Η πειθώς της πρεσβείας

Η αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη διαπίστωνε στις αρχές του 2009 * ότι ο Μπερλουσκόνι είχε καταλήξει να είναι εκπρόσωπος του Πούτιν στην Ευρώπη, να τον υποστηρίζει δηλαδή φανατικά, και τούτο λόγω της αυξανόμενης εξάρτησης της Ιταλίας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αναμετέδιδε μάλιστα τη φήμη ότι ο Μπερλουσκόνι έπαιρνε προσωπικά ποσοστά από κάθε ενεργειακές συμφωνίες που έκλεινε η Ιταλία με τη Ρωσία – κάτι που δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν ίσχυε.

Ανέφερε ότι η εξωτερική πολιτική της Ιταλίας ασκείτο μάλλον από την ιταλική δημόσια επιχείρηση ΕΝΙ, η οποία ελάμβανε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για δραστηριότητες λόμπι από πολλές άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, η δε αντιπροσωπεία της στη Μόσχα ήταν καλύτερα στελεχωμένη από την ιταλική πρεσβεία.

Πώς αντέδρασε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιταλία; Σύμφωνα με την ίδια, προσπάθησε με «επιθετικό» τρόπο να δημιουργήσει ένα αντίβαρο εντός και εκτός κυβέρνησης, χάρη σε μέλη του κόμματος του Μπερλουσκόνι, επαφές της μέσα στην κυβέρνηση, δεξαμενές σκέψης και δημοσιογράφους. (Εδώ η πρεσβεία χρησιμοποιεί τον όρο «engaged», που δεν σημαίνει απαραίτητα «προσέλαβε», αν ερμηνεύω σωστά). Στόχος ήταν να δημιουργηθεί μία εναλλακτική αντίληψη για το ρόλο της Ρωσίας στην κοινή γνώμη. Η προσπάθεια της πρεσβείας άρχισε να αποδίδει. Η αντιπολίτευση πείστηκε κι άρχισε να κατηγορεί τον Μπερλουσκόνι για τη στάση του. Μέλη του κυβερνώντος κόμματος ήρθαν σε επαφή με την πρεσβεία, επιδιώκοντας greater dialogue με αυτήν …

* Τηλεγράφημα πρεσβείας ΗΠΑ στη Ρώμη (26.1.2009) . Διαρροή: Ουίκιλιξ. Πρωτότυπο εδώ

Advertisements

4 thoughts on “Η πειθώς της πρεσβείας

  1. Παράθεμα: Defend WikiLeaks! Boycott Amazon and Paypal TERRORISTS! | Anti-IMF Collective Blog (formerly Omadeon)

  2. Παράθεμα: USA Already Lost the War against Free Information (but Julian Assange was arrested today) – ΛΕΥΤΕΡΙΑ στον Julian Assange! | Anti-IMF Collective Blog (formerly Omadeon)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s