Σπίθα

Την Κυριακή βρέθηκα στην οδό Πειραιώς (Αθήνα): Στο κτίριο της Σχολής καλών τεχνών είχαν συγκεντρωθεί άνθρωποι από το νομό Αττικής που είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη  και είχαν φτιάξει κινήσεις πολιτών στη γειτονιά τους ή στην πόλη τους, με το – κάπως αστείο – όνομα «σπίθες».

Είχα παρακολουθήσει ομιλία του Θεοδωράκη, αλλά ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε «σπίθα». Πήγα κρατώντας μικρό καλάθι και περιμένοντας να επιβεβαιώσω την υποψία μου ότι πρόκειται για απολιτικές κινήσεις ανθρώπων που δεν ξέρουν ακριβώς τι θέλουν ή – το χειρότερο – που αναλώνονται σε ρητορείες.

Μετά από κάποιες αντεγκλήσεις για διαδικαστικά, υπήρξαν πολλές τετράλεπτες τοποθετήσεις. Αρκετές από αυτές συνοδεύονταν από συγκεκριμένες οργανωτικές προτάσεις.

Η αρχική μου εντύπωση διαψεύστηκε. Οι περισσότεροι ομιλητές – ας πούμε ένα 80% – διακρίνονταν από σοβαρότητα, ρεαλιστικούς στόχους και έλλειψη ξύλινης γλώσσας. Σημειωτέον ότι κύριο οργανωτικό μέλημα όλων ήταν η εκλογή εκπροσώπων να γίνεται με κλήρωση και ότι η  «άμεση δημοκρατία» ήταν βασικό αίτημα. Κάτι που δείχνει ότι όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούμε τη χρεοκοπία της λεγόμενης «αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας» – τουλάχιστον σε αυτήν την περίοδο όπου το ελλαδικό καθεστώς στερείται νομιμοποίησης.

Μετα από τη θετική εμπειρία αυτή, σκέπτομαι να συμμετάσχω σε ήδη υπάρχουσα «σπίθα» (οι πιο ενεργές στην Αττική φαίνεται να είναι της Καλλιθέας, των Μεγάρων, των βορείων προαστείων και του κέντρου Αθήνας) και σας συνιστώ να το δοκιμάσετε και εσείς. Η ελευθερία είναι θεραπευτική.

Advertisements

21 thoughts on “Σπίθα

 1. Ημουν κι εγώ εκεί και πραγματικά χάρηκα για όλες τις διαδικασίες !
  Η άμεση Δημοκρατία είναι παλιά, η εφαρμογή της στην πράξη όμως μας είναι καινούργια για αυτό και οι αντεγκλήσεις…
  Συμμετέχω στην σπίθα νοτίων προαστίων, Καλλιθέας και νιώθω ότι πραγματικά κάτι καινούργιο συμβαίνει, γεννιέται…
  Ελεύθερος άνθρωπος είναι ο υπεύθυνος άνθρωπος

  καλημέρα σας

 2. Παράθεμα: Tweets that mention Σπίθα | Herr K. -- Topsy.com

 3. Το πιο ενδιαφέρον, Φώτη, είναι ότι το όλο εγχείρημα απέπνεε μια ήρεμη δύναμη και οι (περισσότεροι) ομιλητές δεν πέταγαν κορώνες επαναστατικότητας.

  Νίνα, καλημέρα. Ασφαλώς. Αν δεν υπήρχαν και αντεγκλήσεις δεν θα ήταν φυσιολογικό.
  Αν ξαναμπείς στη σελιδα αυτή, θα σε παρακαλούσα να δώσεις στοιχεία για την επόμενη συνάντηση της Καλλιθέας

 4. Κι εγώ συμμετέχω στη Σπίθα Θεσσαλονίκης. Μου αρέσει που οι συνελεύσεις είναι αντιπροσωπευτικότερες της ελληνικής κοινωνίας, και μου αρέσει ότι η άμεση δημοκρατία και η αυτο-οργάνωση έχουν μια αυθεντικότητα και δεν είναι φοιτητικό ή μεσοαστικό φετίχ όπως αλλού.

  Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα –κύρια με το γεγονός ότι μια κοινωνία που έχει ξεχάσει να ασκεί πολιτική (πόσο μάλλον άμεση δημοκρατία) αρχίζει σταδιακά και ξαναμπαίνει σε τέτοιες διαδικασίες, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος βαθμός ανωριμότητας, χαλαρώτητας, ακόμα και διάφορες αστειότητες είναι πράγματα αναπόφευκτα…

  Προχωράμε με τις αντιφάσεις μας… Γιατί είναι το πιο αγνό μαζικό σχήμα που έχω (συν)υπάρξει τα τελευταία χρόνια…

  Χαίρετε…

 5. Παράθεμα: Η αναδυόμενη Λογική της Αντίστασης Πολλαπλών Μορφών[1]: Επαινώντας τα θετικά της “Σπίθας”, φτύνοντας Χριστόδουλους | Anti-IMF Collaborative Blog

 6. Συμμετείχαμε και εμείς και καταλήξαμε σε διάφορα χρήσιμα συμπέρασματα.Η επόμενη συγκέντρωση της Σπίθας Καλλιθέας θα γίνει στη Μεγίστης 18, Καλλιθέα. [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Λασκαρίδου 120 και Φιλαρέτου]

  Δεν γνωρίζουμε αν θα καταφέρουμε να παραστούμε ακόμη ως Ελεύθερη Κυριακή.Πάντως εμείς κάθε Κυριακή συγκεντρωνόμαστε στην πλ. Κύπρου της Καλλιθέας στις 17.00.Ελπίζουμε να γνωρίσουμε αρκετούς από εσάς.

 7. Ντάμπτι, συμφωνώ απόλυτα. Η πρώτη μου μάλιστα εντύπωση είναι ότι είναι σε πολύ μικρότερο βαθμό ανώριμο απ ό,τι φυσιολογικά θα περίμενε κανείς.
  Και βέβαια έχει αυθεντικότητα – το αίτημα πχ της άμεσης δημοκρατίας δεν προβάλλεται επειδή κάποιοι το διάβασαν κάπου αλλά πηγάζει, νομίζω, ως ανάγκη.

  Μαζεστίξ, ψάχνοντας κι εγώ, βρήκα ότι υπάρχουν τηλέφωνα ανα περιοχή ή πολη:
  http://www.spitha-kinima.org/
  Αλλιως φτιάχνεις κάτι στη δική σου γειτονιά ή πόλη μαζί με φίλους σου!

  • Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις.
   Αλλά πρώτα θα ήθελα να πάρω μία γεύση παρακολουθώντας τις δράσεις της Σπίθας και έπεται το να φτιάξω κάτι εγώ στη γειτονιά μου…
   Οπότε θα συμμετάσχω σε κάποια απ τις συναντήσεις σας και πιστεύω ότι δε θα απογοητευτώ…

 8. Ντάμπτι, συμφωνώ απόλυτα στα λεγόμενα σου. Είναι μεν πρόβλημα αυτή η συμπεριφορά μας, είναι όμως και ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι αφού είναι γενικό το πρόβλημα, είναι και πιό εύκολη η λύση του. Σίγουρα ο δρόμος θα είναι και μακρύς και επίπονος. Ας το έχουμε υπ’ όψιν μας προκειμένου να τον πάμε μέχρι το τέλος. Τα δύσκολα ακόμα είναι μπροστά μας. Όσο πιό ενωχλητικό γίνετε το κίνημα τόσο το τέρας θα λυσσάει να επιβληθεί. Ενδεχόμενα μπορεί να έχουμε και θύματα, όμως αυτή η γή πρέπει να συνεχίσει να παράγει ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ για όλο το κόσμο, και οι κάτοικοι της να ξαναχαμογελάσουν. Θάναιι μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη, αλλά θα τον περπατήσουμε ΟΛΟΝ φτάνει οι διαδικασίες να είναι πάντα συνθετικές και όχι διασπαστικές!!!!

 9. Τέτοιες προσπάθειες είναι άξιες σεβασμου και υποστήριξης. Ακομα και από αυτούς σαν εμένα που συνειδητά μένουμε έξω από κάθε σχήμα. Η κατεύθυνση είναι σωστή και η ενωτική διάθεση να εμπνέει όραμα για τον τόπο μας.

 10. Πρώτη φορά συμμετείχαμε σε συγκέντρωση της Σπίθας Καλλιθέας και είδαμε 40 πολίτες που προσπαθούν να γνωριστούν και να αυτοοργανωθούν.Σαφώς δεν έχουν καταλήξει πως θα δράσουν,αλλά προσπαθούν.Μια πρώτη κίνηση που προγραματίστηκε είναι η διανομή φυλλαδίου μέσα στα τρένα σχετικά με την αύξηση των εισιτηρίων το Σάββατο 11.30 στο σταθμό της Καλλιθέας.Εμεις σαν Ελεύθερη Κυριακή προτείναμε την δική μας δράση να ενταχθεί στις κινήσεις της Σπίθας όπως παρουσιάζεται στο blog μας.Μας καλέσανε και από τη Σπίθα κέντρου να τους παρουσιάσουμε την ιδέα μας
  http://freedomsunday.blogspot.com/2011/01/blog-post_27.html
  Φιλικά,ελπίζουμε να σας γνωρίσουμε και από κοντά.

 11. Καλημέρα κι ευχαριστώ. Ελάτε στην εκδήλωση που αναφέρω στο επόμενο ποστ(επόμενη Τρίτη 20.00)! Δεν είναι εκδήλωση σπίθας μεν, αλλά κάποια άτομα από σπίθα αναμένεται να είναι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s