Οι γνωστοί – άγνωστοι συνεργοί

«Εδώ πρέπει να το πούμε καθαρά. Εχει στηθεί μια εγκληματική συμπαιγνία σε βάρος του ελληνικού λαού, με τη συμμετοχή και της Αριστεράς» σύμφωνα με τον Δ.Καζάκη, στο χτεσινό Ποντίκι. Ο οποίος συμπληρώνει:

«Οποιος νομιμοποιεί με την πρακτική του αυτό το καθεστώς, όποιος συμπεριφέρεται αγνοώντας το, έστω και αν το αντιπολιτεύεται, είναι συνεργός. Οπως ακριβώς συνέβη με την παλιά κατοχή, με όσους, αν και δεν ήταν επίσημα δοσίλογοι, δεν τολμούσαν να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα την ανατροπή της από τον λαό. Δεν έχει άδικο λοιπόν η μεγάλη πλειονότητα του λαού που τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι.»

* * *

Στο ίδιο άρθρο η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη φέρεται να επιθεωρεί τη Βόρεια Ελλάδα και να ελέγχει κατά πόσον έχει εφαρμοστεί ο Καλλικράτης «ώστε σύντομα η Μακεδονία-Θράκη να αποτελέσει ημι-αυτόνομη περιφέρεια στον απόλυτο έλεγχο του ΝΑΤΟ και των πολυθενικών που έχουν σχέδια για την περιοχή. Με απλά λόγια η Μακεδονία-Θράκη έχει ήδη βγει στο σφυρί και οι ΗΠΑ έτρεξαν όχι μόνο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, αλλά να ξεκαθαρίσουν ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο.»

Βέβαια, θα μπορούσε να αντιτάξει κάποιος, ακόμα και αν μία ελληνική περιφέρεια διαθέτει μεγάλη αυτονομία, ο επικεφαλής της εξαρτάται από τη λαϊκή ψήφο. Αρα είτε αποφασίζει η κεντρική κυβέρνηση είτε η περιφέρεια δεν αλλάζει κάτι.

Αλλάζει.

Επειδή τα περιθώρια άμυνας σε πιέσεις της Ηπείρου, πχ, είναι μικρότερα από τα περιθώρια άμυνας της Ελλάδας.

Επειδή δημιουργείται μία δυναμική απεξάρτησης από την κεντρική εξουσία.

Επειδή κάθε αντι-λαϊκή απόφαση τοπικού χαρακτήρα που θέλει να περάσει η κεντρική κυβέρνηση θα μπορεί να την παρουσιάσει ως απόφαση της περιφέρειας.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο κύριο θέμα της ανάρτησης. Το κύριο θέμα ήταν ο – έμμεσος – δοσιλογισμός της Αριστεράς. Μήπως ο Δ.Καζάκης είναι υπερβολικός; Μήπως η στάση της Αριστεράς είναι στάση αναμονής μέχρι να ωριμάσουν κάποιες συνθήκες;

Μάλλον όχι, κατά την ταπεινή μου άποψη. Η Αριστερά των τελευταίων δεκαετιών επετέλεσε ίσως θετικό ρόλο αλλά δεν ήταν φτιαγμένη για κάποια ριζική ανατροπή, ούτε είχε κάποιο όραμα κοινωνικής αλλαγής (πέραν αυτού που διακήρυττε ότι έχει, μόνο και μόνο διότι τό επιζητούσε η πελατεία της). Τι άλλο θα μπορούσε λοιπόν να περιμένει πλην της διαιώνισής της;

Advertisements

10 thoughts on “Οι γνωστοί – άγνωστοι συνεργοί

 1. Ενα απο τα μεγαλυτερα ταμπου αγγιζεις σημερα οσο αφορα την αριστερα-και μπραβο.Ειναι κατι που εχει να κανει με την δομη της αριστερης σκεψης (εθνος…) αλλα και με την ιστορια της.Τι θα μεινει μετα; Αλλα και τι εχει απομεινει πλεον…
  Ερωτω, ηρθε ο καιρος; εγω νομιζω ,πως ναι.

 2. Κι εγώ, Ζάχαρη, νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να ταφεί αυτό το πολιτικό πτώμα.

  Οσο χρήσιμοι είναι οι διορισμένοι από το Δικαστήριο δικηγόροι σε δίκη, άλλο τόσο χρήσιμη στην κοινωνία είναι η κοινοβουλευτική (τουλάχιστον) Αριστερά σε αυτή τη συγκυρία. Είναι χρήσιμοι για το Δικαστήριο όχι για τον κατηγορούμενο.

 3. Καλησπέρα Herr K,
  αν υποθεσουμε ότι το ελληνικό πολιτκό συστημα ήταν ένα δεντρο, όλη αυτή η σαπιλα του δνε θα μπορουσε παρα να επηρρεάσει και την Αριστερά σε …συμπτωματα γαγγραινας. Δεν θέλω να είμαι αφοριστική- συναισθηματικοι οι λόγοι- αλλά το λιγωτερο που μπορουμε να πουμε για την σημερινή Ελληνική Αριστερά είναι ότι εμφανιζει βαριά συμπτωματα αυτισμου και αναλώνεται σε μάχες οπισθοφυλακής. Πέραν όλων των άλλων-όπως παιχνιδια ηγεμονισμών του στυλ «κάλιο πρωτος στο χωρίο παρά δευτερος στην πολη» ή το παιχνιδι με τις μουσικές καρέκλες, επιχειρεί να δωσει απαντησεις σε παλιες ερωτήσεις.

  Προσωπικά πιστευα και εξακολουθώ να πιστευω, ότι οι κοινωνιες και οι «πληθυσμοι» -με την Μπρεχτική έννοια του όρου-, είναι πάντα πιο μπροστά απο τα κοινοβουλευτικά ή μη, Κομματα. Την Αριστερα που αξιζει στις εποχές, θα την αναδειξουν τα κινηματα απο κάτω προς τα πάνω, οι πρωτοβουλίες, οι απαντησεις στις νέες ερωτήσεις. Κάποιο κομματι της θα ενσωματωθεί σε αυτά και θα επιβιώσει και κάποιο άλλο, θα …εξαφανιστεί «δαρβινικά» (ας μου επιτραπεί ο όρος). Αρα, ίσως το ερωτημα μπορεί να διατυπωθεί αλλιώς. Όχι τι κάνει η Αριστερά για «σένα» αλλά τι κάνεις «εσυ’ για την Αριστερά. Ή μηπως όχι;;;;

 4. Κατερίνα, πράγματι το θέτεις λιγότερο αφοριστικά. Και συμφωνώ εν πολλοίς με όσα λες στη β παράγραφο του σχολίου σου.

  Δεν νομίζω όμως ότι είναι αυτισμός ή μάχη για την καρέκλα απλώς. Οταν συναινείς σε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, όταν προβάλλεις αιτήματα δευτερεύοντα αντί να επικεντρωθείς στο καίριο, όταν το μόνο – σε τελευταία ανάλυση – που έχεις να «πουλήσεις» στο κοινό είναι το γεγονός ότι δεν έχεις διαφθαρεί από την κρατική εξουσία επειδή δεν την έχεις ασκήσει, όταν το σύστημα στο οποίο ζεις σε βολεύει πλήρως και απλώς χρησιμοποιεί την ψεύτικη διαμαρτυρία σου ως επίφαση πλουραλισμού, τότε με ποιανού το μέρος είσαι;

 5. Νομίζω ότι είναι κρίσιμο ποια κόμματα θα δεχτούν να συμμετέχουν στον διάλογο που εξήγγειλε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Από τη στιγμή που η παρούσα Κυβέρνηση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε καθορίζει τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα 15-20 χρόνια τουλάχιστον, οι όποιες «δημοκρατικές» διαδικασίες, ακόμα και οι ίδιες οι εκλογές, καθίστανται κωμωδία. Ποιοι λοιπόν θα συμπαίξουν;

  Κρατάω ένα σχόλιο που μου έκανε χτες στο twitter ο @kkoolookk: «Στον δρόμο της μακράς και άγριας λιτότητας οι ρεαλιστές θα εκπλήσσονται και οι γραφικοί θα δικαιώνονται».

 6. Μάλλον θα αποδειχτεί ότι έχει δίκιο ο @kkoolookk, Φώτη. Πράγμα που αναδρομικά θα σημαίνει ότι τελικά ούτε οι ρεαλιστές ήταν ρεαλιστές, ούτε οι γραφικοί τόσο γραφικοί.

  Οσο για τις δεσμεύσεις του πασόκ, πολλές από αυτές μπορούν να ανατραπούν από μια μελλοντική κυβέρνηση με πραγματική λαϊκή στήριξη (και όχι απλώς ανοχή) και την αντίστοιχη πολιτική βούληση. Το θέμα είναι ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάτι τέτοιο. Και υπ αυτήν και μόνον την έννοια οι δεσμεύσεις δεν είναι διαπραγματεύσιμες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s