Αξίζουμε τον κόπο;

Την εποχή που ¨καταλύεται ο νόμος στην Αγία Λαύρα» σύμφωνα με το επιτυχημένο εύρημα του «Οδηγητή», οι προσπάθειες για ένα νέο διαφωτισμό φουντώνουν. Μία από αυτές, το περιοδικό «Νέος Ερμής ο Λόγιος», το πρώτο τεύχος του οποίου κυκλοφόρησε πρόσφατα και το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Οπως τόνισε ο συντονιστής της σχετικής εκδήλωσης, Ν.Ξυδάκης, οι ομιλητές (και συντελεστές του Λόγιου Ερμή) προέρχονται από ποικίλους επιστημονικούς και πολιτικούς χώρους, αλλά «σε αυτήν την ιστορική στιγμή συγκλίνει η σκέψη τους, κυρίως συγκλίνει η αγωνία τους και η πολιτική τους βούληση να σκεφτούν και να δράσουν».

Παραθέτω ένα απόσπασμα από την ομιλία του καθηγητή Β. Καραποστόλη:

«Για να ανακάμψεις από ένα πλήγμα που δέχτηκες, χρειάζεται να πιστεύεις σε δύο πράγματα:  πρώτον, ότι εισαι ικανος να ανακάμψεις και δεύτερον, και το κυριότερο, ότι αξίζεις την ανάκαμψη. Ως προς το τελευταίο αυτό, το πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα είναι οξύτατο. Παρατηρούμε ότι ενώ η πρόσφατη κρίση που έχει ενσκήψει απαιτεί απο την κοινωνία επιστράτευση των δυνάμεών της, ο πληθυσμος έχει διαβρωθεί από ένα (προ)αίσθημα ματαιοπονίας. Τείνει να επικρατήσει η εντύπωση ότι το παιχνίδι είναι ήδη παιγμένο και έχει χαθεί.

[…] Δεν γίνεται να είσαι σκεπτικιστής την ώρα που καλείσαι σε δράση. Γιατί τότε, όπως είχε πολύ παλαιότερα προειδοποιήσει  ο Κικέρων: Το να ζυγίζεις συνεχώς με τη σκέψη διάφορα ενδεχόμενα σημαίνει ότι αποφεύγεις να ζήσεις.»

Περισσότερα από την εισήγησή του καθώς και οι άλλες ομιλίες εδώ

Advertisements

4 thoughts on “Αξίζουμε τον κόπο;

  1. Είναι πολύ σημαντικό που ο Καραποστόλης διακονεί μία τέτοια υπόθεση. Έχει εξαιρετικά γραπτά και μελέτες. Κι ούτε μπορεί κατ’ ελάχιστον να του αποδοθεί η οποιαδήποτε γραφικότητα.

    Σημαντική η ανάρτησή σου Herr K…Καλημέρα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s