Γεωτρύπανο της ιστορίας

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η συμπαθής λέσχη συζητήσεων για αριστερούς, το Αριστερό Βήμα, (με μεγάλη προσέλευση κοινού) ένας ομιλητής από την Αργεντινή περιέγραφε χθες τις διαφορές και ομοιότητες μεταξύ Αργεντινής του 2000 και σημερινής Ελλάδας όσον αφορά την εισβολή του ΔΝΤ.

Μας έλεγαν κι εμάς διεφθαρμένους και ανεύθυνους, είπε. Το ΔΝΤ όριζε τους υπουργούς και διέφθειρε πολιτικούς. Ιδιωτικοποίησαν στρατηγικούς τομείς και ελαστικοποίησαν τις εργασιακές σχέσεις. Στην Αργεντινή όμως η επέλαση  έγινε με πιο αργό ρυθμό, οι δανειστές ήταν πιο διεσπαρμένοι, η διεθνής οικονομική κατάσταση ευνοϊκότερη απ’ότι σήμερα, το χρέος της Αργεντινής πολύ μικρότερο σε σχέση με την Ελλάδα.

Ο τίτλος αυτού του ποστ είναι δανεισμένος από εδώ

 

Advertisements

6 thoughts on “Γεωτρύπανο της ιστορίας

 1. Φίλε Herr K.,

  «Λέσχη συζητήσεων»; Ναι, από μια άποψη αυτό είναι. Ίσως και από όλες τις απόψεις. Αλλά (πάντα υπάρχει ένα αλλά):

  Είναι μια λέσχη που, σε αντίθεση με πολλές άλλες, ανάλογες, οι προσερχόμενοι ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες για να καταλήξουν σε ένα κοινό «τραπέζι».

  Νομίζεις ότι αυτό δεν έχει την αξία του;

  Καλημέρα και καλή Κυριακή!

  Τα λέμε

 2. Καλημέρα, Left.
  Πολλοί από τους ανθρώπους που συμμετέχουν είναι από τους σοβαρότερους στο χώρο τους. Δεν έχουν όμως διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Κινούνται στον περιορισμένο χώρο της «ριζοσπαστικής αριστεράς», ο οποίος δεν έχει ρεαλιστικές αξιώσεις ηγεμονίας στην κοινωνία.

 3. Φίλε Herr K.,

  «Κινούνται στον περιορισμένο χώρο της “ριζοσπαστικής αριστεράς”, ο οποίος δεν έχει ρεαλιστικές αξιώσεις ηγεμονίας στην κοινωνία».

  Να ένα πολύ ωραίο θέμα για ποστ! Να το περιμένουμε από τη μεριά σου;

  Τα λέμε

 4. «Σύμφωνα με τον πρόεδρο του γερμανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Χανς Χέινριχ Ντρίφτμαν, η γερμανική οικονομία στερείται σχεδόν 400.000 μηχανικών και ανθρώπινου δυναμικού με επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης.

  «Αυτό μας κοστίζει σχεδόν 1% της ανάπτυξης», είπε στην εφημερίδα Βελτ αμ Σόνταγκ της Κυριακής, συνηγορώντας υπέρ μιας μετανάστευσης ανθρώπινου δυναμικού με εξειδικευμένη γνώση και κατάρτιση.»

  Πάρα πολύ ωραία!

  Οι μηχανικοί μας λοιπόν μπορούν κάλιστα να μεταναστεύσουν στη Γερμανία και εδώ να μείνουν οι Πακιστανοί, οι Νιγηριανοί και οι υπόλοιποι απόκληροι ή τυχοδιώκτες.

  Εξάλλου οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, την Ελλάδα την έχουν μετατρέψει συνειδητά -με τις υπογραφές των πολιτικάντιδών της- σε αποθήκη ψυχών και λαθρομεταναστών, αφού κανείς απ’ τους εγκλωβισμένους, δεν μπορεί να συνεχίσει το λαθρο-ταξίδι του για τη γη της Επαγγελίας, να δραπετεύσει από τούτη εδώ τη γωνιά και να ενοχλήσει τους αφέντες της Ευρώπης.

 5. Το (πρωτοτυπο) κείμενο της ομιλίας του Αργεντινού:
  http://aristerovima.gr/details.php?id=778

  Ζάχαρη, πάντως κι εκεί είχαν περιορισμένη νομισματική κυριαρχία.

  Λεφτ, θα ήταν πράγματι ενδιαφέρον να αναλυθεί η – φαινομενικά εξωφρενική – άρνηση της αριστεράς για ηγεμονία. Προς το παρόν έχουμε μόνον τα συμπτώματα:

  https://herrkstories.wordpress.com/2009/06/16/syriza/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s