσο μουλτικούλτι αφετέρου. Η κυβέρνηση το ψιλο-υποδαυλίζει γιατι την επόμενη μέρα έχει επικίνδυνη πανελλαδική απεργία. Επιστημονική φαντασία; Μάλλον όχι.

  • Εννοώ ότι η ένστασή σου – να φτιαχτεί από την ελληνική πολιτεία άρα και να έχει η Ελλάδα κάποιον έλεγχο – είναι δύσκολη στην εφαρμογή κρίνοντας από τον τρόπο που η Ελλάδα ασκεί κρατική εξουσία στη Θράκη

 6. εγώ θα υπενθυμίσω την παρατήρηση του καστοριάδη σχετικά με την άποψη για την ισότητα των πολιτισμών, ότι εκτός δύσης π.χ. στο ισλάμ δεν υποσηρίζεται η ισότητα των πολιτισμών. συνεπώς ό,τι (πράξη ή δέον) για τον ένα αποτελεί λογικό συμπέρασμα λόγω της ισότητας των πολιτισμών για τον άλλον αποτελεί λογικό συμπέρασμα της ανάγκης να εξισλαμιστεί ο πλανήτης.

  όταν γίνεται λόγος για τζαμί στην αθήνα φαντάζομαι ότι όλοι σκέφτονται (με φρίκη ή με αγαλλίαση) ένα μεγάλο ή πανύψηλο κτήριο, στυλ αγίας σοφίας, που από μακριά το ξεχωρίζεις, και είναι ο πυρήνας του άτυπου εμιράτου-κέντρου ταλιμπάν (με και χωρίς εισαγωγικά το ταλιμπάν) στην ελλάδα. εκεί έγκειται το πρόβλημα κι όχι στην ύπαρξη τεμένους, το οποίο υπάρχει (ή υπάρχουν) έτσι κι αλλιώς.

 7. 1. Ναι, αυτό είναι ένα θέμα. Γι αυτό συντηρητικοί στη Δύση υποστηρίζουν ότι η Δυση αυτοκτονεί με την πολυπολιτισμικότητά της. Βέβαια ως εργατικό δυναμικό οι μουσουλμάνοι δεν ήταν πρόβλημα για τις δυτικές ελίτ, καθε άλλο.

  2. Πράγματι, το ζήτημα είναι πολιτικό-συμβολικό και ελάχιστα θρησκευτικής ελευθερίας (ύπαρξη τόπου λατρείας)

 8. 1. μάλλον οι τροτσκιστές και άλλοι βρίσκονται σε αντίφαση. από τη μια πιστεύουν στην ισότητα των πολιτισμών. από την άλλη πιστεύουν στην απεριόριστη δυνατότητα εκδυτικισμού των μουσουλμάνων μεταναστών στη δύση

 9. Μάλλον πιστεύουν στην κατωτερότητα του πολιτισμικού (νομίζοντας ότι πιστεύουν στην ισότητα των πολιτισμών) θεωρώντας ότι το ταξικό-οικονομικό υπερισχύει. .

 10. στην περίπτωση που πιστεύουν στην ικανότητα του ταξικού-οικονομικού να καθορίζει απολύτως το πολιτισμικό ή στην ικανότητα να του δυτικού τεχνολογικού πολιτισμού να υπερισχύει έναντι οποιουδήποτε πολιτισμού δεν είναι όσο ο δυτικός τεχνολογικά ανεπτυγμένος (ώστε να εκδυτικίζει απεριόριστα τους [άπειρους] μη δυτικούς μετανάστες), πάλι είναι δυτικοκεντρικοί. στην πρώτη περίπτωση επειδή νομίζουν ότι και οι προερχόμενοι από άλλους πολιτισμούς σκέφτονται το ίδιο, και στη δεύτερη επειδή νομίζουν ότι ο ευημερών σαουδάραβας (δηλαδή το αντίστοιχο του ευημερούντα μουσουλμάνου μετανάστη στη δύση) θα ακούσει μότσαρντ και θα αποκηρύξει την θεοκρατία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s