Απαγόρευση κυκλοφορίας

<< Είχα πιάσει την πολιτική συζήτηση κάποτε (πάνε 10 χρόνια, επί Σημίτη) με κάποιον ο οποίος ήταν νοσταλγός της χούντας. Εκείνος πίστευε ότι εάν γίνει πραξικόπημα και αναβιώσει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς – έλεγχος του τύπου, έλεγχος των πολιτών, φυλάκιση των πολιτών που πίστευαν σε οποιοδήποτε άλλο πολίτευμα πλην του ολοκληρωτικού, απαγόρευση κυκλοφορίας ορισμένες ώρες της ημέρας, απαγόρευση συγκέντρωσης πολιτών (του τύπου three is a crowd) – θα έστρωνε η Ελλάδα, όλα θα κυλούσαν ρολόι. Έπρεπε (έλεγε) ο λαός να έχει όσα χρήματα και αγαθά χρειάζεται, αλλά όχι παραπάνω, γιατί ο πλούτος διαφθείρει. Εκείνοι όμως (έλεγε) που θα είναι στην διοίκηση και προστασία του καθεστώτος θα έπρεπε να έχουν οικονομική ευμάρεια για να ανταμείβονται για τις υπηρεσίες τους προς τον ελληνικό λαό. Τον ρώτησα γιατί να έχουν οι λίγοι που θα διοικούν περισσότερα αφού ο πλούτος διαφθείρει και η απάντηση ήταν εκείνοι δεν θα διαφθείρονται γιατί είναι ανώτεροι άνθρωποι (τους καλύτερους μάς φυλάνε).

Ενώ είχαμε συζητήσει τα πολιτικά μας πιστεύω και είχαμε συμφωνήσει στο ότι διαφωνούμε (και εγώ είχα κάψει πολλά εγκεφαλικά κύτταρα με τις αντιφάσεις του) χτυπάει το τηλέφωνο… κανόνιζε με έναν φίλο του να συναντηθούν για κανά ποτάκι αρχικά και μετά για κλαμπάκι! Του λέω “ξέρεις, εάν είχαμε χούντα δεν θα μπορούσες να βγαίνεις για ποτάκι. Επί χούντας υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας βραδυνές ώρες” Και απαντάει χαμογελαστός : “όχι για μένα”. >>

Το παραπάνω το βρήκα τυχαία σε ένα φόρουμ καθώς έψαχνα για την σχεδόν 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας μια Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου του 2010.

Advertisements

14 thoughts on “Απαγόρευση κυκλοφορίας

 1. Όταν κατά καιρούς άκουγα αφηγήσεις για το πώς επεβλήθη η Χούντα στην Ελλάδα, για την εμπέδωση του αισθήματος φόβου από τα εκάστοτε ολοκληρωτικά καθεστώτα και τη συνακόλουθη χειραγώγηση των μαζών (ειδικά στα αστικά κέντρα), επαναστατούσα σκεπτόμενη ότι οι παλαιότερες γενιές μάλλον έπασχαν εξελικτικά, από κάποιου είδους γενετικό ελάττωμα, που τις καθιστούσε ανεκτικές στην καταπίεση- αλλιώς δεν μπορούσα να εξηγήσω το αυτονόητο… και να που η ιστορία επαναλαμβάνεται, για να εξηγήσει τον εαυτό της πολύ γλαφυρά. Γιατί ακόμα κι αν δεχτούμε ότι η ανθρώπινη πορεία εξελίσσεται διαγράφοντας σπειροειδή τροχιά (με ανοδική -έστω- κατεύθυνση), δεν παύει πάντως να περιστρέφεται γύρω από τον ίδιο άξονα…

 2. Προσυπογράφω. Ετσι είναι. Και φαντάσου ότι δεν είμαστε σε κανονική χουντική περίοδο ακόμα, οπότε η παραλυσία είναι ακόμα πιο αξιοπερίεργη.

  Επίσης, Ovis, βλέποντας τους Πασόκους, αισθάνομαι ακόμα λιγότερη κατανόηση για τους νοσταλγούς της χούντας.

 3. Πραγματικά είναι μεγάλη προσβολή στην αξιοπρέπειά μας αυτή η φάση με την απαγόρευση κυκλοφορίας. Το προχθεσινό Έψιλον είχε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στη διαχείριση του φόβου από την εξουσία. Αν αυτό δεν είναι ολοκληρωτισμός, δεν ξέρω τι να πω..

 4. Σε μια γιορτή, το περασμένο Σάββατο, περίπου τα ίδια έλεγε ένας Πασόκος. Έχει πλέον αρχίσει να γίνεται επικίνδυνος ο τρόπος σκέψης τους.

  Από τα περσινά :
  http://kanali.wordpress.com/2009/12/06/greg_demostr2/
  http://kanali.wordpress.com/2009/12/08/hoodandmattogether/
  http://kanali.wordpress.com/2009/12/12/mhdenikh_anoxh/
  http://kanali.wordpress.com/2009/12/12/twitty/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s